‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum să faci un sistem de irigare din mașină de spălat rufe

Cum să faci un sistem de irigare din mașină de spălat rufe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În timp dumneavoastră încercați să economisiți bani pe sisteme de irigare. Trebuie să știți că există posibilitatea de a optimiza desinestătător consumul de apă cu ajutorul mașinii de spălat, scrie aggek.net.

Cel mai des pentru udare sunt utilizate resursele acvatice din lacuri, râuri, fântâni arteziene și din alte surse, dar pentru irigare se poate de utilizat și apele uzate menajere din mașinile de spălat rufe, duș și cadă. Aceasta este așa-zisă apa gri deoarece este mai puțin contaminată și reprezintă un risc minim pentru sănătate.

Există diferite modalități de reciclare a apei gri: de la tehnologii înalte, care necesită cunoștințe consolidate în domeniul instalațiilor sanitare și investiții financiare semnificative până la simpla udarea cu căldări. Metoda de udat cu mașina de spălat rufe reprezintă o cale de mijloc dintre aceste două posibilități și acest lucru este realizabil pentru orice persoană care are la îndemână instrumentele principale și abilitățile minime.

‹ adv ›

Unde poate fi utilizat un asemenea sistem de irigare?

Fiecare mașină de spălat rufe are o pompă care evacuează apa în procesul de spălare. Cu ajutorul pompei se poate de distribuit apele reziduale în straturile de mulci care înconjoară fiecare plantă și unde rădăcinile au acces la umiditate.

Acest sistem este potrivit pentru udarea pomilor, pomușoarelor, viță de vie și altor plante multianuale. Totodată acest sistem are și unele neajunsuri: nu merită să udați florăriile, peluzele și legumele anuale. De asemenea acesta este potrivit pentru relief deluros din cauza capacității slabe a pompei. De asemenea nu se permite să utilizați înălbitor și de spălat rufe foarte murdare.

‹ adv ›

Pasul numărul unu: calcularea dimensiunilor sistemului

O spălare pe săptămână este suficientă pentru a uda doi pomi fructiferi, patru arbuști fructiferi, patru plante de viță de vie și opt plante multianuale (trandafir, levănțică etc).

Aceste recomandări sunt valabile pentru volumul de 70 de litri de apă, iar aceasta cantitate este valabilă pentru majoritatea modelelor. Totuși, este recomandabil de studiat instrucțiunea pentru utilizarea corectă a apei din mașina dumneavoastră de spălat rufe și pentru a stabili planul de funcționare corespunzător. Mai mult este necesar de luat în calcul structura solului. Dacă solul este nisipos atunci apa se va scurge foarte rapid, dacă drenajul nu este bun atunci apa va sta pe loc.

‹ adv ›
Cum să pui în mișcare sistemul de udat plantele.

Pasul numărul doi: de săpat tranșee

Pompele mașinilor de spălat nu sunt foarte puternice. Prin urmare, plantele ar trebui să fie amplasate nu mai departe de 15 de metri de la mașină, cu condiția că relieful este mai mult sau mai puțin plat. Astfel, rețeaua de tuburi flexibile va furniza apă pentru fiecare plantă.

Pornind de la peretele exterior ai casei, care este cel mai apropiat de mașina de spălat, săpați un șanț de o adâncime mică de la 5 până la 7 centimetri până la cea mai apropiată plantă. Opriți șanțul în apropierea frunzelor și ramurilor, și apoi mai săpați un șanț până la următoare plantă, pe urmă până la următoare și așa mai departe. Apoi, mai săpați un șanț de circa 25 de cm adâncime și 20 de cm lățime în jurul fiecărei plante.

Există și o altă opțiune, care este foarte potrivită pentru plante mici, plantate într-un rând: de săpat un șanț de-a lungul plantelor pe o parte a rândului. În acest caz, șanțurile vor fi umplute cu mulci pentru a absorbi apa gri.

Pasul numărul trei: instalați țevile și împrăștiați mulciul

Țeava din polietilene trebuie de pus în șanțul mic, de tăiat aceasta țeavă și de instalat piesele de legătură. Instalați jumătate de țeavă de la linia principală până la fiecare din șanțurile adânci, lăsând câțiva centimetri. Totodată stabiliți piesele de legătură cu ajutorul jugurilor pentru furtunuri.

Pompele mașinilor de spălat pot uda concomitent 10-12 plante. Dacă aveți de gând să udați mai mult împărțiți rețeaua de țevi în două zone cu ajutorul unei supape cu trei căi. Supapa trebuie să rămână accesibilă, astfel încât să puteți opera manual cu aceasta.

Pentru a păstra mulciul în tranșee trebuie să îngropați vase de plastic de 3 litri. Pentru aceasta, mai întâi tăiem fundul vasului, iar apoi facem două găuri de 4 cm într-o direcție a vasului și la aproximativ 5 centimetri mai sus de partea de jos a vasului. Apoi umpleți partea de jos a șanțului în jurul fiecărei plante cu un strat 10 cm de așchii de lemne, iar restul cu lemne.

Pasul numărul patru: Conectați mașina de spălat

Găsiți un tub de drenaj flexibil de după mașina de spălat și conectați-l la o supapă cu 3 căi cu o clemă adaptor și jug pentru furtun. Conectați o parte a supapei la o conductă de canalizare cu o țeavă si fitinguri din PVC și, dacă este necesar, ajustați conducta astfel încât supapa să fie în apropierea peretelui într-un loc accesibil (cel puțin cu câțiva centimetri deasupra mașinii de spălat).

Selectați un loc prin care conducta va trece prin perete pentru a se conecta cu țeava din exterior sau faceți o gaură potrivită. Apoi instalați țeava din PVC de la capătul deschis al supapei prin perete, lăsând aproximativ 5-7 centimetri din țeava care iese în exterior. Utilizați centura de țevi de pe ambele părți ale supapei pentru a o sprijini și fixați-o de perete.

Apoi, conectați o parte a țevii de la capătul superior al fitingului în formă de T de o lungime suficientă și conectați supapa de intrare la partea superioară a tubului (acest dispozitiv previne circulația mirosului neplăcut care poate apărea din mașina de spălat în casă). Pe final trebuie de zăvorât gaura prin care trece țeava atât în ​​interiorul peretelui cât și în exterior.

Ce îmi dă asta?

În esență, dumneavoastră ați creat un sistem de autoirigare, cu excepția cazului în care utilizați mai multe zone de irigare. În acest caz, trebuie să întoarceți supapa cu 3 căi de ieșire o dată pe săptămână. Pur și simplu împărțiți numărul total de sarcini de spălare, pe care le porniți în fiecare săptămână, în două părți egale. După prima spălare, rotiți supapa pentru irigare în cealaltă parte. De asemenea, uneori va fi necesar să măriți diametrul tranșeelor cu mulcire odată cu creșterea plantelor (în special a arborilor).

La rândul său, supapa cu 3 căi de ieșire alături de mașina de spălat vă va permite să evacuați apa murdară în conducta de canalizare, și nu în sistemul de irigare. Acest lucru este util dacă doriți să utilizați uneori înălbitor în mașina de spălat, sau dacă afară plouă și plantele nu au nevoie de udare.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›