‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se descurcă arendașii cu plata pentru terenuri, în condiții de secetă

Cum se descurcă arendașii cu plata pentru terenuri, în condiții de secetă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acest an secetos a redus drastic cantitatea de producție agricolă. În dependență de zonă, diminuarea recoltei pentru prima grupă de cereale este de circa 30% ori chiar înjumătățită, pe când în alte regiuni se estimează că roada a fost compromisă în totalitate.

Am luat legătura cu câțiva producători agricoli, din nordul și sudul țării, care arendează terenurile de la cotași, pentru a afla cum se descurcă în condiții de secetă și cum reușesc să achite pentru arenda terenurilor agricole.

În funcție de clauzele contractuale, producătorii susțin că preferințele cotașilor sunt direcționate fie pentru recepționarea cerealelor, fie achitarea sub formă financiară. Cu toate acestea, calculele se fac reieșind din prețul cerealelor de pe piață. Astfel, o roadă redusă cantitativ și mai scumpă, înseamnă o cantitate de cereale mai mică.

‹ adv ›

Producătorul agricol din Petrunea, Glodeni, Valentin Airinei, deține o suprafață totală de 550 ha. Acesta susține că anul acesta, față de anul trecut, 95% cotași au luat producție agricolă, însă acum un an raportul era de 70% la 30%. La fel, potrivit estimărilor lui, pierderile pentru prima grupă de cereale sunt de circa 30%.

„La momentul de față cotașii au primit cerealele din prima grupă – grâul și orzul. În cantități au primit mai puțin față de anul trecut. Cât exact vom estima în luna noiembrie, când vom face totalurile. Avem contract și trebuie să dăm 3 500 de lei per cotă ( 1,8 hectar). Cum se formează acest preț? Anul trecut am dat, de exemplu, pentru floarea-soarelui 200 de kilograme, iar prețul era 5 lei, în acest an avem preț de 7 lei/ kg. E clar că 200 de kilograme n-o să putem da, respectiv vom oferi 150 kg. Așa facem calculele pentru a îndeplini condițiile contractuale”.

Producătorul agricol din Cahul, Vitalie Burlacu, evoluează acest an drept unul cu roadă mică și sub medie. Astfel, pentru recolta de grâu și floarea-soarelui, acesta susține că roada este înjumătățită. Cu toate acestea, acest fapt nu este un motiv de a nu respecta prevederile contractuale față de cotași, susține acesta.

„Prevederile și acordul reflectat în contractul de arendă ne obligă să-l respectăm în totalitate. Tot depinde de contract. Sunt arendatori care achita plata arendei procentual, dar nu mai mare de o anumită sumă indicată, unii susțin că 20 %, alții 25 % din roadă, însă nu mai mult de 700 de kg. Astfel, arendatorii, conform contractului, își permit să varieze. La noi în contract este stabilită o anumită sumă, reflectată în kilograme de roadă – grâu, orz, porumb și floarea-soarelui, iar dacă roada e mai mică sau mai mare, asta nu contează”.

Fermierii din raioanele cele mai afectate de secetă nu știu cum vor putea onora obligațiunile contractuale. Astfel, aceștia speră că arendatorii vor accepta să-și primească plata în următorii ani.

„Fermierii planifică să invite cotașii la o adunare în cadrul căreia să le propunem să fie realizată plata în următorii ani, când vom avea recolte. Mulți sunt de acord, deoarece văd care este situația, nu ai ce recolta nici măcar în grădină din cauza secetei. Sperăm că aceștia vor accepta și vom trece peste”, ne-a explicat Gheorghe Mațcu, fermier din Basarabeasca.

‹ adv ›

Conform datelor MADRM, recolta de cereale în acest an, pentru toate culturile agricole din prima grupă (grâu, orz, rapiță, mazăre) a fost mai bună în nordul țării, comparativ cu situația din sudul acesteia. În urma discuțiilor cu reprezentanții MADRM, datele finale vor fi oferite după introducerea într-un sistem specializat a tuturor suprafețelor recoltate din republică.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›