‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 20 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMusca cepei - daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte liliacee. În anii cu condiții optime de dezvoltare, dăunătorul poate cauza pierderi cuprinse între 30-40%.

În acest articol veți afla despre acest dăunător următoarele:

  • Cum arată musca cepei;
  • Când apare musca cepei;
  • Măsuri de prevenire și combatere pentru musca cepei;
  • Metode biologice de combatere a muștei cepei.

Cum arată musca cepei

Musca cepei (Delia antiqua) face parte din ordinul Diptera, familia Anthomyidae. Adultul acestei insecte are 6-7 mm lungime. Corpul este de culoare cenuşie-gălbuie, cu pete şi dungi negricioase.

‹ adv ›

Toracele este gălbui, cu o dungă mediană mai închisă. Aripile sunt gălbui, iar picioarele negre,  cu numeroşi perişori scurţi, paraleli.

Femelele sunt foarte fertile și în timpul vieții, dacă ies din pământ, pot depune 60 – 70 de ouă albe cu dungi longitudinale distinctive pe frunzele cepei sau în apropierea bulbilor. Fiecare ou are aproximativ 1 mm lungime.

După o perioadă destul de scurtă, de 6-8 zile, din ouă iese larvele. Acestea au 5 – 8 mm lungime și sunt de culoare albă-gălbuie. Regiunea posterioară a abdomenului este prevăzută cu 12 mameloane digitiforme şi cu numeroşi spiculi.

‹ adv ›

Când apare musca cepei

lernează în stadiul de pupă în sol, la o adâncime de 10 – 20 cm. Prezintă doua-trei generații pe an și iernează în faza de pupă, în stratul superficial al solului.

Prima generație apare în câmp, primăvara, la sfarșitul lunii aprilie și până la început de iunie, în funcție de temperatură.

Femelele adulte depun ponta pe sub bulgării de pământ, în apropierea plantelor de ceapă. Larvele din prima generație atacă frunzele, treptat, pătrund în țesuturile plantelor, unde sapă galerii pentru a se hrăni. În caz de invazie puternică, pot distruge complet plantele.

‹ adv ›

Larvele din generaţia a Il-a şi a IIl-a atacă numai bulbii, prin care înaintează și produc galerii profunde, atacul fiind însoțit de degradarea țesuturilor pe care se instalează diferite ciuperci și bacterii.

Bulbii atacați își pierd fermitatea și au un miros caracteristic neplăcut. Plantele atacate au frunzele îngălbenite, se dezvoltă lent, își pierd turgescența, se usucă și pier

Măsuri de prevenire și combatere pentru musca cepei

Pentru limitarea atacului, dintre măsurile preventive, se recomandă :

  • rotația culturilor, ceapa poate reveni pe același teren 4 ani;
  • strângerea și distrugerea resturilor vegetale rămase în câmp dupa recoltare;
  • arături adânci de toamna pentru a îngropa adânc pupele hibernante;
  • prășile repetate;
  • semănarea anticipată de benzi capcană din arpagic pentru atragerea adulţilor în timpul pontei; după depunerea ouălor, benzile se distrug;
  • însămânţarea sau plantarea arpagicului să se facă cât mai timpuriu, în terenuri bine pregătite, asigurându-se în acest fel o dezvoltare mai viguroasă a plantelor;
  • culturile de ceapă trebuie controlate periodic, iar plantele atacate vor fi scoase şi distruse prin ardere sau îngropate.

Pentru combaterea eficientă a acestui dăunator trebuie respectat momentul optim de aplicare a tratamentelor cu insecticide care corespunde în general cu stadiul de 2-3 frunze în vegetație al plantei și apariția în masă a adulților hibernanți.

Când curba de zbor se înscrie în valori de maximă densitate numerică (moment ce corespunde cu începutul eclozării primelor larve din ouă).

Pentru combaterea adulților din prima generaţie se aplică tratamente la avertizare.

Pentru combatere în Moldova sunt omologate produsele ce conțin: acetamiprid 225 g/l (Acetamiprid 22,5 SL – 0,11-0,13 l/ha), ciantraniliprol, 100 g/l (Benevia, OD 0,5-0,75 l/ha + Codacide – 2,5 l/ha (SAS)), deltametrin, 25 g/l (Decis f-Luxx EC 25).

În România pentru combaterea dăunătorului sunt omologate produse pe bază de ciantraniliprol (Benevia 0,75 L/ha – controlează dăunătorii în diferite stadii de dezvoltare și protejează entomofauna utilă, iar aplicarea tratamentului la începutul infestării previne înmulțirea populației de dăunători) și cipermetrin (Columbo 12 kg/ha – produsul se aplică în brazdă la semănat, plantat cu ajutorul unui dispozitiv tip coadă de pește DXP (are o perioadă mare de degradare în condiții de lumină).

Granulele se îngroapă în sol în patul germinativ pentru a crea o zonă de siguranță în jurul seminței, răsadului sau tuberculului (protecție de la 45 zile la peste două luni).

Metode naturiste de combatere a muștei cepei

Cultura de ceapă intercalată cu cea de morcov. Musca cepei nu tolerează mirosul morcovului, iar musca morcovului pe cel al cepei, astfel se poate obține un dublu beneficiu.

Praful de tutun se pulverizează pe terenul unde crește ceapa,  cu doza de o lingură la 10 metri pătrați.

Cenușa de lemn poate fi aplicată direct pe sol într-un strat de câțiva milimetri, sau poate fi dizolvată în apă.

Pentru aceasta se diluează aproximativ 500 de grame de cenușă de lemn în 10 l de apă, se lasă timp de o zi, după care se filtrează și se tratează frunzele de ceapă și solul din jur.

Pe lângă faptul este un bun repellent pentru musca cepei, cenușa  este și o sursă bună de potasiu (până la 5%).

Infuziile de ace de pin, valeriană, mentă sau pelin pot fi eficiente împotriva larvelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›