Atât plantarea pomilor, cât și alegerea și pregătirea acestora pentru plantare, necesită respectarea unor reguli generale ce vor asigura condiții bune de prindere și dezvoltare ale pomilor.
În acest articol, discutăm despre sfaturi simple de luat în calcul atunci când se planifică plantarea pomilor, dar care, spre regret, uneori sunt neglijate.
Printre principalele motive ale unei prinderi proaste a pomilor după plantare se numără:
Alegerea materialului săditor necalitativ
Alegerea pomilor sănătoși, aclimatizați, achiziționați de la pepiniere autorizate, este primul pas spre succes. Aici, în primul rând, ar trebui să optăm pentru producători de material săditor cunoscuți, recomandați de către alții.
Procurarea pomilor de la un furnizor necunoscut poate fi riscantă. Chiar dacă acesta este exact soiul pe care îl promite vânzătorul, șansele de a obține rezultate bune, de cele mai multe ori, sunt mici.
Ar trebui să aveți grijă să nu cumpărați material săditor slab, bolnav sau neaclimatizat, crescut fără a respecta recomandările agrotehnice. Nimeni nu poate spune cu siguranță cât timp pomii au petrecut la locul de vânzare și care este probabilitatea că aceștia se vor prinde bine.
Dacă ați cumpărat un pom bolnav, probabilitatea că acesta se va usca în prima perioadă sau primii ani de la plantare este foarte sporită.
Sistemul radicular al materialului săditor a fost afectat înainte de plantare
În locurile de vânzare ale pomilor ați putea să găsiți pomi cu un sistem radicular dezgolit. Nu are rost să cumpărați astfel de material săditor, deshidratarea afectează grav prinderea pomilor.
Rădăcinile pomilor destinați plantării trebuie să fie protejate de vânt, să nu aibă răni, să nu fie supuse deshidratării. Dacă dintr-un motiv oarecare ați cumpărat un pom cu rădăcini neprotejate, acestea pot fi puse în apă timp de aproximativ 24 de ore pentru hidratare.
Mai multe detalii găsiți în articolul Cum pregătim pomii de plantare pentru o prindere bună – 2 lucrări importante.
Tăierea excesivă a rădăcinilor
Înainte de a planta un pom, se scurtează rădăcinile pomilor. În timpul acestei lucrări, este foarte important să nu exagerăm, deoarece refacerea rădăcinilor unui pom tânăr este extrem de consumatoare de energie și, în combinație cu replantarea, este posibil să nu fie deloc posibilă.
În timpul fasonării se îndepărtează rădăcinile rupte, cu răni sau deteriorate, iar dacă vedeți, că zona rănită a început deja să se vindece (s-a calusat), nu le tăiați. Nu scurtați rădăcina centrală, dacă nu sunt semne de deteriorare (prinderea pomilor se face pe baza rădăcinilor groase, de aceea acestea se menţin cât mai lungi, dacă nu sunt rănite).
Rădăcinile sănătoase se scurtează cât mai puţin, maximum până la 22-25 cm.
La rădăcini frânte se înnoiește ruptura, iar la cele cu leziuni mecanice se înlătură porţiunea ce a fost traumată deasupra rănii. Tăietura trebuie să fie oblică, orientată în jos, cu lungimea de 2-3 ori mai mare decât diametrul rădăcinii.
Pregătirea necorespunzătoare a gropii de plantare
De mare importanță sunt și adâncimea și diametrul gropii de plantare, precum și starea solului cu care este umplută. Este necesar să pregătiți groapa înainte de a planta pomii. În general, pentru condiții mai bune, este recomandat ca groapa de plantare să fie săpată din timp.
Pe solurile grele, adâncimea și diametrul acesteia ar trebui să fie circa 80-90 cm; pe soluri ușoare – 60-70 cm. Solul afânat din jurul rădăcinilor le va ajuta să se extindă mai bine.
Înainte de plantarea pomilor, gropile se umplu până la jumătate cu sol fertil în amestec cu 8-10 kg de gunoi de grajd bine fermentat (mraniţă). Nu se pune în gropi gunoi de grajd proaspăt.
Sfaturi la săparea gropilor pentru plantarea pomilor:
- gropile trebuie să fie suficient de mari pentru a încorpora rădăcinile, fără a le îndoi;
- pomii nu se lasă mult timp lângă gropi pentru a evita deshidratarea rădăcinilor;
- se înlătură toate posibilele bariere de dezvoltare a rădăcinilor pomilor;
- rădăcinile se distribuie uniform în groapă, nu se îndoaie sau răsucesc.
Adâncirea excesivă a coletului pomului
Cea mai frecventă greșeală la plantare este adâncirea excesivă a coletului în sol. Dar, plantarea incorectă, sau, mai degrabă, prea adâncă, poate dăuna pomului, în special sâmburoaselor.
Coletul, care se află în sol, putrezește, slăbește întreaga plantă, contribuie la dezvoltarea bolilor și apoi la uscarea pomului. Pentru a evita acest lucru, atunci când plantați, lăsați coletul deasupra nivelului solului.
Pe terenurile plane, desfundate cu 2-3 luni înainte de plantare, pomii altoiţi pe portaltoi generativi (din semințe) se plantează cu coletul mai sus de nivelul gropii cu 3-4 cm, iar pe cele desfundate recent cu 6-8 cm, pentru ca după așezarea pământului și a pomului, coletul să revină la suprafața solului așa cum a fost în pepinieră.
Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se plantează cu coletul portaltoiului îngropat la 6-8 cm sub nivelul solului, astfel încât după așezarea solului, coletul să coboare la 10-12 cm adâncime, iar punctul de altoire să rămână la suprafața solului.
La plantarea pe terenurile în pantă, în funcție de caracteristicile terenului, puteți lua în calcul următoarele recomandări:
- În treimea inferioară a pantei pomii se plantează cu coletul mai sus cu 7-8 cm față de suprafața terenului (solul erodat din treimea superioară a pantei va fi deplasat în timp la baza pantei, îngropând parţial trunchiul pomului).
- În partea de mijloc coletul trebuie să fie cu 2-3 cm sub nivelul solului, întrucât solul spălat readuce coletul pomului la suprafață.
- Când plantarea se face pe treimea superioară a pantei, poziţia coletului trebuie să fie cu 3-5 cm sub nivelul solului.
V-ar putea fi util și articolul Tăierea pomilor după plantare. Cum și când se realizează.
Apa stagnantă sau udări necorespunzoare
Uneori, pomii pot fi plantați în zone cu exces de umiditate, apă stagnantă, nivel ridicat al apelor subterane. În acest caz, pomii nu se dezvoltă și se pot usca. Ridicarea nivelului solului pe parcelă este destul de costisitoare, astfel ar fi bine să alegem din start un loc pretabil pentru plantare.
După plantare, în jurul pomului se face un lighean din sol, în care se toarnă 25-30 l de apă. Apa la plantare este necesară, chiar dacă pământul este suficient de umed.
Prin udare, pământul se așează uniform în toată groapa, golurile dintre rădăcini și sol se exclud pe toată lungimea lor. După ce apa s-a infiltrat, se corectează poziţia pomului, se mai tasează solul, iar groapa se completează cu sol din intervalul rândului.
Plantarea unui pom tânăr în locul unui pom bătrân
Chiar dacă există dorința de a ocupa spațiul eliberat după moartea unui pom bătrân cu altul, din păcate, această practică v-ar putea provoca multe probleme, ba chiar pomii nou plantați să se usuce unul câte unul.
Fiecare specie consumă anumite elemente nutritive din sol (în mod selectiv) astfel, apare insuficiența acestora. Replantând pomi din aceeași specie, aceștia nu se mai dezvoltă normal.
Pomii, pe parcursul vieții, elimină toxine care sunt dăunătoare pentru pomii din aceeași specie. Spre exemplu, rădăcinile de măr elimină florizină, de piersic – amigdalină și benzaldehidă.
În plus, agenții ce provoacă bolile, dăunătorii, inclusiv nematozii, de asemenea, se pot acumula în sol pe parcursul vieții acestora. Pentru a minimiza posibilele consecințe, alternați sâmburoasele cu sămânțoasele atunci când plantați într-un singur loc, deși, mai bine ar fi să plantați pomii în parcele noi.
Se recomandă respectarea unei pauze, după cum urmează:
Semănarea culturilor precum muștarul ajută la combaterea nematozilor din sol.
Nu a fost respectată distanța de plantare
Fiecare plantă are nevoie de o suprafață de nutriție suficientă pentru creștere și dezvoltare adecvate. Dacă acestea nu sunt respectate, după doar câțiva ani, coroanele pomilor cresc, regimul de lumină și schimbul de aer sunt perturbate, se dezvoltă boli, randamentul scade, iar în cel mai rău caz, unii pomi stagnează în creștere sau se pot usca.
Pentru a evita acest lucru, ar trebui să respectați distanțele de plantare și să țineți cont de particularitățile soiului ales.
Citiți mai multe despre Distanța de plantare a pomilor pe acest link.
Comentarii