‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce fructele de zmeur se usucă, putrezesc - cauze și prevenire

De ce fructele de zmeur se usucă, putrezesc – cauze și prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zmeurul nu este o cultură pretențioasă la întreținere (cu excepția soiurilor noi, de obicei mai exigente față de condiții). Uneori, însă, în locul fructelor suculente (numite polidrupe), le puteți găsi pe cele mici, zbârcite, uscate sau pe jumătate putrezite.

Cauzele unei recolte slabe de zmeură, fără gust sau cu fructele deformate precum am menționat pot fi mai multe, în acest articol discutăm despre principalele.

Zmeurul este o cultură mai puțin atacată de boli, totuși, de cele mai multe ori, la o întreținere incorectă sau condiții favorabile de dezvoltare, acestea își fac apariția.

‹ adv ›

Multe dintre bolile zmeurului afectează și fructele, manifestând simptome de atac pe acestea. Spre exemplu, în cazul prezenței antracnozei (Elsinoe veneta), fructele atacate sunt diforme, nu au aromă și în scurt timp putrezesc.

Uneori, atacul făinării (Sphaerotheca aphanis) se poate extinde pe pețioluri, la extremitatea lăstarilor și chiar pe fructe (fructele infectate sunt acoperite de pâsla miceliană albicioasă) care, într-un final, putrezesc.

Cea mai frecventă boală ce poate provoca putrezirea fructelor este putregaiul cenușiu. Mai multe despre acesta relatăm n continuare:

‹ adv ›

Putregaiul cenușiu al fructelor de zmeur (Botrytis cinerea)

Spori ciupercii Botrytis cinerea, care provoacă putregaiul cenușiu, iernează în sol, resturi vegetale, sunt transportați de vânt pe distanțe mari. Primele simptome ale acestei boli pot fi observate chiar și în perioada de înflorire a zmeurului.

Putregaiul este capabil să infecteze toate organele aeriene ale zmeurului: lăstari, frunze, muguri, flori, tulpini. Atacul cel mai caracteristic și păgubitor se manifestă pe flori și fructe: florile par ca arse, fructele își pierd gustul și aroma și, în timp, sunt acoperite cu un strat pufos de culoare gri și devin complet necomestibile.

În condiții meteorologice dificile (ploi excesive), mai mult de jumătate din recoltă poate fi pierdută din cauza acestei boli: fructele pot putrezi direct pe plantă. Pe timp de secetă, fructele rămân lipite de receptacule, se mumifică.

‹ adv ›

Pentru combaterea putregaiului sunt omologate produse pe bază de fluopiram (Luna Sensation 500 SC 0,8 l/ha), captan (Merpan 80 WDG 2 kg/ha în 1000 l apă), pirimetanil (Scala 2,0 l/ha), ciprodinil (Switch 62,5 WG – 1 kg/ha), Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro 0,185-0,370 kg/ha).

Pentru a preveni bolile la zmeur este recomandată:

  • Alegerea terenului potrivit pentru plantare și materialului săditor calitativ. Detalii despre Recomandări la cultivarea zmeurului cu sistem de susținere.
  • Realizarea tratamentelor preventive cu produse ce conțin cupru primăvara, înainte de pornirea în vegetație și toamna târziu (de ex. Alcupral 50 PU, Kocide – conc. 0,3%).
  • În perioada repausului vegetativ se aplică tratamente cu produse pe bază de sulf (pentru prevenirea făinării).
  • Tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi, strângerea și distrugerea frunzelor efectate.

Apariția bolilor menționate mai sus sau a unor probleme cum ar fi uscarea fructelor poate fi favorizată de:

Greșeli în tehnologia agricolă

Oricât de nepretențioasă ar fi această cultură, pentru sănătate și fructificare deplină, are nevoie de tăieri în timp util, tratamente, irigare pe vreme de secetă, dar, de obicei, ultima lucrare este neglijată.

Pe vreme caldă și uscată, planta lăsată fără apă își concentrează eforturile pe coacerea unei părți din lăstari și pe numărul minim de fructe. Toate celelalte organe, care nu sunt importante pentru supraviețuire sunt „sacrificate” de plantă, acestea nu mai pot să absoarbă hrana și umiditatea din sol.

Pe de altă parte, udând prea des, în zona rădăcinii se poate forma o insuficiență de oxigen, deoarece la suprafața solului se formează o crustă densă, care nu permite rădăcinilor să respire. Ca rezultat, provocăm degradarea sistemului radicular. De aceea, este recomandată irigarea rațională a culturii.

Lipsa tăierilor duce în mod natural la îndesirea plantelor. Plantele îndesite sunt slab ventilate și suferă de insuficiență de lumină solară, ceea ce favorizează dezvoltarea agenților patogeni. Ar fi ciudat să așteptați o recoltă bogată în asemenea caz.

Mai multe detalii despre Tăieri la zmeur toamna – sfaturi și alte lucrări recomandate.

Astfel, dacă sunteți dezamăgiți de recolta de zmeură, merită să revizuiți practicile agricole și să vă asigurați că respectați etapele de bază ale îngrijirii culturilor primăvara, vară și toamnă.

Condițiile meteorologice nefavorabile, în special precipitațiile prelungite, pot favoriza dezvoltarea patogenilor. Pentru a preveni dezvoltarea acestora este recomandată realizarea unei densități optime a plantelor și mulcirea solului din jurul plantelor.

Mai multe detalii despre Mulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›