‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDe la piersici la cireşi! Cum şi-a dezvoltat o afacere de milioane un fermier...

De la piersici la cireşi! Cum şi-a dezvoltat o afacere de milioane un fermier de la Orhei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dacă doriți să vedeți un fermier tânăr, care știe să facă o afacere în agricultură, trebuie să plecați neapărat la Mălăiești, Orhei, la Igor Ivanov, cel care se ocupă de creșterea legumelor și fructelor.

De fapt, aceeași ocupație o are și tatăl său, Alexei Ivanov, agricultor care a pus pe umerii feciorului său responsabilitatea de a-și crea propria afacere în domeniul agricol.

„Am început cu o livadă de piersici”

‹ adv ›

Născut pe 22 aprilie 1986, Igor Ivanov a absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, specialitatea horticultură, în 2008. Ulterior, în 2010, își face masteratul, iar în prezent – doctoratul la aceeași instituție.

„În 2007, timp de jumătate de an, am făcut un stagiu în Marea Britanie, unde am studiat practica de producere în domeniul horticulturii. Acolo, am obținut un capital pe care l-am investit într-o livadă de piersici de 3,6 hectare. Paralel, făceam studiile și îngrijeam de plantații. După absolvire, am luat un credit de la bancă prin intermediul Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET). Am început să mă ocup și de legume, mai cu seamă de varză, de la cea timpurie până la cea tardivă, pe o suprafață de trei hectare. Totodată, creșteam livada de piersici. Piersicul a dat în rod după absolvirea masteratului”, ne povestește tânărul fermier.

„De la piersici, am trecut la cireși”

‹ adv ›

În 2012, pe o suprafață de trei hectare, a plantat o livadă de cireși „ca la carte”, cu un sistem de irigare prin picurare. „E mai avantajos să pui un sistem de irigare prin aspersiune, dar nu avem cantitatea necesară de apă”, ne explică Igor Ivanov.

Materialul săditor, de soiurile „Ferrovia” și „Regina”, l-a procurat din Italia. Vârsta pomilor era de doi ani. „I-am luat mai mari, ca să-mi recapăt investiția făcută cât mai degrabă. Tata are copaci de soiul „Valeri Cikalov”. Anul acesta am vrut să introduc sistemul antigrindină, care mă costă 5 mii de euro, pentru a-mi ocroti pomii. M-am gândit, însă, că e mai bine să aștept ca să investesc 15 mii de euro, pentru a proteja și recolta”, afirmă Igor Ivanov.

„Am investit un milion și jumătate de lei în livadă”

‹ adv ›

Tânărul fermier a investit în afacere peste un milion și jumătate de lei, dintre care subvențiile statului constituie 4,5 procente. „Din păcate, subvențiile sunt cam mici. Vreau să mai plantez vreo cinci hectare de livadă de caiși. Apoi, mi-aș dori să pot activa în domeniul post-recoltare – ambalare, sortare, calibrare și chiar prelucrare. Adică, e vorba de ceea ce ține de marketing”, ne mai spune antreprenorul.

Întrebat de TIMPUL, care ar fi viitorul agriculturii Republicii Moldova, el ne-a spus hotărât: „Viitorul agriculturii noastre sunt fermierii mici. Dacă aș avea un vecin care ar planta și el o livadă de cireși, împreună am aduna peste 100 de tone. Cu asemenea cantitate îți poți găsi un cumpărător bun peste hotare. Prin intermediul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, am fost în Olanda, unde un american m-a consultat privind cultivarea cireșului. De asemenea, am fost la stagii în acest domeniu în Italia, Grecia și Turcia. Urmează să plec în Bosnia și Herțegovina”, ne-a mai spus Igor Ivanov, care, recent, s-a întors de la un seminar din Ucraina.

De obicei, se află mai mult în livadă, unde are în permanență de lucru. De altfel, Igor este consilier în cadrul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Cunoaște agricultura nu din auzite, dar studiind teoria și practica. Adeseori mă gândesc că, dacă în R. Moldova am avea mai mulți fermieri bine școliți, cu asemenea abilități profesionale, agricultura noastră ar avea un viitor cu siguranță. Din păcate, statul face prea puțin pentru asta, iar fermierii noștri fac ceea ce pot – își îngrijesc ogorul, achită impozitele și își întrețin familiile…

Un articol de Nicolae Roibu

Sursa: timpul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›