marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCum să crești productivitatea porumbului folosind îngrășămintele foliare Avancard TM

Cum să crești productivitatea porumbului folosind îngrășămintele foliare Avancard TM

Recomandate

Fermierii moldoveni care cultivă hibrizi și soiuri de porumb din selecția moldovenească sau străină știu că porumbul este lider în extragerea azotului, sulfului, zincului, manganului, ai căror conținut în solurile Moldovei – cernoziomurile carbonate de astăzi, din păcate, este mic sau foarte mic.

Agrochimiștii numesc, de asemenea, porumbul „un indicator al deficienței de microelemente, azot, fosfor și magneziu” al cărui simptome sunt clar vizibile pe suprafața frunzelor. Este cunoscut faptul că nutriția minerală echilibrată a porumbului stă la baza tehnologiei sale de creștere.

Prin urmare, la capitolul nutriția minerală a porumbului a început un adevărat „boom” în aplicarea fertilizanților foliari cu microelemente ușor asimilabile (Zn, B și altele), magneziu (Mg) și azot (N). Pentru a reduce carențele și stimula dezvoltarea plantelor, Grupul de companii din Ucraina UKRAVIT propune îngrășăminte lichide foliare ușor asimilabile de către plante – Avancard TM și stimulator-antistresant Guliver -Stimul, SC. Linia de produse a îngrășămintelor cu micronutrienți include:

  • Avancard R-Start (g / l) – N – 90-100, P2O5 – 63-77, K20 – 1.8-22, CaO – 8.5-11.5, B -4.2-5.8, Fe – 8.5-11.5, Mn – 4.2-5.8, Cu – 1.8-2.3, Zn – 4.2-5.8, Mo – 0,4-0,6, Co – 0,08 – 0,12;
  • Avancard R (g / l) – N – 60-100, K20 – 8.8-11.5, B – 2.5-3.5, Fe – 4.2-5.8, Mn – 10.8 -13,2, Cu –10,8–13,2, Zn – 8,5–11,5, Mo – 0,08–0,12, Co – 0,04–0,06;
  • Avancard R Bor (g / l) – B – 150, N –65,
  • Avancard R Zinc (g / l) – Zn – 100, N – 65,
  • Guliver-Stimul – humat de potasiu (în termeni de acizi humici) – 40 g / l, acid succinic – 3 g / l, agent biologic activ – 0,04 g / l.

Aceste îngrășăminte micro sunt recomandate pentru utilizarea în fazele critice de creștere și dezvoltare a plantelor de porumb. Cu ajutorul lor puteți elimina cu succes orice deficiență de microelemente în cultura de porumb.

Adesea la cultura timpurie, când temperatura solului și a aerului sunt încă scăzute și departe de a fi optime, porumbul se află în starea de zero fiziologic și apare „stresul”, stopându-se absorbția de către el a elementelor necesare nutriției minerale, în special fosfor, zinc, bor, potasiu, azot, iar deficiența lor pe frunze este vizibilă. Stresul persistent reduce randamentul potențial al porumbului.

În astfel de cazuri este nevoie urgent de a aplica un tratament foliar cu „Avancard R Start” cu norma de consum 0,5-1,0 l / ha combinat cu stimulatorul antistres Guliver-Stimul în cantitate de 0,5-1,0 l / ha combinate într-o soluție de lucru. Este recomandat de a efectua această aplicare chiar înainte de debutul stresului. O astfel de hrănire va ajuta plantele de porumb, în cel mai scurt timp posibil, de a ieși din starea de stres.

În condiții favorabile pentru cultivarea porumbului, în scopul obținerii randamentelor maxime este recomandat de a aplica îngrășăminte foliare, în special:

  • Prima hrănire foliară cu „Avancard R” se realizează în faza de 3-4 frunze, norma de consum de 1,5-2,0 l / ha. Hrănirea porumbului într-o fază atât de timpurie este necesară pentru a elimina stresul fiziologic, deoarece în această fază rădăcina primară este încă slab dezvoltată, astfel sistemul radicular nu este capabil să satisfacă pe deplin necesitățile fiziologice ale porumbului în elemente minerale. Anume în această perioadă se formează primele rădicini nodulare care vor forma baza sistemului radicular.
  • A doua aplicare a produsului „Avancard R” este recomandată a fi realizată cu norma de consum de 2,0 l / ha, combinând produsul cu „Avancard R Zinc” – 1,0-1,5 l / ha, precum și cu „Avancard R Bor” – 0,5-1,0 l / ha în faza de 6-8 frunze. În această fază, își pierd capacitatea de absorbție rădăcinile primare, iar cultura își asigură necesarul în nutriția minerală cu ajutorul rădăcinilor secundare.

Hrănirea foliară a porumbului cu fertilizanți micro în această fază activează creșterea și dezvoltarea suprafeței frunzelor, precum și îmbunătățește formarea organelor generative – știuleților. În faza de 6-8 frunze (aproximativ 45 de zile de la însămânțare) plantele de porumb consumă activ azotul (N), fosforul (P), potasiul (K), magneziul (Mg), precum și microelementele – zinc (Zn), bor (B), mangan (Mn), fier (Fe) și cupru (Cu).

Această schemă tehnologică de aplicare a îngrășămintelor foliare este folosită cu succes în multe gospodarii din Ucraina. Implementarea acesteia permite fermierilor să obțină o creștere a recoltei de porumb cu 6 – 10 q/ha, în funcție de nutriția minerală, fertilitatea solului și de potențialul genetic al hibrizilor de porumb sau, s-ar putea spune, reacția plantelor la aplicarea microlelementelor, în special zinc.

Rolul fiziologic al zincului în porumb

Fermierii moldoveni la cultivarea porumbului ar trebui să acorde o atenție specială unui micronutrient atât de important precum zincul. Conținutul de zinc în roca parentală determină conținutul său în soluri. Formele solubile în apă și mobile ale zincului din sol sunt cele mai accesibile pentru plantele de porumb. Mobilitatea zincului în soluri și disponibilitatea acestuia pentru plante depinde de pH-ul soluției solului. Calcalizarea sau conținutul ridicat de calciu din sol reduce solubilitatea zincului în sol și disponibilitatea acestuia pentru porumb.

Mobilitatea zincului în sol este redusă și în prezența fosfaților solubili, deoarece fosfatul de zinc format este greu solubil în apă și în soluții de sol ușor acide. Complexele cu zinc, acizi humici și fulvici sunt, de asemenea, greu solubile. Solubilitatea compușilor de zinc crește odată cu majorarea acidității soluției solului.

Solurile cenușii acide de pădure conțin o cantitate suficientă de zinc mobil. Cu toate acestea, o cantitate mai mică din acesta se găsește în solurile înțelenite carbonate, cernoziomurile carbonate și unele soluri podzolice înțelenite nisipoase și argiloase cu o reacție a soluției neutră sau aproape neutră.

În cernoziomuri există puțin zinc, doar circa 0,06-0,20 mg / kg sol. În special sărace în zinc sunt solurile cu textură ușoară. Rolul fiziologic al zincului în viața porumbului este primordial, de aceea, porumbul este numit și plantă „zincofilă”. Zincul este implicat activ în sinteza aminoacizilor triptofanului, cu ajutorul cărora este sintetizat fitohormonul auxina (hormonul de creștere).

Activează transformarea compușilor de amidon și azot în proteine. Reglează metabolismul glucidelor și proteinelor din porumb, influențează pozitiv formarea substanțelor de creștere și clorofilei, precum și sinteza vitaminelor – B1 și B6. Totodată, stimulează fecundarea și formarea boabelor de porumb, îmbunătățește absorbția de compuși cu azot, potasiu, mangan și molibden de către plantele de porumb.

Crește rezistența porumbului la bolile fungice, în special, la bolile cum ar fi peronosporoza. Zincul crește toleranța la secetă a porumbului. De asemenea, activează creșterea și dezvoltarea porumbului, accelerează maturarea boabelor (Iliin V.F., 1974, Bardîșev M.A., 1984, Vlasenko N.E., 1987, Anspok P.I., 1990).

Detalii despre produs:

Oberegagro
Oberegagro
OBEREGAGRO - reprezentantul oficial a produselor UKRAVIT în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale