Condițiile climaterice din anul curent au contribuit la apariția și dezvoltarea bolii cunoscute ca Loca americană. Aceasta este destul de periculoasă și poate aduce pierderi importante.
Apicultorii îngrijorați au semnalat despre apariția acestei boli în grupul nostru Viber-Apicultură. Contactat de Agrobiznes, Andrei Zagareanu, doctor în științe agricole, profesor la Școala Profesională din Bubuieci a recomandat întreprinderea mai multor măsuri, pentru a evita transmiterea către alte familii de albine.
„Loca americană este o boală a puietului albinelor melifere, care apare în timpul sezonului activ, atunci când în familia de albine apare și puietul. Un apicultor poate depista această abatere de la norma de dezvoltare a albinelor. În primul rând, Loca americană atacă puietul matur, adică puietul căpăcit. Apicultorul observă că căpăcelul puietului este perforat, totodată persistă și un miros neplăcut în stup, pe motiv că larvele încep să se descompună și provoacă un miros de putrefacție. Dacă apicultorul dorește să se convingă că într-adevăr este Loca americană și nu altceva, introduce un bețișor și extrage conținutul celulei cu căpacele perforate. Atunci când se observă un filament alungit ce nu se rupe un timp îndelungat, aceste semne arată că avem Loca americană”.
În acest caz este nevoie cât mai curând de întreprins mai multe măsuri.
„Dacă nu se întreprind măsuri putem pierde familia întreagă. Dat fiind faptul că, Loca este o boală molipsitoare, poate să se răspândească și la alte familii. Astfel, în primul rând, apicultorul trebuie să elimine toți fagurii care sunt cu puietul afectat din cuibul de albine și să-l topească sau să-l ardă. Se obține o strâmtorare a cuibului și prin aceasta se oferă posibilitatea ca albinele să aibă grijă mai mare de volumul cuibului lor. Atunci când nu este culesul în natură se recomandă de administrat sirop, ar fi bine să fie preparat din plante medicinale cum ar fi mușețelul, salvia, floarea de tei, pojarnița. Se poate de preparat dintr-o combinație de plante. Totodată, putem administra și anumite preparate care sunt stimulatoare pentru a crește imuninatea albinelor. În cazul administrării unor preparate medicamentoase recomand ceva din categoria celor ecologice, dar cu acestea este mult mai greu de combătut asemenea maladii. Unii apicultori recomandă lichidarea acestor familii, deoarece este mai ușor să formeze o familie nouă, mai ales acum în sezon, când albinele se dezvoltă foarte rapid și intens, fără ca să fie necesitatea de a lupta cu această boală. Atunci când apicultorul întreține albinele în condiții normale, asemenea patologii mai rar se întâlnesc. Dacă apicultorul observă la timp, atunci nu apar prea multe probleme”.
Loca Americană apare din cauza răcirii, albinele nu au capacitatea de a încălzi puietul care se găsește în cuibul familiei.
Vezi aici despre Bolile la albine. Tratamente ce trebuie realizate.
„Loca americană are anumite asemănări cu Loca americană combinată cu cea europeană. Foarte rar este întâlnită boala puietul în sac, care are anumite aspecte, doar că în cazul acestei boli nu persistă mirosul neplăcut, iar atunci când se scoate din celulă, filamentul de substanță nu se întinde, dar se scoate tot conținutul celului și se formează un sac plin cu lichid”.
Preparatele care se administrează cu scopul de a crește imunitatea nu sunt periculoase, doarece sunt produse din polen sau hrană proteică pentru albine, susține Andrei Zagareanu.
Comentarii