Mai mulți fermieri solicită intervenția instituțiilor abilitate din sector pentru soluționarea problemelor ce țin de asigurarea acestora cu piese de schimb și alte inputuri necesare în campania de primăvară. Acest lucru a devenit necesar după ce o bună parte din companii au fost nevoite să sisteze vânzările.
În ceea ce privește companiile distribuitoare de inputuri agricole, chiar dacă au fost închise filialele de comerț cu amănuntul, inputurile necesare încă sunt livrate fermierilor. Am solicitat comentariul reprezentanților acestora, pentru a afla cum își propun să activeze în continuare.
„Am stopat vânzările cu amănuntul, conform măsurilor propuse de Guvern până la data de 31 martie. Depunem maxim efort pentru ca fermierii să fie asigurați cu toate piesele necesare, astfel, am majorat numărul persoanelor ce livrează inputurile agricultorilor. La moment, încă nu este interzis comerțul angro. Vom urmări în continuare cum evoluează lucrurile”, a menționat Dmitrii Cavruc, reprezentantul companiei Agropiese TGR.
În condițiile în care fermierii efectuează lucrările de primăvară, unele companii încearcă să furnizeze inputurile necesare direct în câmp.
„În ceea ce privește livrarea pieselor, compania Agroprofi lucrează în regim obișnuit. Este sistată comercializarea cu amănuntul, însă noi livrăm marfa direct fermierilor. Nu este permis accesul fermierilor pe teritoriul filialelor, însă aceștia pot comanda piesele necesare, care vor fi livrate direct în câmp. Dacă vor fi adoptate alte măsuri, vom fi nevoiți să respectăm restricțiile ce ar putea parveni. O să ne străduim să acordăm servicii fermierilor și sperăm că situația se va ameliora în curând”, a precizat Vladimir Ghiliov, directorul general al companiei Agroprofi.
La moment, practic toate livrările au fost realizate la timp, însă nu este sigur dacă acest lucru va fi posibil în continuare.
„La moment, reprezentanții companiei Vadalex Agro colaborează cu fermierii de la distanță: comenzile sunt realizate prin telefon, iar apoi urmează livrările către fermier. O altă variantă disponibilă este când un reprezentant al companiei vine și ia comanda făcută în prealabil – o dată pe zi. În continuare, nu știu cum vom activa, totul depinde de decizia ce va fi luată astăzi. Dacă va fi sistată și activitatea de livrare, activitatea în agricultură va avea mult de suferit, iar noi nu vom putea asigura întreprinderile cu cele necesare”, a menționat Vladimir Hîrșteagă, reprezentantul Vadalex Agro.
Amintim că, astăzi la 16:30, la ședința Comisiei Situații Excepționale va fi luată decizia dacă va fi sau nu declarată stare de urgență în Republica Moldova.
O soluție pentru fermieri ar fi adoptarea unor măsuri de urgență în diminuarea consecințelor COVID-19 asupra întreprinderilor (Vezi petiția aici).
FOTO: usa.ro; imagine simbol.
Comentarii