Iarna din acest an a fost de scurtă durată şi mai caldă, comparativ cu alţi ani. În aceste condiţii, majoritatea dăunătorilor şi bolilor au hibernat foarte bine. Pentru a preveni pierderile, agricultorii trebuie să ia măsuri de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor.
Potrivit Agenției pentru Siguranța Alimentelor, ploşniţa cerealelor a hibernat în medie 75,4% indivizi viabili, iar în unele raioane (Rezina, leova, Cantemir, Cahul şi Ceadâr-Lunga) – sută la sută.
În livezi peste 80% au hibernat acarienii (roşu şi brun la pomi) viespea seminţelor de prun, viermele merelor, musca cireşelor, păduchele din San Jose. Începând cu faza fenologică a mărului „umflarea mugurilor” a început năpârlirea larvelor păduchelui de San Jose, ceea ce face ca dăunătorul să fie mai sensibil la acţiunea pesticidelor. Prin urmare, în livezile populate de acest dăunător, în faza „urechiuşi” se recomandă efectuarea tratamentelor chimice cu unul dintre insecticidele omologate, conform Registrului de Stat.
Totodată, în livezi se află o cantitate însemnată de agenţi patogeni ai rapănului, făinării, filostictozei, bacteriozei, citosporozei, iar în livezile sîmburoase – cele ale moniliozei, clasterosporiozei, cocomicozei, la piersic beşicarea frunzelor, împotriva cărora nu trebuie ratate tratamentele cu fungicide.
Pînă la înflorire, în livezile de cais, piersic şi plantaţii tinere de toate culturile sâmburoase, în primul rînd amplasate pe panta de sud şi sud-est, trebuie efectuat văruitul tulpinelor şi ramurilor principale cu lapte de var de 20%, cu adăugarea a 3-4% sulfat de cupru, fapt care va diminuna acţiunea negativă a oscilărilor bruşte de temperatură diurnă ale aerului pe coajă şi lemn.
Comentarii