‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDate pe țară: Suprafața culturilor de toamnă, comparativ cu anii precedenți. Starea acestora

Date pe țară: Suprafața culturilor de toamnă, comparativ cu anii precedenți. Starea acestora

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înregistrarea calamităților naturale în sectorul agricol, în anul 2020, inclusiv seceta excesivă din toamna anului 2019 – primăvara/vara anului 2020 au provocat daune considerabile producătorilor agricoli din țară, aceasta ducând la perturbarea lucrărilor de semănat al culturilor de toamnă.

Potrivit datelor oferite pentru Agrobiznes de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, o bună parte a producătorilor de cereale de toamnă au fost nevoiți să semene doar după precipitațiile ce au umectat stratul de sol, făcând posibilă lucrarea acestuia, iar pe suprafețe extinse din sudul și centru țării, asemenea precipitații au fost înregistrate abia în luna octombrie.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), precipitații în extrema de sud est a țării nu au avut loc, îngreunând și mai mult situația producătorilor agricoli din regiune.

‹ adv ›

Pe teritoriul țării, în primele decade ale lunii octombrie, au fost documentate precipitații de câteva ori peste norma pe decade, cu excepția stațiilor meteo de la Căușeni, Vulcănești și Ștefan Vodă.

Producătorii agricoli care cultivă culturile de toamnă, în dependență de premergător, regiune și condițiile meteo, de obicei seamănă în perioada lunii octombrie. Anul acesta, unii producători au riscat și au semănat în stratul uscat de sol, bazându-se pe prognozele meteo, alții au semănat în perioada imediat următoare, pentru a fi siguri de calitatea solului și procentul de răsărire, iar alții au optat pentru însămânțarea mai tardivă, de fapt, conform reprezentanților de domeniu agricol din cadrul Autorităților Publice Locale (APL) de nivelul II, însămânțarea are loc și acum.

Anual, în Republica Moldova sunt semănate aproximativ 421,3 mii ha (conform mediei 2015-2019). Prognoza pentru 2021 este ca aceste suprafețe să fie menținute, întrucât conform Direcțiilor pentru agricultură și alimentației raionale (DAAR), în anul 2019 au fost semănate 429 mii ha cu principalele culturi de toamnă: grâu, orz și rapiță, iar seceta pedologică era deja resimțită în regiunile de sud ale țării.

‹ adv ›

Conform DAAR, la ziua de azi au fost semănate cu rapiță 34 de mii de ha, (comparativ cu săptămâna trecută când erau puțin peste 30 mii ha), pe când media 2015-2019, conform BNS, este de 26,76 mii ha.

Cultura orzului de toamnă manifestă un trend negativ ce ține de suprafețe, astfel că la ziua de azi suprafețe însămânțate cu orz conform DAAR sunt aproximativ 45,3 mii de ha (41 mii ha erau la data de 20 noiembrie). Media 2015-2019 este de 50,24 mii ha.

Chiar dacă s-au redus suprafețele, recolta obținută per hectar la orz au înregistrat o creștere constantă, astfel volumele globale se mențin cam la același nivel – 149 mii tone.

‹ adv ›

Cultura de bază, din culturile semănate toamna, grâul are cele mai extinse suprafețe, media 2015-2019 conform BNS fiind de 351,3 mii ha. La moment, au fost deja semănate 280,5 mii ha de grâu, pe când la data de 20 noiembrie erau 266,2 mii ha. Prognoza MADRM, pentru această cultură este în jur de 300 mii ha, întrucât condițiile agrometeo sunt favorabile pentru însămânțare, iar experiența anilor precedenți a demonstrat reușită și pentru însămânțatul tardiv.

Pentru a satisface prognozele DAAR și MADRM mai sunt necesare de însămânțat cu 43 de mii de ha de orz și grâu, iar pentru a asigura suprafețele din asolament cu aceste culturi, din media ultimilor 5 ani, atunci a fi necesar de încă 50 de mii ha de grâu.

Totodată, sunt semnalate izolat semănarea mazării de toamnă și secarei pe suprafețe nesemnificative (de ordinul câtorva sute de ha).

Condițiile meteorologice din octombrie și noiembrie au favorizat atât semănarea cât și germinarea uniformă a culturilor, creșterea și dezvoltarea acestora, iar unde producătorii agricoli au reușit însămânțarea mai timpurie, culturile au depășit faza de intrare în repaus fiziologic, riscând în cazul gerurilor și neacoperirii cu strat de zăpadă.

Pentru acești agricultori, și în special pentru cei care au semănat după floarea soarelui, dezvoltarea uniformă a eșuat din cauza buruienilor și a culturii de floarea soarelui ce s-au dezvoltat în paralel cu culturile de bază.

Cantitatea de umiditate

După o secetă pedologică severă din perioada vegetației și a perioadei de precipitații din octombrie, rezervele de umiditate în orizontul de sol 0-20 cm satisface necesitățile culturilor și sunt aproape și/sau peste media multianuală, cu excepția raioanelor din extrema sudică, unde rezervele, la data de 08.11.20, satisfac pentru Căușeni 13 din 24 mm, Ștefan Vodă – 3 din 22 mm, Basarabeasca – 17 din 25 mm și Ceadîr Lunga – 19 din 26 mm.

Situația este una nefastă la analiza rezervelor de umiditate în straturile mai adânci de sol, 0-100 cm, documentate fiind peste norma multianuală doar rezervele pentru stațiile de monitorizare regională de la Ocnița, Briceni, Edineț, Bălți și Chișinău.

Aceste cifre atestă că, seceta pedologică instaurată la finalul anului 2019 în unele regiuni, continuă să persiste creând pericolul, în cazul nesuplinirii acestor rezerve, unor recolte slabe ale culturilor de toamnă pentru roada anului 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›