‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 10 octombrie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce cad nucile verzi de pe pom și cum prevenim fenomenul

De ce cad nucile verzi de pe pom și cum prevenim fenomenul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nucul se consideră o specie nepretențioasă la întreținere, însă, în timpul creșterii și dezvoltării pomul are nevoie de îngrijire adecvată pentru a a produce fructe mai mulți ani la rând, iar vigoarea și longevitatea pomului să nu fie afectate.

În acest articol discutăm despre cauzele fenomenului de cădere a nucilor și cum îl putem preveni. În primul rând, ar trebui să specificăm faptul că această cădere a fructelor poate fi un proces natural (cădere fiziologică) sau rezultatul unor factori negativi.

În unele cazuri, pierderea fructelor poate fi un proces fiziologic. Uneori se pot forma prea multe fructe, prin urmare, pomul elimină excesul de fructe, calendaristic în luna iunie, astfel încât să poată asigura creșterea și dezvoltarea normală a celor rămase. Acest lucru poate fi observat atât la pomii bătrâni, cât și la cei tineri.

‹ adv ›

Odată cu vârsta, procesul de cădere a fructelor se intensifică. Nucii bătrâni nu pot susține un număr mare de fructe și pierd mai multe dintre ele.

Tăierea anuală de întinerire poate ajuta în acest caz și poate prelungi perioada normală de fructificare cu încă câțiva ani.

Pe lângă cauzele naturale, căderea fructelor poate fi rezultatul unor factori cu impact negativ asupra pomilor. Printre principalii se numără:

‹ adv ›

Umiditatea insuficientă

Contrar opiniilor majorității, nucul este o specie cu cerințe înalte față de umiditate. Masa principală a rădăcinilor pomilor de nuc (cele ce alimentează planta) se află în orizontul 0,2 – 1 m, astfel orice secetă prelungită are un impact imediat profund asupra plantei.

În perioada de înflorire și de legare a fructelor, nucul are nevoie de mult mai multă umiditate decât de obicei. Astfel, insuficiența de umiditate poate duce la căderea fructelor.

Pământul uscat, crăpat, uscarea ramurilor, căderea fructelor va fi în mod clar vizibilă. Se recomandă mulcirea solului din jurul pomilor pentru evitarea evaporării excesive a umidității din sol. În acest sens pot fi utilizate materiale organice simple: paie, rumeguș care vor proteja solul de impactul temperaturilor înalte.

‹ adv ›

Fertilizarea incorectă

Nucul, sub influența excesului de fertilizare, dezvoltă mai multe ramuri, iar fructele încep să cadă. Totodată, și insuficiența elementelor nutritive poate genera dereglări fiziologice în pomi.

Culoarea verde sănătoasă a pomului, dezvoltarea activă a creșterilor terminale, însă formarea unei cantități mici de fructe sau căderea acestora poate fi rezultatul unui exces de îngrășăminte.

Realizați fertilizările în funcție de analiza solului (este recomandat a fi repetată cel puțin o dată la patru ani), particularitățile soiului, recolta planificată și starea generală a culturii.

Este recomandată fertilizarea fracționată a pomilor, oferindu-le acestora cantități mai mici de îngrășăminte de mai multe ori. În plus, specialiștii menționează că nucul asimilează mai ușor îngrășămintele simple sau binare (alcătuite din două elemente principale: NP, NK, PK), cu toate că majoritatea fermierilor optează pentru îngrășăminte de tipul NPK.

Fertilizarea plantațiilor tinere și pe rod, dar și ale celor clasice și intensive diferă, de aceea este cel mai indicat să apelați la sfaturile unui specialist la elaborarea schemei de fertilizare.

Boli și dăunători

Acesta este cel mai frecvent motiv ce poate provoca căderea fructelor. Cu intervenția în timp util, majoritatea problemelor pot fi evitate.

 Prezența bolilor și dăunătorilor poate fi determinată prin:

  • înnegrirea frunzelor și fructelor;
  • diverse pete;
  • răsucirea frunzelor;
  • lăstari răsuciți și uscați. Toate acestea contribuie la pierderea nucilor.

Bacterioza nucului (Xanthomonas campestris pv. juglandis) este una dintre bolile care, în cazul infecţiilor din timpul înfloritului, provoacă foarte adesea căderea nucilor tinere.

Și antracnoza nucului (Gnomonia leptostyla p.v. juglandis) în cazul în care nu este tratată la timp duce la căderea nucilor puternic afectate.

Printre măsurile obligatorii de prevenire a acestor boli se numără realizarea tratamentelor preventive cu produse ce conțin cupru: sulfat de cupru, 2%, Cuproxat Ultra 0,35%, oxiclorură de cupru (Alcupral 50) 0,3%, hidroxid de cupru (Champ 77, sau Bouille bordelaisse) 0,3%.

Detalii despre Bolile nucului – simptome, prevenire, tratamente recomandate.

Evitați fertilizările excesive, în special cele cu azot, deoarece acest lucru contribuie la intensificarea bolilor. Îndepărtați ramurile și fructele afectate, ardeți-le.

Dăunători ce distrug fructele. Nucile cad și din cauza faptului, că apar dăunători, cum ar fi viermele fructelor (Cydia pomonela) s, care se instalează în interiorul fructului și îl mănâncă. Astfel de nuci devin necomestibile.

Se recomandă monitorizarea zborului dăunătorului cu ajutorul capcanelor cu feromoni și realizarea tratamentelor în funcție de capturi.

Îngrijire adecvată. Pentru a evita pierderi mari din recoltă, nucul are nevoie de îngrijire adecvată, care include următoarele acțiuni:

  • irigarea la timp, mai ales în timpul înfloririi;
  • mulcirea solului;
  • combaterea dăunătorilor și bolilor, realizarea tratamentelor preventive;
  • inspecții ale scoarței, ramurilor, evaluarea stării pomului;
  • realizarea tăierilor în timp util;
  • alegerea corectă a îngrășămintelor și tratamentelor.

Important! Dacă îngrijiți în mod corespunzător pomul, monitorizați starea acestuia, veți putea evita pierderile semnificative de recoltă.

Prevenirea problemelor în livezile de nuc

Achiziționați material săditor de calitate. Dacă cumpărați pomi de la o pepinieră, cu certificate de calitate, este mai puțin probabil să cumpărați plante infectate, bolnave.

Pregătiți solul înainte de plantare. Se recomandă dezinfectarea solului pentru a distruge microorganismele dăunătoare și ouăle dăunătorilor în timpul iernării.

Inspectați regulat pomii. Dacă observați semne de apariție a bolilor sau a dăunătorilor, va fi mai ușor să le faceți față în fazele incipiente.

Fertilizați livezile de nuc în funcție de analiza solului, analiza foliară și starea pomilor.

Realizați lucrările la timp. Tăierea în timp util nu numai că va preveni răspândirea bolilor, dar va direcționa și forțele plantei pentru a menține fructele.

Realizați tratamente preventive și irigarea la timp.

Când vedeți ovare sau fructe căzute, acordați imediat atenție îngrijirii pomilor, inspectați-i pentru dăunători sau boli.

V-ar putea fi relevant și articolul De ce nucile sunt goale sau negre în interior – 3 cauze.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›