Usturoiul este o cultură destul de ușor de cultivat (recomandări la cultivare găsiți pe acest link). Cu toate acestea, se întâmplă că, fără niciun motiv, planta începe să putrezească în sol.
Pentru a salva recolta, este foarte important să identificăm cauzele acestei probleme. Dacă frunzele au început să se îngălbenească prematur, pe ele au apărut pete necaracteristice, se simte un miros putred în sol, smulgeți o plantă și evaluați starea acesteia.
Dacă bulbul este moale, deteriorat, sau sunt vizibile focarele de putrezire, luați de urgență măsuri pentru a salva recolta.
În acest articol discutăm despre cele mai frecvente motive ce pot produce putrezirea usturoiului.
1. Irigarea excesivă
Irigarea necorespunzătoare a usturoiului este una dintre cele mai frecvente probleme care duc la putrezirea culturii. Usturoiul care se maturizează este sensibil la umiditatea solului. Solul prea umed devine un teren ideal de reproducere a patogenilor ce provoacă putrezirea bulbilor.
Pentru a evita acest lucru, udați moderat, ținând cont de condițiile meteorologice și de caracteristicile parcelei.
Pe vreme caldă și uscată, udați o dată la 5-7 zile. Rata consumului de apă este de 10-12 litri pe mp.
Pentru irigare, folosiți apă călduță, decantată. Dacă udați plantele cu apă rece după căldura zilei, acestea se vor stresa și se vor dezvolta mai rău.
Opriți udarea în timpul ploilor și în ultima fază de dezvoltare a usturoiului.
2. Condiții meteorologice
Ca și în cazul irigării, excesul de umiditate din cauza ploii afectează negativ starea culturii. Excesul de apă în sol duce la putrezirea rădăcinilor și moartea plantelor. Dar dacă irigarea poate fi reglată independent, atunci cu vremea rea totul este mult mai complicat.
Precipitațiile pe termen lung în stadiul de maturare a usturoiului sunt deosebit de periculoase.
Dacă pe parcelă apar bălți după ploi prelungite, săpați șanțuri prin care excesul de apă se va scurge în afara acesteia.
Pentru a preveni ca usturoiul să devină victima vremii nefavorabile într-o vară ploioasă, construiți protecție din folie transparentă de polietilenă deasupra plantelor.
3. Locul de plantare ales greșit
Usturoiul preferă zonele însorite. Cultura iubește sol ușor, afânat. Dacă terenul este lutos, adăugați turbă sau nisip grosier.
Dacă solul e cu aciditate ridicată, adăugați cretă, var stins sau făină de dolomit.
Dacă apele subterane de pe amplasament sunt la suprafață și parcela este adesea inundată, construiți din timp parcele înalte. Acest lucru va evita stagnarea apei și veți evita putrezirea bulbilor.
4. Greșeli la îngrijire
Nerespectarea practicilor agricole duce și la apariția putregaiului la usturoi. Dacă buruienile nu sunt înlăturate la timp, iar săgețile nu sunt înlăturate, poate încetini dezvoltarea plantelor, iar probabilitatea de putrezire crește.
După fiecare udare, încercați să afânați solul din jurul plantelor, astfel încât să nu se formeze o crustă la suprafața solului. Astfel, îmbunătățiți fluxul de oxigen către sistemul radicular al plantelor.
De asemenea, usturoiul putrezește deoarece regulile de rotație a culturilor nu sunt respectate. Nu puteți planta usturoi în același loc pentru al doilea an la rând, precum și după orice plantă cu bulbi. Trebuie să așteptați cel puțin trei ani.
Premărgătorii optimi ai usturoiului sunt castraveții, mazărea, cartofii. În același timp, îndepărtați cu grijă reziduurile de plante după recoltarea culturii anterioare.
5. Boli ale usturoiului
Liderul printre cauzele putrezirii usturoiului sunt bolile fungice. Adesea, usturoiul este deteriorat de fuzarioză, putregaiul alb al bulbilor, putregaiul cenușiu, putregaiul roz.
Fuzarioza la usturoi (Fusarium oxysporum) – boala se dezvoltă la umiditate ridicată, când apa stagnează în sol. Dacă este și căldură, progresează deosebit de rapid.
Primul simptom al fuzariozei este îngălbenirea timpurie a frunzelor, aceasta începe de la vârf. Apoi apar diverse pete. Frunzele se ofilesc și se usucă. După sistemul radicular, cățeii de usturoi putrezesc și ei. Ei devin moi. Pe partea de jos și între căței se formează un înveliș rozaliu.
Uneori din cauza fuzariozei cățeii nici nu reușesc să se formeze.
Putregaiul cenușiu (Botrytis allii) – se dezvoltă pe plantele de usturoi în orice etapă a sezonului de vegetație și provoacă putrezirea cățeilor afectați.
În primul rând, pe bulbi apar pete maro-gălbui, capetele devin moi, iar cățeii înșiși îți pierd aspectul, ca și cum ar fi „de sticlă”, se simte miros distinct de putregai. În etapele ulterioare ale bolii, cățeii se transformă în mucus.
Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum) – apare odată cu udarea abundentă, dar, spre deosebire de fuzarioză, se răspândește activ la temperaturi scăzute.
Frunzele și tulpinile de usturoi devin galbene și mor, în timp ce pe rădăcini apare un miceliu alb asemănător bumbacului. Cățeii se înmoaie, devin apoși și putrezesc.
Citiți și despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.
Putregaiul alb poate apărea atât în câmp deschis, cât și în spații protejate.
Această ciupercă insidioasă afectează mai mult de 60 de tipuri de culturi, printre ele e și usturoiul.
Putregaiul roz al rădăcinilor (Pyrenochaeta terrestris) – se caracterizează prin apariția unor pete maro și o acoperire gri închis pe frunzele de usturoi. Planta se îngălbenește, se deformează și apoi se usucă. În același timp, putrezesc și bulbii.
Rădăcinile afectate se colorează în roz, de aici și denumirea bolii. Cu cât boala rămâne mai mult timp netratată, cu atât consecințele sunt mai grele.
Pentru a evita infectarea cu boli fungice, urmați măsurile preventive:
- folosiți material săditor sănătos;
- înainte de plantare, dezinfectați solul cu fungicide sau o soluție de permanganat de potasiu;
- tratați cățeii de usturoi înainte de plantare;
- efectuați tratamente preventive cu fungicide în conformitate cu instrucțiunile;
- distrugeți reziduurile organice și efectuați arături adânci.
Pentru combaterea bolilor fungice pot fi utilizate produse ce conțin ciprodinil+fludioxonil (Switch 62,5 WG – 1 kg/ha, contra putregaiului alb, cenușiu).
Totodată, în combaterea bolilor fungice sunt recomandate tratamente cu produse ce conțin cupru (sulfat de cupru tribazic – Novicure 1,4-1,8 kg/ha).
6. Dăunătorii usturoiului
Nu toate insectele dăunătoare sunt respinse de mirosul ascuțit de usturoi. Sunt și dintre cele care nu vor renunța la cultură. Larvele nu numai că dăunează frunzelor și tulpinii, dar și bulbilor plantei și încă contribuie la răspândirea diferitor boli.
Printre dăunătorii periculoși ai usturoiului:
Musca cepei (Delia antiqua) – larvele sale pătrund în bulb și mănâncă, făcând găuri mari în el. Frunzele plantei încep să se îngălbenească și să se ofilească, iar bulbul începe să putrezească.
Nematodul usturoiului (Ditylenchus dipsaci) – acest parazit asemănător viermilor afectează nu numai suprafața, ci și partea subterană a plantelor, mai întâi fiind afectată prima. Are 4-5 generații pe an. Frunzele se răsucesc și deformează, iar cățeii se îmbolnăvesc și putrezesc.
Este aproape imposibil să scăpați de nematozi, așa că încercați să preveniți apariția acestuia – pregătiți solul și tratați semințele înainte de plantare, mențineți rotația culturilor, îngrijiți regulat cultura.
Pot fi utilizate produse ce conțin oxamil (Vydate 10 G – 30-55 kg/ha, se aplică înainte de plantare prin încorporare în primii 10 cm adâncime sau după plantare cu încorporare uşoară, urmat de irigare).
Păianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus) – un mic dăunător care distruge învelișul bulbilor, după care putrezesc cățeii.
În lupta împotriva păianjenului, ca și în cazul nematodului, concentrați-vă pe pregătirea și prelucrarea corectă a materialului săditor. În timpul sezonului de vegetație, plantele infectate pot fi pulverizate cu un acaricid.
Remediile populare sunt folosite și împotriva dăunătorilor usturoiului. De exemplu, puneți 1 kg de inflorescențe de vetrice în 3 litri de apă, fierbeți, răciți și strecurați. Pulverizați usturoiul cu soluția pregătită.
7. Fertilizarea necorespunzătoare
Fertilizarea necorespunzătoare contribuie la apariția putregaiului. Unii producători nu țin cont de faptul că o cultură are nevoie de azot doar la începutul sezonului de vegetație.
Apoi, excesele acestui element, în special sub formă de nitrați, vor avea un efect dăunător asupra plantei – pot provoca putrezirea bulbilor.
Prin urmare, limitați proporția de suplimente minerale care conțin azot în etapele ulterioare ale sezonului de creștere și nu aplicați gunoi de grajd proaspăt sau incomplet putrezit pe parcelele de usturoi. Dați preferință mraniței sau compostului.
În cazul usturoiului, este mai bine să adăugați mai puține substanțe azotate.
Deci, usturoiul putrezit nu este o problemă atât de des întâlnită dacă inspectați plantele la timp, urmați practicile agricole și cunoașteți cauzele putregaiului.
Comentarii