‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se construiește o seră/un solar – 8 sfaturi importante

Cum se construiește o seră/un solar – 8 sfaturi importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea în spațiu protejat devine tot mai atractivă, din cauza riscurilor tot mai mari de producere în teren deschis, asociate cu schimbările climatice.

Atunci când vorbim de construcția unei sere sau a unui solar, ar fi bine să luăm în calcul din start câteva aspecte, ce ne vor ajuta să asigurăm o construcție durabilă. Este recomandat să apelăm la ajutorul specialiștilor pentru a realiza o construcție de calitate.

Un solar simplu este cel mai ușor și mai ieftin de construit, dar, totodată, are și cele mai multe neajunsuri. Pentru a avea costuri reduse și o productivitate bună, majoritatea producătorilor optează pentru structuri din metal galvanizat sau aluminiu acoperite cu peliculă.

‹ adv ›

În general, pe lângă complexitatea construcției, solarul nu dispune de sisteme de încălzire, temperatură acestuia fiind menținută datorită soarelui, iar sera este asigurată cu căldură datorită sistemelor de încălzire.

Construcția solarului/serei – aspecte

1. Crearea unei baze rigide

Este recomandat ca toți stâlpii de suport să fie betonați în pământ sub linia de îngheț. Groapa în care sunt îngropați stâlpii de suport mai înalți trebuie să fie de un diametru mai mare, pentru a rezista tendinței arcurilor de a smulge stâlpii de suport.

Cu cât suprafața este mai mare, cu atât luăm mai mult în calcul necesitatea betonării astfel încât construcția să nu fie afectată de vânt. Pentru a nu permite ca sera să fie luată de vânt, este nevoie ca o greutate suficientă să fie atașată acesteia în pământ.

‹ adv ›

2. Alegerea materialului carcasei

Atunci când vorbim de materialul din care va fi făcută carcasa, se optează fie pentru lemn (pentru că e destul de ieftin), fie pentru metal.

Aici, ar trebui să luăm în calcul faptul că ambele materiale ar trebui să fie suficient de rezistente pentru a face față zăpezii ce se poate acumula în timpul iernii, în caz contrat va fi necesară descoperirea construcției în timpul iernii.

Grosimea pereților țevilor de metal galvanizat trebuie practic să fie dublă pentru o țeavă de același diametru, pentru a menține aceeași rezistență.

‹ adv ›

Totodată, trebuie să luăm în calcul și greutatea plantelor ce vor fi palisate de barele serei. În special, o construcție mai puternică este necesară în cazul în care planificați să cultivați roșii și castraveți, din cauza masei vegetale mari.

3. Alegerea peliculei pentru acoperirea solarului/serei

Un alt aspect important este alegerea peliculei pentru acoperirea construcției. Specialiștii recomandă peliculă de calitate mai bună, ce ar putea fi exploatată pe parcursul mai multor sezoane. În plus, datorită densității mai mari, va asigura și o izolare mai bună a construcției.

Ați putea opta pentru peliculă de 150-200 de microni ce are o durată de exploatare de 3-4 ani. Cu trecerea anilor, calitatea de transmisie a luminii degradează, de aceea e recomandată înlocuirea peliculei conform recomandărilor producătorului.

O opțiune mai costisitoare ar fi pelicula cu protecție infraroșu, ce blochează radiațiile infraroșii de a ieși din seră sau solar, astfel că poate menține temperatura cu 4-6 grade Celsius mai mare decât o peliculă ordinară.

O altă opțiune ar fi instalarea peliculei în două straturi și crearea unei perne de aer. Al doilea strat se plasează peste cel existent și se poate pompa aer între acestea folosind un compresor de aer special.

Aerul în acest caz este necesar pentru a adăuga rigiditate peliculei și împiedică ruperea ei de către vânt, dar și frecarea peliculei de structura metalică a serei, respectiv majorează durata de exploatare.

Potrivit estimărilor specialiștilor, stratul dublu de peliculă poate reduce pierderile de căldură cu până la 50%. Datorită rigidității stratului dublu de peliculă, firele de sârmă pentru suportul peliculei de-a lungul serei nu mai sunt necesare.

Important! Specialiștii menționează că fără o peliculă de calitate, de exemplu utilizarea unui strat dublu de pelicula cu IR bine fixat, încălzirea serelor din punct de vedere economic se dovedește a fi ineficientă.

Este recomandată alegerea unei lățimi a peliculei astfel încât să coincidă cu structura serei. O seră bine proiectată va fi de o asemenea dimensiune încât să coincidă cu lățimea tipică a peliculei.

Acest lucru este important pentru a evita suprapunerea sau lipirea peliculei. Aceste zone creează nivele de pătrundere a luminii mai slabe și de depunere a murdăriei pe acoperiș.

Ca opțiune, ați putea alege și o folie cu strat anti-condens, ce ajută ca picăturile de apă care se formează pe peliculă datorită umidității din interior, să se împrăștie și să se scurgă pe peliculă jos.

4. Alegerea metodei de irigare

Un alt aspect important în cazul construcției unei sere sau a unui solar este analizarea posibilităților de irigare și instalarea sistemului. 

În cazul sistemului de irigare, banda (fâșia) de picurare sau sistemul meduză pot fi folosite pentru a asigura plantele cu apă.

Chiar dacă se recomandă construcția solarului sau a serei pe terenuri plane, în cazul în care se optează pentru construcția pe un teren cu o pantă mică (1% și mai mult), sunt necesare emițătoare de presiune compensate.

V-ar putea fi util și articolul despre De ce se strică sistemul de irigare prin picurare: 7 defecțiuni frecvente și prevenirea lor.

5. Asigurarea ventilării serei

Unul dintre aspectele importante ce va contribui la sănătatea legumelor este asigurarea aerisirii. Astfel, atunci când vorbim de proiectarea unui spațiu protejat, neapărat trebuie să luăm în calcul ventilarea.

Pentru a putea ventila mai eficient serele, se recomandă ca pelicula din părțile laterale ale serei să fie proiectată să se ridice. Mânerele manuale sunt folosite pentru a ajusta nivelul de ventilare.

Pentru ca acest sistem să fie cât mai eficient este nevoie că să putem ridica pelicula în părțile laterale între 1,5 și 2 metri.

Important! Pentru o ventilare naturală suficientă, serele au nevoie ca spațiile deschise pentru ventilare să fie mai mari decât 15% din suprafața serei. Deschiderile trebuie să fie atât din direcția vântului cât și din direcția opusă vântului.

Atunci când se stabilește înălțimea părților laterale, minimă recomandată este cea care ar permite deplasarea unui muncitor fără probleme. Deseori, se optează pentru tuneluri înalte. Frontonul de la capătul serei poate fi acoperit cu diverse materiale.

La proiectarea frontoanelor trebuie să mai luăm în calcul faptul că este recomandat ca cel puțin unul să poată fi înlăturat la necesitate sau să fie prevăzut cu o ușă mare pentru a permite accesul tehnicii pentru realizarea lucrărilor în sere.

Frontoanele, de asemenea pot fi prevăzute cu balamale pentru a permite ventilarea în vârful serei.

6. Instalarea ventilatoarelor orizontale

Ventilatoarele orizontale sunt folosite pentru a stimula circulația aerul în seră. Frunzele plantelor din seră trebuie în permanență să se miște un pic.

Această circulație a aerului menține suprafața frunzelor uscată, ceea ce sporește transpirația și creșterea și diminuează problemele cu bolile.

Ventilatoarele orizontale circulă căldura și sporește uniformitatea acesteia în seră. Un ventilator pentru dezumidificarea aerului, cu un capăt afară, ar fi binevenit la această etapă.

Pentru a construi sere de dimensiuni foarte mari, poate fi folosită ventilarea pe acoperiș, dar aceasta adaugă costuri suplimentare și o complexitate mai mare structurii.

Dacă sunt folosite ventilatoarele de evacuare a aerului, atunci lungimea serei trebuie să fie de aproximativ 40 de metri pentru a argumenta costurile și rata de ventilare.

7. Instalarea sistemului de încălzire

Încălzirea de bază, ieftină, este de obicei realizată de sistemul de încălzire a aerului cu gaz natural sau cazane cu lemne, considerată o metodă mai puțin eficientă de a încălzi o seră.

Pentru producerea răsadului, pot fi utilizate tuburi pentru apă caldă instalate sub răsad. Sursa de apă caldă poate fi un boiler convențional, pe gaz sau un sistem pe bază de lemne.

Suplimentar, poate fi instalat un rând de tuburi pentru apă caldă de-a lungul părților laterale ale serei, pentru a ajuta la menținerea temperaturii aerului în timpul perioadelor mai reci.

Important! Toate sursele de căldură ar trebui să folosească pentru ardere aerul de afară. Acesta este mai rece, mai dens și are un nivel de oxigen mai ridicat, duce la o eficiență mai mare la ardere și nu elimină aerul deja încălzit, pe țeava de eșapament.

8. Utilizarea unei plase exterioare de umbrire

De cele mai multe ori, ținând cont de costuri, se optează pentru vopsirea pereților serei pentru umbrire. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să optăm pentru o plasă de umbrire.

Folosirea unei pânze albe de 40% drept acoperire pentru umbrire peste stratul de peliculă, este cea mai simplă cale de a ajuta la răcirea serelor. Pânza pentru umbrire albă este mai recomandată decât cea de culoare verde sau neagră care se încălzesc și îndreaptă căldura în seră.

Pânza pentru umbrire trebuie să fie agățată cu funii pentru a putea fi ușor trasă la capătul din partea de nord a serii pe timpul înnourat.

Citiți și despre Cum pregătim solarul pentru iarnă: 5 lucrări recomandate.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›