De la o subvenție în avans pentru un start-up, luată în 2018, 2 ani mai târziu au ajuns o companie de succes din sectorul agroalimentar. Este vorba de soții Plugaru din satul Bardar, raionul Ialoveni, care au deschis o întreprindere de procesare a cărnii chiar în localitatea de baștină.
Totul a început acum aproximativ 10 ani, povestește Olesea Plugaru. La fel ca și alți moldoveni, erau departe de casă. Impresionați de modul în care străinii țin la produsele locale și cum ei le promovează, au hotărât să vină în țară și pornească de la zero o mică afacere.
Fiind ambii ingineri de profesie, domeniul procesării cărnii a fost unul nou, chiar și până în cele mai mici detalii. Altfel spus, aproape că nu știau cu ce se mănâncă aceste bucate. 5 ani au lucrat la construcția clădirii unde azi își desfășoară activitatea.
De la stat, au beneficiat de 649 999 lei, bani cu care au cumpărat utilaj pentru procesare, afumătoare, utilaj frigorific pentru secțiile de tranșare și procesare și au dotat camerele frigorifice cu cele necesare.
Au propriile rețete pentru carnea coaptă în cuptoare care funcționează pe cărbune din lemn, folosind afumarea produsului cu lemn fructifer din cireș, măr, păr, nuc și prun.
Concurența în acest domeniu fiind destul de aprigă, antreprenorii au înțeles că pentru a avea succes trebuie să fie diferiți.
Pe lângă concurența mare din acest domeniu, o altă problemă destul de acută e lipsa brațelor de muncă calificate în domeniu. Asta a devenit o caracteristică a țării noastre zice antreprenoarea.
Comentarii