‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum extindeți banca terenurilor agricole când informațiile despre contractele de arendă sunt doar la...

Cum extindeți banca terenurilor agricole când informațiile despre contractele de arendă sunt doar la primărie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Banca de terenuri este principalul activ al producătorului agricol, iar extinderea sa este o parte componentă a dezvoltării afacerilor.

Astăzi, nu sunt atât de multe modalități de a crește suprafața de teren pentru cultivare, iar cheia principală a succesului în acest caz este de a deține informații despre terenurile din apropiere.

În acest articol, relatăm ce oportunități de extindere oferă cunoașterea informațiilor despre toate terenurile din limitele primăriei.

Pentru început, fermierul trebuie să determine care terenuri pot fi arendate. Pentru a face acest lucru, este necesar să fie vizualizate terenurile pe harta din cadrul primăriei în care activează producătorul agricol și, de asemenea, să completeze această hartă cu datele corespunzătoare.

Sarcina pare dificilă. Din fericire, astăzi fermierii au posibilitatea de a cumpăra hărți gata, sincronizate cu registrul, care oferă online date complete ale terenurilor. De exemplu, într-un astfel de sistem online precum Feudal.md.

Având la îndemână astfel de carduri și toate informațiile necesare, fermierul are posibilitatea de a crește banca de terenuri în 3 moduri simple.

‹ adv ›

Prima modalitate – analiza contractelor înregistrate la cadastru

Această cale este cea mai ușoară. Sistemul permite fermierului să vadă toate terenurile din cadastru și toate informațiile despre acestea care se află în registru, inclusiv date privind data expirării contractelor de arendă a acestora.

Astfel, fermierul poate filtra datele despre terenuri în baza contractelor ale căror arendă se încheie în următorii 2 ani sau s-a încheiat deja, să transfere datele despre proprietarii acestor parcele într-o foaie de calcul Excel și să meargă la proprietar cu o propunere de cooperare.

De fapt, în două click-uri, fermierul primește instantaneu o listă a proprietarilor tuturor terenurilor (inclusiv a celor arendate de concurenți). Apoi, rămâne să ofere proprietarului condiții mai favorabile de cooperare și să semneze un acord.

‹ adv ›

A doua modalitate – analiza contractelor înregistrate la primărie

Dezavantajul unor astfel de contracte este că nimeni nu poate identifica și ridica informații despre contractele care sunt înregistrate la primărie decât doar primăria.

Dar fermierul știe exact unde sunt amplasate aceste parcele pe hartă și că astfel de contracte se încheie pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar pentru jumătate dintre ele această perioadă se încheie în următorii 1-3 ani.

Aceste informații sunt suficiente pentru a începe lucrul cu proprietarii și pentru a începe să semneze din nou contractele.

„Potrivit Hotărârii Guvernului nr.228 din 24-04-2019 privind modul de ţinere a registrelor contractelor de arendă, datele din registrul Primăriei privind contractele de arendă sunt publice. Prin urmare, fermierul poate încărca în siguranță lista de înregistrări cadastrale din sistem și poate face o cerere scrisă către primărie pentru acestea, după care poate adăuga date în sistem pentru propria contabilitate a contractelor de arendă și termenul acestora”, explică Daniela Scolnic, avocat consultant în cadrul SRL Feudal.soft.

După ce a selectat datele despre proprietarii unor astfel de terenuri din sistem, fermierul poate să meargă la proprietarii de teren și să le prezinte condițiile de cooperare. Și aici, este important să nu piardă timpul, înregistrând din nou contractele la primărie.

Deoarece arendarea pe termen lung și înregistrarea contractelor la cadastru protejează fermierul de pierderea înainte de termenul stabilit a terenurilor și, de asemenea, permite planificarea investițiilor în irigații sau defrișări pentru următorii 10-20 de ani.

Investiți o dată, dar vă asigurați un profit decent timp de 20 de ani cu oportunități pe care nu le veți obține cu un contract de arendă pe 5 ani și, în consecință, cu un profit mai mare.

Puteți efectua o astfel de analiză în sistemul Feudal.md.

A treia modalitate – identificarea terenurilor fără contracte de arendă

Practica arată că în procesul de astfel de structurare a terenurilor și în procesul de dialog cu proprietarii, fermierul va găsi un număr considerabil de terenuri care sunt cultivate de cineva, dar nu sunt arendate oficial.

Aceste terenuri „goale” pot fi arendate de fermier de îndată ce obține acord cu proprietarul.

În consecință, proprietarii care, fără un acord, dau un teren pentru cultivare nu sunt protejați de lege, nu primesc oficial niciun profit și în orice moment pot fi ușor „păcăliți de bani”.

Prin urmare, va fi mai ușor ca discutând cu ei să conveniți semnarea contractelor, să îi convingeți că arendarea oficială este întotdeauna mai sigură și mai de încredere.

Experiența arată că, practic, în fiecare primărie există aproximativ 20% din terenuri fără contracte formale de arendă. Și aceasta este una dintre cele mai ușoare modalități de a extinde banca de terenuri pentru cei care doresc să lucreze în mod transparent și să înregistreze toate contractele de arendă la cadastru.

Dacă doriți, de asemenea, să vă extindeți banca de terenuri și să accesați informații despre terenurile din cadrul primăriei dvs., contactați reprezentantul sistemului Feudal.md pentru o consultație: +373 79 263 461 Daniela.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›