Modul în care pregătiți sera sau solarul toamna va determina siguranța construcției în timpul iernii, precum și recolta sezonului următor.
Cum se pregătește sera, solarul pentru iarnă?
Pentru ca sera să facă față cu succes condițiilor climaterice ale iernii și să fie pregătită pentru plantări noi în primăvară, trebuie să scoateți toate reziduurile de plante, să dezinfectați în mod corespunzător terenul, să spălați și să întăriți cadrul (carcasa).
1. Înlăturați resturile vegetale din solar, seră
De la bun început, faceți curățenie. În primul rând, trebuie să curățați terenul de reziduurile plantelor, astfel încât acestea să nu devină o „casă” pentru agenții patogeni.
De exemplu, multe boli, cum ar fi fitoftoroza, iernează perfect în resturile de tomate. De aceea, rămășițele acestor plante nu sunt recomandate nu numai de a fi lăsate în sol sau la suprafața lui, dar nici pentru a fi puse în compost. Toate deșeurile de plante scoase din seră pot fi îngropate la distanță de aceasta sau arse în cazul unei infestări înregistrate pe parcursul sezonului.
Citește și despre Cum protejăm roșiile de boli – 7 reguli de prevenire.
2. Dezinfecția carcasei și a materialelor de acoperire a serei, solarului
De obicei, nu este recomandat să lăsați pelicula pe solar până în primăvară. Aceasta poate fi curățată și îndepărtată înainte de venirea vremii reci, dacă construcția permite fără probleme acest lucru, altfel se va deteriora în timpul iernii.
O soluție cu săpun este bună pentru curățarea acoperirilor cu peliculă. După utilizare, pelicula poate fi tratată și cu o soluție de sulfat de cupru.
După care, trebuie lăsată să se usuce, apoi îndepărtată cu atenție, pliată și depozitată într-un loc întunecat.
Înlăturarea peliculei este recomandată și având drept argument faptul că substratul supus proceselor de îngheț și dezgheț va conține mai puțini dăunători. În plus, se acumulează umiditate din precipitații solide.
Citește și despre Proiectarea și construcția serelor – sfaturi utile.
Îngrijirea solarului de sticlă
Construcțiile de sticlă pot fi, de asemenea, spălate bine cu apă cu săpun. Puteți utiliza, de asemenea, un produs de curățat special conceput. Suprafețele unei astfel de sere ar trebui să fie spălate atât în interior, cât și în exterior.
Mai ales cu atenție trebuie să curățați în acele locuri, în care se acumulează murdărie. Puteți să spălați cu un jet puternic de apă dintr-un furtun. Pentru dezinfectare, pereții de sticlă ai construcției pot fi tratați cu o soluție de permanganat de potasiu.
Dacă sticla este deteriorată, trebuie înlocuită. Fisurile din cadre trebuie sigilate. Nu lăsați construcția până în primăvară dacă nu este terminată sau dacă are deteriorări.
Murdăria din ea și reziduurile de plante sunt un excelent teren de reproducere pentru ciuperci și alți agenți patogeni. Astfel, resturile trebuie înlăturate.
Solar din policarbonat
Cel mai simplu mod de a curăța un astfel de solar este să folosiți detergent sau bicarbonat de sodiu. De asemenea, puteți utiliza formalină (250 g la 10 l de apă) sau soluție de clor (400 g la 10 l de apă).
Când curățați o seră din policarbonat, este recomandabil să folosiți bureți, cârpe sau perii moi, deoarece particulele abrazive grosiere pot zgâria suprafața moale a materialului de acoperit.
Nu uitați de suporturi – necesită și ele curățare. Se recomandă tratarea structurilor din lemn cu o soluție de 5% sulfat de cupru.
Spre deosebire de o construcție acoperită cu peliculă, nu este necesar să scoateți materialul de acoperire de pe o construcție de sticlă sau policarbonat. Dar, în acest caz, după prima ninsoare abundentă, puteți arunca zăpadă în solar (un strat de 20-30 cm).
Acest lucru este necesar pentru ca solul să nu înghețe prea adânc, doar cât trebuie, iar primăvara pământul să fie asigurat cu umiditatea necesară.
3. Dezinfectarea solului în solar, seră
Afânarea este primul pas pentru a scăpa de dăunători și agenți patogeni din sol, trebuie să săpați temeinic solul (de un hârleț) fără a sfărâma bulgării. Un astfel de teren va îngheța mai bine iarna și toți dăunătorii nedoriți din seră vor muri la îngheț.
Dezinfectarea solarului, serei prin încălzire
Spre deosebire de prima, această metodă funcționează într-un mod complet opus. Pe pământ este vărsată apă clocotită și apoi este acoperit cu o peliculă. Astfel, solul se dezinfectează și toate organismele vii din substrat mor.
Vezi aici detalii despre Dezinfecția solului – când se face, metode, recomandări.
Dezinfectarea serei, solarului prin fumigație
Una dintre cele mai populare metode pentru dezinfectare este considerată a fi fumigarea, de obicei, de sulf. Metoda permite să scăpați de acarieni, ciuperci și mucegai, precum și de infecții bacteriene care trăiesc nu numai în sol, ci și în locurile mai puțin accesibile din seră.
Procedura implică arderea fumigenelor, care creează un paravan de fum. În acest caz, numărul fumigenelor se calculează în funcție de volumul serei, aproximativ 50-80 g de substanță ar trebui pentru un 1 metru cub de seră.
De regulă, sulful este utilizat pentru fumigare (o fumigenă este un disc comprimat care trebuie așezat pe o foaie de metal înainte de a fi aprins).
Această metodă destul de eficientă de dezinfectare nu este aprobată de producătorii de sere, deoarece dioxidul de sulf are un efect distructiv asupra cadrului metalic.
Utilizarea amendamentelor
Pentru dezinfectarea solului în sera poate fi folosită făina de dolomită sau var o dată pe an. Acestea ar fi ca niște medicamente care nu numai că distrug microorganismele patogene, ci și îmbogățesc solul cu calciu și magneziu. Este recomandat să efectuați acest tratament în solarul, sera în care planificați să cultivați castraveți.
4. Înlocuirea stratului de sol de la suprafață
De obicei, este suficient să îndepărtați 5-10 cm din stratul superior și să puneți sol fertil în locul său. Sau puteți turna pur și simplu sol deasupra stratului care a fost epuizat în timpul sezonului.
Există o altă opțiune pentru dezinfectarea solului și îmbogățirea acestuia cu substanțe nutritive. În fiecare an, un strat de compost bine fermentat (sau gunoi de grajd) poate fi împrăștiat pe sol într-un strat de circa 5-10 cm. Cu toate acestea, o dată la 5 ani, experții recomandă să se înlocuiască complet solul din seră, solar.
5. Consolidarea cadrului (carcasei) solarului
Chiar dacă cadrul sau carcasa serei vi se pare de încredere, structura trebuie verificată pentru rezistență înainte de iarnă.
Nu există niciodată garanția că ninsorile abundente nu o vor deteriora. Ce se poate face pentru a proteja construcția de daune? Cel mai important lucru este să întăriți cadrul din interior cu o proptea. Într-un solar cu o lungime de 6 m, ar trebui instalate 3-4 proptele din lemn sau metal.
Îndepărtați zăpada de pe acoperiș de câte ori va fi nevoie în timpul iernii. Zăpada nu trebuie să rămână pe acoperiș, deoarece acesta ar putea să nu suporte greutatea și să se prăbușească.
Aveți grijă de seră din timp, astfel în anul viitor nu va trebui să vă faceți griji cu privire la un cadrul deteriorat sau la plantele bolnave. Pregătirea corectă a solarului pentru iarnă îl va face pretabil pentru mulți ani, bucurându-vă cu roade bogate.
Comentarii