Pe data de 22 iulie 2024, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a început perioada de admitere, inclusiv la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM).
FȘASM oferă o gamă diversificată de specialități menite să pregătească experți de top, capabili să răspundă provocărilor viitorului, oferind inclusiv oportunitatea obținerii experienței în străinătate, prin programe de mobilitate precum Erasmus+.
- Agronomie
- Ecologie
- Zootehnie
- Siguranța produselor agroalimentare
- Protecția plantelor
- Horticultură, viticultură și vinificație
- Silvicultură și grădini publice
- Agrobusiness și dezvoltare rurală.
Specialitatea Agrobusiness și Dezvoltare Rurală
Agrobusiness și dezvoltare rurală este noua specialitate disponibilă din acest an la UTM. Absolvenții pot ocupa posturi de conducere în unități agroalimentare, instituții de profil, și organizații internaționale specializate.
În plus, specialitatea formează specialiști capabili să inițieze și să dezvolte afaceri sustenabile din punct de vedere economic, ecologic, social și cultural.
Posibilele locuri de muncă includ Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA), și diverse Agenții Publice Locale (APL).
Domenii de Activitate
- Agronomie și Zootehnie
- Protecția Plantelor
- Economia și Managementul Agricol
- Marketing și Cercetări de Piață
- Tehnologii Informaționale Aplicate în Agricultură
Specialitatea Agronomie
Specialitatea Agronomie combină teoria și practica științelor biologice, ecologice și socio-umane pentru a pregăti experți în domeniul agricol.
Absolvenții vor fi capabili să utilizeze tehnologii avansate pentru producția și comercializarea produselor fitotehnice, să înțeleagă procesele naturale și să aplice metode științifice în munca lor.
Acești specialiști vor fi pregătiți să ocupe funcții diverse în întreprinderi agricole și companii din sector, institute de cercetare și ministere, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.
Specialitatea Ecologie
Absolvenții acestui program sunt esențiali atât în cercetare, cât și în aplicarea practică, contribuind la investigarea biodiversității, gestionarea resurselor naturale și educația ecologică.
Ei sunt pregătiți să activeze în științele naturii, protejând mediul înconjurător și ocupând funcții în institute de cercetare, agenții de protecția mediului, primării și instituții de învățământ superior.
Specialitatea Zootehnie
Absolvenții programului de Zootehnie pot activa în ferme de creștere a animalelor, asociații ale crescătorilor, holdinguri specializate, centre de selecție și reproducție și alte domenii conexe.
Programul echipează studenții cu abilitățile necesare pentru a contribui la dezvoltarea durabilă și eficientă a sectorului zootehnic, asigurând, totodată, protecția mediului și producția de alimente ecologice.
FȘASM dispune de propria fermă didactică, cât și laboratoare pentru determinarea calității furajelor.
Siguranța Produselor Agroalimentare
Specialitatea Siguranța Produselor Agroalimentare oferă competențe esențiale în supravegherea, analiza și proiectarea tehnologiilor alimentare, de la materia primă la produsul finit.
Acesta acoperă controlul și expertiza pe întregul lanț alimentar, cu accent pe managementul calității și siguranței alimentare.
Absolvenții pot urma cariere în industria alimentară, instituții de control și certificare, laboratoare de analiză alimentară și organizații guvernamentale responsabile de siguranța alimentară.
Specialitatea Protecția Plantelor
Absolvenții acestui program sunt pregătiți să elaboreze și să utilizeze tehnologii de protecție integrată a culturilor, având cunoștințe solide în biologie, ecologie, fiziologie, botanică, genetică și management.
Ei pot identifica și rezolva problemele din domeniul protecției plantelor, aplicând tehnologii moderne și echipamente performante.
Absolvenții pot lucra în unități agricole și agroalimentare, instituții de cercetare, ANSA, inspectorate raionale de protecția plantelor și companii specializate în distribuția produselor fitosanitare.
Specialitatea Horticultură, Viticultură și Vinificație
Absolvenții vor avea cunoștințe profunde despre tehnologiile de cultivare și prelucrare a fructelor și strugurilor, precum și despre procesele de vinificație, contribuind la dezvoltarea sectorului vitivinicol.
Absolvenții acestui program combinat sunt pregătiți să lucreze în diverse instituții și organizații, cum ar fi unități agricole, agenții de plăți și intervenții pentru agricultură, instituții de învățământ și cercetare, și companii vitivinicole.
Rolurile profesionale includ agent agricol, agronom, conducător de asociații, inspector de stat și președinte de cooperative agricole, contribuind la dezvoltarea și competitivitatea sectorului agricol și vitivinicol.
Specialitatea Silvicultură și Grădini Publice
Studenții beneficiază de instruire competitivă și au oportunitatea de a desfășura stagii de practică în întreprinderi silvice și municipale de gestionare a spațiilor verzi, atât în țară, cât și în străinătate.
Specialiștii în silvicultură și grădini publice sunt pregătiți pentru diverse domenii, inclusiv instituții și servicii publice și private, întreprinderi silvice, gestionarea spațiilor verzi, grădini publice, centre de cercetare silvică și firme de amenajare și întreținere a spațiilor verzi.
În plus, își pot dezvolta afaceri de succes, așa cum o fac deja o parte din absolvenți.
Dacă ești un tânăr pasionat de agricultură, accesează acest link pentru a vedea oportunitățile de studii disponibile în cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.
Iar pentru a discuta direct cu reprezentanții facultății, poți apela la numerele de telefon:
Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.
Comentarii