Mica fermă Ecoparadis din satul Drăgușeni, Hâncești a ajuns a fi cunoscută în rândul consumatorilor anul trecut, când Vasile Niculița a început a vinde primele legume și verdețuri crescute respectând principiile agriculturii ecologice.
Acum 5 ani, tânărul revenit de peste hotare și-a dorit să lanseze o afacere acasă, pentru a oferi un exemplu frumos copiilor săi. Atunci a început a studia mai intens informații despre permacultură.
„După 10 ani de muncă în Italia, am decis să mă întorc în țară, mi-am dorit să creștem copiii aici, în armonie cu natura. Acum 5 ani, am început a citi cărți despre permacultură. Chiar dacă sunt de la țară, nu am crezut vreodată, până a studia, că agricultura este atât de interesantă și deosebită. Apoi, am mers la universitatea Constantin Stere, unde, datorită profesorului Leonid Voloșciuc, mi-am creat o viziune clară despre agricultura ecologică. Am înțeles că permacultura e un domeniu mult mai vast, pe care urmează să-l implementez pas cu pas în cadrul gospodăriei”, povestește Vasile Niculița.
Per total, tânărul gestionează circa 5 hectare. Pe 2 ha a înființat o livadă de nuc, care curând va intra pe rod, iar pe 0,7 ha în acest an vor fi cultivate legume și verdețuri. Terenul este împărțit în sole, pentru a realiza eficient rotația culturilor, iar plantele sunt îngrijite utilizând produse naturale.
„Semințele le cumpărăm din Italia. La început, având suprafețe mici, reușeam să îngrijesc culturile utilizând preparate naturale pe care le produceam singur: macerat de urzică, macerat de brusture, esență de oțet cu apă (2 linguri esență/10 litri apă) pentru a combate dăunătorii la varză. Însă, după ce am majorat suprafețele utilizăm produse eco pe care le procurăm de la Institutul de Protecţie Biologică a Plantelor. Utilizăm îngrășământul Ecosol, fungicidul Funecol sau Recol și altele”.
Pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor, este realizată rotația culturilor. Totodată, având un sortiment bogat reușește să cucerească orice gospodină, deoarece în grădina Ecoparadis sunt crescute o sumedenie de bunătăți.
„M-am gândit că trebuie să produc tot ceea de ce are nevoie o gospodină pentru a găti gustos. Astfel, este mult mai ușor să realizezi livrarea. Am obținut un coș de produse și cunosc istoria fiecăruia dintre acestea, deoarece le însoțesc de la sămânță până la recoltă. În ceea ce privește asolamentul, utilizez mai multe scheme. Spre exemplu: primul an cultiv cartoful, deoarece are nevoie de mai mulți nutrienți; după acesta urmează ceapa sau usturoiul în calitate de cultură succesivă, apoi sunt cultivate roșiile, ardeiul, varza. Ultimii sunt cultivați dovleceii și bostanii, deoarece au un sistem radicular ce pătrunde mai adânc în sol. Principiul este ca aceste culturi să fie din diferite familii botanice, să nu aibă boli și dăunători comuni greu de combătut și să extragă diferiți nutrienți din sol, pentru a nu-l epuiza”.
Familia îl susține, iar copii adoră să exploreze câmpurile cu legume și verdețuri deosebite alături de părinți. Astfel, afacerea se dezvoltă mult mai ușor. Au lansat și serviciul livrare, iar acum doresc să obțină și certificarea eco, pentru a oferi mai multă încredere consumatorilor.
„Este al doilea an de când fac livrări. Primii cumpărători, care au apreciat legumele și verdețurile produse, i-am găsit la piața EcoLocal, după care am lansat un magazin online. Mă strădui să scriu permanent despre ceea ce fac, pentru a oferi mai multă încredere consumatorilor. Aceștia pot veni și vizita câmpurile. Nu este greu să produci legume fără chimicale, doar necesită mai mult timp. Preparatele naturale utilizate nu mereu își fac efectul, de aceea este necesară o monitorizare continuă. Deja a fost realizată prima inspecție în câmp și sperăm să obținem certificarea eco, aceasta va oferi mai multă încredere consumatorilor”.
Fenicul, cicoarea creață, lattuga misterioasă, cicoarea roșie sau lattuga Regina Ghețarilor în amestec cu legumele și verdețurile tradiționale, într-adevăr, creează un mic Ecoparadis. Pentru fiecare dintre acestea fermierul propune câte o rețetă ingenioasă și folositoare.
„Pe lângă acestea, aș dori să cresc și păsări, să fac tot ceea ce reflectă permacultura, dar toate la timpul lor. Mergem cu pași mici înainte, creând un viitor frumos pentru urmașii noștri”.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.