‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum stăm cu subvențiile în agricultură. Sectoarele fruntașe, raioanele-lidere și sumele acordate

Cum stăm cu subvențiile în agricultură. Sectoarele fruntașe, raioanele-lidere și sumele acordate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valoarea subvențiile în agricultură, conform datelor AIPA și MADRM, pentru anul 2020 constituie suma de 1 miliard de lei.

La ce etapă este recepționarea și prelucrarea cererilor de subvenționare, care sunt domeniile de unde vin cele mai multe dosare și în care raioane merg cei mai mulți bani din subvenții, despre aceste subiecte am discutat cu șeful adjunct AIPA, Petru Timbur.

„Din 3 februarie 2020 de când a fost lansată recepționarea dosarelor spre finanțare pentru subvențiile post-investiționale, la situația de ieri, 1 septembrie, AIPA a recepționat 2668 de cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de aproximativ 528 milioane lei. De menționat că în perioada similară a anului trecut numărul dosarelor depuse era cu 13 cereri mai mult, însă suma suma solicitărilor a rămas aceeași”.

Potrivit lui Timbur, până la etapa actuală au fost autorizate spre plată 1516 dosare, în sumă de 270 milioane de lei, iar 1097 de cereri, în valoare de 237 milioane de lei sunt în proces de examinare.

‹ adv ›

Tehnica agricolă și plantarea livezilor rămân a fi două domenii de frunte pentru care se recepționează cele mai multe cereri de subvenționare.

„Cele mai multe subvenții urmează să fie direcționate către subvenționarea tehnicii și a utilajului agricol. Au fost depuse 1138 de cereri, cu suma de 137 milioane lei, ceea ce reprezintă 26 % din valoarea subvențiilor solicitate. Pe locul 2 la numărul de cereri recepționate de AIPA se plasează subvențiile pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale. Astfel, pentru livezi au fost recepționate 659 de cereri, suma fiind de 115 milioane de lei, aceasta constituind 22 % din totalul subvențiilor solicitate la etapa actuală”, a declarat șeful adjunct AIPA, Petru Timbur.

Numeric, cele mai multe cereri vin din zona de nord. Astfel, din Briceni și Edineț au fost recepționate câte 157 și, respectiv 125 de cereri, iar din Cahul s-au recepționat alte 137 de solicitări pentru subvenționare.

În funcție de suma subvențiilor solicitate, Ștefan Vodă este un raion fruntaș, aici suma cerută pentru subvenționare depășește 35, 5 milioane lei. În raioanele Briceni și Hâncești au fost cerute subvenții în sumă de 32, 1 milioane lei și, respectiv 28, 2 milioane.

‹ adv ›

Repartizarea teritorială a subvențiilor achitate la această etapă indică faptul că, Ștefan Vodă rămâne un raion-lider și la acest capitol, aici au fost autorizate spre plată subvenții în valoare de aproximativ 23 de milioane lei. Alte două raioane care îl succed la numărul de subvenții oferite sunt Hâncești – 19,5 milioane lei și Orhei – 16,8 milioane lei.

Termenul de depunere pentru subvențiile post-investiționale este de 31 octombrie.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›