joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum să combați păduchii la păsări

Cum să combați păduchii la păsări

Recomandate

Dintre paraziții păsărilor, un loc special este ocupat de păduchi – aproape invizibili, dar pot provoca pierderi considerabile. Este bine știut că dacă în încăperea unde sunt crescute păsările pătrunde un păduche, atunci într-o săptămână numărul lor crește de 50 de ori.

După care acest număr crește foarte intensiv. Prin urmare, un lucru important este să observăm la timp util păsările infestate și să luăm măsuri de tratament și profilaxie.

Problema păduchilor la găini nu numai că poate afecta grav sănătatea lor și producția de ouă, dar poate pune în pericol sănătatea oamenilor care utilizează diferite produse chimice pentru tratamentul acestora.

Astfel, în ultimii ani, cu părere de rău, avem mai multe cazuri triste când utilizarea incorectă a produselor antiparazitare a provocat moarte în rândul copiilor. La fel, trebuie de atenționat faptul că după utilizarea unor produse antiparazitare nu putem folosi ouăle și carnea păsărilor sacrificate în alimentație o perioada de timp, această informație trebuie consultată în prospectul produsului la secțiunea perioada de așteptare.

Simptome apariție păduchi la păsări

Semnele că păsările au păduchi nu sunt dificil de observat, dacă este monitorizat comportamentul acestora:

  • păsările sunt neliniștite, stresate;
  • creasta arată palidă și anemică;
  • scade producția de ouă; 
  • penele arată murdar și cad; 
  • pe picioare și cap apar iritații ( pasărea se scarpină);  
  • păsările slăbesc și nu au poftă de mâncare (uneori chiar și mor);
  • găinile evită să intre seara în încăpere;
  • pe coaja ouălor apar niște pete de sânge.

Pe lângă problemele enumerate mai sus, păsările vor deveni anemice și expuse riscului de infecții grave, fatale (din cauza scăderii imunității), dar există riscul ca acestea să fie purtători de diferite boli.  

Află aici De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Păduchii pot fi observați și la o examinare a păsărilor, unde se pot vedea aglomerările de păduchi și de ouă la baza penelor, mai ales sub aripi.

Cum să depistezi păduchii la păsări

O metodă eficientă de a vedea păduchii în încăpere este să facem o verificare după lăsarea întunericului: avem nevoie de o lanternă, dar și de o coală albă de hârtie. Frecând foaia la baza penajului, dacă vedeți pete roșiatice pe hârtie, atunci aveți confirmarea infestării cu păduchi a păsărilor.

Deși există o cantitate enormă de informații științifice (internet, ziare, manuale, ș.a surse) și populare privind combaterea acestei probleme, totuși până în ziua de azi infestarea cu păduchi la păsări rămâne o problemă actuală și soluționarea acesteia consumă bani, timp, și nu totdeauna se reușește. 

Pentru a avea succes în deparazitarea unui coteț cu păsări trebuie să înțelegem unele lucruri cum ar fi:

  • ce sunt păduchii;
  • cum se înmulțesc;
  • cu ce se alimentează;
  • ce metode de profilaxie și combatere există.

Ce sunt păduchii de păsări

Păduchii de pasăre sunt insecte minuscule (1,5 mm) cu un corp lucios, negru-maroniu. Picioarele lungi din spate, antenele și ochii bine vizibili sunt o caracteristică specifică a acestui tip de parazit. Absența aripilor nu le împiedică să se miște – păduchii sunt săritori foarte iscusiți.

Corpul chitinos aproape plat este foarte greu de ținut în degete sau zdrobit. Păsările sunt practic fără apărare împotriva acestei insecte.

Păduchii la păsări sunt diferiți față de cei care parazitează la om. Păduchii de găină nu stau pe om sau stau o perioadă foarte scurtă (chiar și așa provoacă unele probleme).

În ciuda corpului puternic, puii de păduchi sunt destul de sensibili la condițiile de viață.

Temperatura optimă de viață a acestora este de 40±1°C, adică temperatura corpului păsărilor este un mediu perfect pentru dezvoltarea lor.

Prin urmare, un păduche adult nu își părăsește niciodată de bună voie gazda, astfel odată infestată pasărea nu are șanse să scape de ei de sine stătător.

De obicei, infestarea păsărilor la început nu este observată, datorită faptului că aceștia au dimensiunii minuscule și sunt invizibili practic sub pene.

Dacă observăm deja cu ochii liberi păduchii pe părțile goale (cap și picioare), atunci acest lucru indică faptul că sute, dacă nu chiar mii de paraziți, care deja roiesc pe corpul gazdei.

Trebuie examinate foarte atent zonele de lângă ochi și cioc pentru a observa mulțimea de păduchi care uneori arată ca niște alunițe.

Păduchii roșii la păsări

Foarte periculoși pentru fermele industriale sunt păduchi roșii (Dermanyssus Gallinae). Li se spune păduchi roșii din cauză că sunt niște insecte foarte mici, de numai 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devine roșiatică după ce se consumă sângele păsărilor.

Acești paraziți nu stau pe păsări tot timpul. Se alimentează cu sânge de pe găini numai pe timpul nopții (se hrănesc mai ales la nivelul picioarelor, a pieptului și a aripilor, când păsările se odihnesc).

Ziua, la lumina soarelui, acești paraziți se ascund în hală, în special în crăpăturile adăpostului și a utilajului. În aceste ascunzișuri, insectele se împerechează și depun intensiv ouă. Odată ce ferma a fost infestată cu acest parazit, este foarte complicat să le elimine (acest proces fiind anevoios și foarte scump).

Citește și depre Năpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna.

Cum se răspândesc păduchii

Paraziții, de obicei, pătrund în gospodărie cu păsările sălbatice, cu păsările noi procurate aduse în încăpere (care sunt infestate), pe hainele sau pielea omului, care a vizitat o încăpere unde erau acești paraziți. Rozătoarele (șobolanii) la fel pot fi transmițătoare de păduchi.

De asemenea, purtători pot fi și unele animale care emigrează din locurile unde se adună păduchii. În fermele comerciale păduchii pot fi aduși cu utilajul, cofrajele și cutiile reutilizate de la ouă.

Cu ce se alimentează păduchii

După modul de alimentare, păduchii se împart în hematofagi și malofagi. Cei hematofagi se hrănesc exclusiv cu sânge. Cei malofagi se hrănesc cu resturi de epidermă, puf, fulgi și sânge uscat provenit de pe pielea iritată din cauza scărpinatului puternic provocat de păduchi.

Ambele tipuri provoacă iritații și mâncărime severă.

De obicei, păduchii se hrănesc numai noaptea și, în lipsa unei surse de hrană, pot supraviețui până la zece luni.

Metode de tratament și profilaxie a păduchilor 

Tratamente pentru păduchii păsărilor sunt diferite, însă important este să descoperim cauza și sursa apariției acestora, pentru a preveni o nouă invazie în încăperea cu păsări.

Ca să scăpăm de păduchi putem utiliza soluții naturale sau tratamente cu produse de uz veterinar, disponibile în farmaciile de specialitate. Totuși, strategia de tratament contra păduchilor trebuie îndreptată în 2 direcții: 

  • tratamentul direct al păsărilor infestate. Dintre produsele de uz veterinar înregistrate, unele pot fi folosite cu apa de băut (Ivermectina, Ivermec, Promectin oral, Neoverm) altele administrate extern pe pasăre (Ectosan, Delta-pux, Zoopux) – sub aripi și la baza crestei.

Atenție ! De fiecare dată înainte de utilizarea produselor de uz veterinar, consultați specialistul și prospectul de utilizare.  

  • la fel, în tratamentul acestor paraziți pot fi utilizate și un șir de produse naturiste cunoscute, dar cu părere de rău nu tot timpul aceste produse sunt eficace. Totuși, o metodă sigură și care nu pune în pericol sănătatea atât a păsărilor, cât și a persoanei care efectuează acest lucru este instalarea unei lăzi cu cenușă, unde se pot scaldă găinile
  • tratarea adăpostului. Trebuie de știut faptul că atât o mare cantitate de păduchi, cât și ouăle, larvele păduchilor sunt ascunse în interiorul încăperilor (crăpături, cuibare, diferit echipament). Astfel, dacă chiar se vor combate paraziții de pe pasăre, sursa va rămâne în încăpere și peste o perioadă scurtă de timp din nou păsările vor fi infestate.

Distrugerea păduchilor din încăpere

Pentru distrugerea paraziților din încăpere cel mai eficient lucru este flambarea (arderea cu o lampă de gaz), după care încăperea va fi prelucrată cu o soluție insecticidă conform dozei recomandate de producător.

După utilizarea insecticidelor trebuie de respectat timpul după care sunt introduse păsările în adăpost (verificați prospectul produsului). Așternutul scos din încăpere cu păduchi trebuie ars.

Atenție! În timpul flambării trebuie să fim atenți să nu provocăm incendii. Nu utilizăm în încăperile din lemn sau alte materiale ușor inflamabile. 

Metodele de prevenire a apariției păduchilor la găini

Totuși, trebuie de menționat faptul că cea mai bună metodă este profilaxia și prevenirea păduchilor la găini. Dintre aceste metode, trebuie de menționat următoarele:

  • evitați introducerea păduchilor cu păsările noi procurate. Când procurăm puișori sau găini, trebuie de verificat ca ele să nu fie infestate;
  • dacă avem păsări bătrâne care au avut deja sau au păduchi, trebuie la început de le sacrificat pe acestea și de pregătit bine încăperea, apoi introducem păsările noi;
  • trebuie de evitat sursele de păduchi precum păsările sălbatice sau rozătoarele;
  • protejați sursele de hrană, sacii de furaje, de o posibilă infestare;
  • pregătirea corespunzătoare a încăperii.

Cum se pregătește o încăpere pentru popularea cu păsări

  • Curățați cotețul găinilor. Scoateți așternutul și dejecțiile păsărilor;
  • Maturați, ștergeți colbul și păienjenișul de pe pod. Dacă este posibil, spălați încăperea;
  • Flambați (dacă este posibil);
  • Prelucrați încăperea cu soluție dezinfectantă și un insecticid (conform prospectului preparatului);
  • Dați cotețul cu var. Deși varul nu are efect direct contra păduchilor, varul va umple crăpăturile din pereții cotețului, astfel încât paraziții nu mai au unde să își facă culcușul. La fel, pe pereții prelucrați cu var nu se dezvoltă bacteriile. 

În final, se poate de menționat: combaterea păduchilor nu este un proces simplu, dar se poate de efectuat dacă sunt respectate recomandările de mai sus.

Iar principalul lucru ce trebuie de memorizat este citatul din cartea  „Micul Prinț”:

Tu vei fi întotdeauna responsabil pentru cel ce l-ai îmblânzit.

Mai multe detalii despre stimularea ouatului la păsări pe acest link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco