‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 7 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum se fură în agricultură și care sunt soluțiile

Cum se fură în agricultură și care sunt soluțiile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși investiți în tehnică performantă, folosiți cele mai bune produse fitosanitare de pe piață și aplicați tehnologii moderne, profitul oricum nu crește. Precis că sunteți furat. Îi dați pe câțiva afară, dar nu ajută. Fără un sistem de control bine pus la punct pe tot procesul producției, furturile nu se vor opri.

Escrocherii se fac peste tot, iar sectorul agricol nu este o excepție. Aggeek s-a clarificat care sunt cele mai populare scheme de înșelăciune în agricultură și cum pot întreprinzătorii onești să-și ferească gospodăria de șarlatani.

Terenuri arabile doar pe hârtie

Imaginați-vă că ați arendat un lot de pământ cu suprafața de 10 mii ha, dar în realitate, pot fi exploatate doar 9500 ha, căci pe anumite porțiuni e mlaștină. Angajații ascund acest lucru de voi ca să își însușească partea de bani ce revine celor 500 ha fantomă, banii fiind destinați pentru arendă, logistică și alte necesități. Pierderile la hectar pot varia între 25 și 1000 de dolari. Dacă luăm ca indicator media de 500 de dolari, reiese că angajații vă fură un sfert din milion.

‹ adv ›

Soluție: efectuați în mod regulat un audit al terenurilor aflate în proprietate pentru că pământul este supus schimbărilor în permanență – se pot forma mlaștini, râpe sau pot apărea copaci. De aceea trebuie să existe un sistem eficient de administrare a terenurilor ca să nu existe discrepanțe între indicatorii reali și planurile de pe hârtie.

Consumabile ”fantomă”

În mod asemănător hoții vă fură și la calculele cu privire la consumabile. Măresc artificial cantitatea carburanților și materialelor consumabile ca să își însușească diferența de bani.

Soluție: angajați consultanți străini care să evalueze cât de corect au fost stabilite normele de consum. Ele depind de o serie de factorii, de aceea aveți nevoie de specialiștii independenți competenți.

‹ adv ›

Manipularea prețurilor și șpagă la achiziții

Mitele oferite pentru  aranjarea unor achiziții supraevaluate sunt un fenomen întâlnit în toate domeniile, iar agricultura nu face excepție.

Soluția: Iarăși vă recomandăm să angajați consultanți din afară care să analizeze prețurile de pe piață la momentul efectuării tranzacției pentru a identifica posibilele fraude.

Țineți evidența tehnicii

Dacă nu veți urmări îndeaproape tehnica din dotare, atunci într-un final un tractor original John Deere se va transforma într-un morman de piese chineze. Inginerii nu fură piesele căci știu că tractorul nu va merge fără ele, dar le înlocuiesc cu piese analoage ieftine și se pricopsesc cu  banii de pe comercializarea celor originale.

‹ adv ›
FOTO: deere.co.uk
FOTO: deere.co.uk

Soluția: țineți în permanență evidența pieselor de schimb și a reparațiilor efectuate. Dotați tehnica cu carcase anti-vandal și instalați camere de supraveghere în încăpere. O soluție alternativă este să arendați tehnica agricolă. Astfel veți fi scutiți să mai plătiți pentru avarierile curente, responsabili fiind arendatorii nu voi.

Cum se fură semințele?

Cele mai multe  semințe și produse fitosanitare se fură de la depozit. De vină, de regulă, este directorul depozitului, dar părtași sunt și colaboratorii ce închid ochii la camioanele îndesate ilegal cu semințe și produse fitosanitare. Șoferii și mașiniștii fură ceva mai modest, ei împrăștie semințe și produse fitosanitare pe drumul înspre câmp, după care le colectează și le vând.

Soluția: montați în depozit camere de supraveghere video și monitorizați câte semințe au fost încărcate la ieșirea din depozit și câte au ajuns în câmp.

Scurgerea combustibilului

Furtul de combustibil este un proces complicat la care participă un număr impunător de persoane si care poate avea loc fie la alimentarea maișinilor, fie în timpul lucrărilor agricole. Mașiniștii scurg benzina din rezervor în sticle, pe care le aruncă în câmp, după care le strâng.

Soluția: monitorizați consumul de carburanți pe tot parcursul procesului de producție. Va trebui să instalați senzori de capacitate în interiorul cisternelor, contoare la stațiile de alimentare, dar și senzori și localizatoare GPS în rezervoarele automobilelor. Optați pentru senzori cu ultrasunete, deoarece măsoară volumul cisternei cu o precizie milimetrică. Ca să-și facă treaba bine, senzorii trebuie să fie corect instalați și calibrați. Este important ca toată tehnica să fie calibrată în aceleași condiții. De asemenea, optați pentru distribuirea carburanților pe cartelă.

Înșelăciuni la cântar

Escrocii pun la cale și scheme prin care fură cerealele în timpul culesului. Unii fură direct din câmp, încărcând roada în camioane necunoscute. Alții fac înșelăciuni la cântar. Mai exact, mașinile ce transportă cerealele sunt cântărite când intră în elevator și când ies, doar că la intrare le lipsește o piesă (de obicei axa), care se pune la loc la ieșire. În acest mod, escrocii își însușesc cantitatea de cereale egală cu piesa mașinii.

FOTO: aggeek.net
FOTO: aggeek.net

Mai departe se manipulează cu indicatorul de umiditate. Cei de la elevator  pretind că le-au fost aduse cereale umede, iar după ce fură o parte din ele, spun că grânele s-au împuținat deoarece s-au uscat.

Soluția: mai întâi de toate strânsul recoltei trebuie monitorizat de specialiști din diferite departamente. Aceasta va pune în mare dificultate angajații dornici să conspire.

De asemenea merită să investiți în dotarea combinelor cu senzori ce adună informații despre cantitatea de recoltă culeasă, umiditatea ei ș.a.m.d. Important este să fie configurați corect. De exemplu, când se culege porumbul indicatorii se vor seta dimineață, iar în cazul grâului la prânz.

În al treilea rând, ar fi bine ca, pe durata recoltării, pe itinerarul parcurs de cerealiere, să se afle mai multe echipe mobile ce ar interveni cu o verificare în caz că cei de la dispecerat identifică vreo mașină ce a staționat într-o zonă necorespunzătoare sau mai mult de 5 minute. Chiar dacă nu sunt prinși la locul faptei, dar se descoperă în zonă cereale împrăștiate, șoferii riscă să fie amendați sau chiar demiși.

Nu neglijați nici buncărele de încărcare ce fixează și transmit mai departe datele despre volumul și greutatea cerealelor. De asemenea, recomandăm să instalați camere de supraveghere video în zona cântarelor și elevatorului.

Câteva demisii răsunătoare nu vă vor salva de hoți. Puteți anihila escrocheria numai dacă veți construi un sistem eficient de avertizare și control, bazat pe o structură clară și tehnologii moderne.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›