Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) susține că prețurile mondiale pentru produsele alimentare s-au redus în luna martie datorită rezervelor mari de produse, dar și datorită prognozelor optimiste în privința volumului de producere.
Indicele prețurilor la produsele alimentare conform FAO în luna martie a constituit în mediu 171 de puncte, adică cu 2,8% mai puțin în comparație cu indicele din luna precedentă, dar rămâne, totuși, cu 13,4% mai mult în comparație cu datele respective din anul trecut.
Indicele prețurilor la produsele alimentare FAO reprezintă o medie a indicatorilor, care urmărește dinamica prețurilor internaționale pentru cinci grupe principale de produse alimentare.
Doar prețurile la carne reprezintă o excepție pe fundalul tendinței de reducere.
Indicele prețurilor pentru cereale FAO a scăzut în luna februarie cu 1,8%, în consecință au scăzut prețurile la grâu și porumb. Actualmente prețul este la nivelul lunii martie 2016.
Indicele prețului FAO pentru ulei vegetal în ultima lună a scăzut cu 6,2%. Cotele uleiului de palmier și uleiului de soia au scăzut în luna martie, pe fundalul previziunilor pozitive în privința volumului de producție, în timp ce prețurile pentru uleiul de rapiță și uleiul de floarea soarelui, la fel, au coborât din cauza înmulțirii rezervelor.
Indicele prețurilor pentru zahăr FAO a scăzut cu 10,9%, și a ajuns la cel mai scăzut nivel din luna mai 2016 în condițiile cererii de import reduse. Mai ales că și brazilienii au invadat piața mondială cu zahăr pentru că au avut o roadă bogată, iar o scădere a cererii interne de zahăr pentru producerea de bioetanol.
De asemenea, oferta bogată a produselor lactate a dus la o scădere a indicelui prețurilor pentru produse lactate FAO de 2,3 ori față de luna precedentă, care, totuși, era unul cu mult mai mare în comparație cu luna martie din anul trecut.
Indicele prețurilor pentru carne, FAO a crescut cu 0,7%, determinat de cerere stabilă pentru import în Asia.
Comentarii