Fiecare agricultor ce-și dorește să producă organic, trebuie să știe că, agricultura ecologică are legile sale, potrivit cărora, organismele vii sunt parte a naturii, chiar dacă unele produc daune în culturi. Astfel, metodele integrate de ținere sub control a dăunătorilor și bolilor în sistemul eco, includ măsuri de prevenire, cum ar fi: dezinfectarea terenului, alegerea semințelor de calitate, iar atunci când daunele produse de dăunători sunt substanțiale și depășesc pragul economic de dăunare, sunt aplicate măsuri de combatere.
Toate soluțiile pentru problema dăunătorilor, bolilor și buruienilor trebuie să fie non-toxice, care pot asigura sănătatea omului și a mediului. Cel mai important este să fie monitorizate permanent câmpurile și culturile agricole, deoarece unele produse sau lucrări, dacă nu au fost efectuate la timp, nu mai au efect. Chiar dacă sunt o sumedenie de organisme nocive, sunt semne specifice de atac a fiecăruia din aceștia:
Insectele – prezența găurilor sau lipsa unor părți din frunze indică faptul că plantele sunt atacate de gărgărițe sau de omizi.
Dacă frunzele sunt încrețite, acestea au fost atacate de afide, iar dacă fructele sunt deteriorate, cauza poate fi atacul de musculițe.
De obicei, atacul acarienilor se manifestă prin frunze ce se îngălbenesc și formează semne distinctive, dar însăși dăunătorii nu se văd. Nematozii, la fel, sunt foarte mici, de obicei atacă organele din sol, iar planta se îngălbenește și ofilește.
Bolile – rugina, făinarea, mana, mucegaiul se manifestă prin pete albicioase, galbene, brune sau negre și provoacă necrotizarea țesuturilor și sunt produse de ciuperci.
Bacteriile blochează vasele conducătoare și nu permit accesul apei în frunze. Acestea determină creșterea exagerată a țesuturilor și formarea tumorilor. De obicei, frunzele și organele își schimbă culoarea.
Dacă pe frunze apar pete de culoare verde deschis sau galben de diferite nuanțe, forme și mărimi, iar plantele arată, în general, slăbite cel mai probabil ca acestea să fie atacate de viruși.
Atenție! Plantele ce au fost atacate de viruși trebuie scoase din plantație și distruse pentru a evita infectarea altor plante. Toate uneltele cu care s-a lucrat trebuie curățate și dezinfectate.
Metode ce pot fi aplicate pentru a menține sub control bolile și dăunătorii
Ținând cont de faptul că, în agricultura ecologică nu sunt admise tratamentele severe chimice, producătorii trebuie să se axeze pe metode de prevenire a apariției bolilor:
- Este foarte important de a planta soiuri, varietăți și hibrizi rezistenți și adaptați la condițiile de mediu, astfel, vor putea face față concurenței de atac.
- Toate semințele utilizate pentru semănat trebuie să fie sănătoase trebuie să nu conțină semințe de buruieni și să aibă o capacitate germinativă bună. Pentru agricultura ecologică sunt admise doar semințe certificate eco. Pentru a dezinfecta semințele din magazinele agricole specializate pot fi cumpărate preparate biologice (Gleocladina, Trihodermina produse în Republica Moldova) admise pentru tratarea semințelor obținute din Trichoderma virens, Pseudomonas fluorescens sau Pseudomonas putida ce sporesc rezistența plantelor la organismele dăunătoare.
- Plantarea sau semănarea culturilor trebuie realizată la distanțele recomandate, pentru ca acestea să fie suficient aerisite, să aibă o suprafață de nutriție corespunzătoare și să se reducă riscul de infectare a altor plante cu patogeni.
- Asigurarea fertilității și sănătății solului. Dacă planta are substanțe nutritive și organice suficiente, este mai rezistentă la atacul bolilor și dăunătorilor.
- Aplicarea mulciului organic – poate crea confuzie olfactivă și masca locurile preferate pentru depunerea ouălor de către insecte și reduce răspândirea bolilor de către picăturile de ploaie.
- Utilizarea culturilor capcană – unele culturi plantate alături de cultura de bază alungă bolile și dăunătorii, cum ar fi levănțica (combate musculițele și diverse specii de fluturi, molii), rozmarinul (alungă limacșii, melcii și musculița morcovului), crizantema împotriva puricilor), menta sălbatică (împotriva limacșilor), mărarul (respinge acarienii prezenți pe varză și roșii, cimbru (respinge larvele de varză, viermii de spic, musculița albă de roșii), pătrunjel- respinge gândacii.
- Rotația culturilor – un interval de 2-3 ani întrerupe ciclul vital al patogenilor plantelor din aceeași familie. Floarea soarelui poate fi semănată pe același teren peste 6-7 ani, plantele ce sunt atacate de mană pot fi replantate pe același teren peste 4 ani, iar cele atacate de fuzarioză peste 6 ani.
- Utilizarea rațională a apei – dacă plantele nu au suficientă apă, intră în stresul hidric și sunt vulnerabile la boli și dăunători. Prea multă apă duce la răspândirea infecțiilor.
- Toate resturile de plante ce au fost atacate de boli trebuie înlăturate din câmpuri.
- Plantarea gardurilor vii din arbuști mici cu flori sau fâșiilor de iarbă pentru a atrage prădătorii naturali (carabide, stafinide și păianjeni) ai insectelor.
Mai multe detalii despre insecticidele, preparatele și metodele de combatere a dăunătorilor admise spre utilizare în agricultura ecologică puteți obține accesând acest link.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.