‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageDăunătorii care pândesc stupii și atacă albinele

Dăunătorii care pândesc stupii și atacă albinele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viespea este destul de dăunătoare deoarece intră în stupi și fură mierea atacând chiar și albinele. Gărgăunul (vesca carbo) este o specie de viespe, care este extrem de rapace, atacând în special dimineața când albinele sunt mai moleșite. Se combate ca și viespele comune, pulverizând în cuiburile lor care sunt adăpostite în șoproane, streșini, scorburi etc, DDT sau HCH.

Lupul albinelor (philanthus triangulum) se aseamănă cu viespele, fiind însă mai mare. Atacă în zbor albinele pe care le consumă, iar pe altele le transportă în cuib pentru hrana larvelor proprii. Combaterea se face căutând să se distrugă cuiburile sau omorându-l cu paleta, la apariția lui în stupină.

Fluturele ”cap de mort” (acherontia atropos) se recunoaște foarte ușor datorită faptului că are pe torace, în partea dorsală, un desen asemănător craniului omenesc și produce un zgomot specific care poate fi ușor de recunoscut. Un fluture consumă până la 20 g miere (prin pătrundere în stup noaptea) și dacă rămâne în stup câteva zile consumă până la cca 100 g miere. De cele mai multe ori este depistat de albine, care îl omoară imediat.

‹ adv ›

Furnicile intră prin crăpăturile stupului și dacă sunt multe pot consuma până la 1 kg miere pe zi. Prevenirea atacului se face prin ungerea picioarelor stupului cu păcură, sau așezarea lor în cutii cu apă pentru a opri urcarea furnicilor în stup. De asemenea prin distrugerea cu DDT, HCH etc., precum și distrugerea mușuroaielor din preajmă.

Broaștele și șopârlele atacă albinele în fața stupilor și chiar pe scândura de zbor. Atacă de asemenea la locul de cules, când florile sunt aplecate la pământ. Ca măsură de prevenire stupii se așază în picioare pe locul invadat de acești dăunători, la înălțimea de cca 30 cm.

Păsările atacă albinele în zbor: un mare dăunător al albinelor este prigoria care se deplasează în stoluri și se postează în drumul albinelor pe care le atacă în special pe acelea care se întorc din zbor încărcate și cu viteză redusă. Fiecare prigorie poate răpi cca 50 albine în 2 ore. Alte păsări dăunătoare sunt: rândunelele, ciocănitoarea, vrăbiile, pițigoiul și chiar rața domestică.

‹ adv ›

Șoarecii reprezintă o categorie de mari dușmani ai stupăritului, care se combat preventiv prin distrugerea lor, folosind capcane și anumite substanțe chimice.

Sursa: Agri-News.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›