Larisa Cazacu este o tânără de 35 de ani, care, după ce i-a decedat soțul, a rămas să îngrijească de prisacă, alături de cei doi copii minori. Soțul a fost apicultor și avea 100 de stupi în satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.
Afacerea a început de la câțiva stupi pe care i-au primit de la părinți, apoi au mai procurat și s-au extins. Deși a urmat studiile la Universitatea de Stat din Tiraspol, specialitatea Matematică și informatică (profesoara), iar mai apoi Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova, specialitatea Contabil, a ajuns să facă apicultură și încearcă să învețe totul din mers.
Desigur că ar fi putut apela la ajutorul rudelor sau cum se întâmplă de cele mai multe ori, ar fi putut renunța, dar este o luptătoare și a decis să meargă să studieze și să îngrijească singură de ceea ce era cel mai scump pentru soțul ei – stupina.
Comercializarea mierii este un proces mai ușor, spune tânăra, în mare parte fiind realizată angro.
Stupii pe care îi are în prisacă sunt etajați și pentru Larisa este mult mai ușor să realizeze lucrările necesare.
Atunci când au procurat mai multe utilaje au beneficiat și de subvenții din partea statului.
Au lucrat o perioadă peste hotare, dar a fost nevoită să revină acasă și cu regret nu au putut să participe la proiectul PARE 1+1, deși își doreau foarte mult și vedeau în aceasta un suport numai bun pentru a se dezvolta. Atunci, vedeau în apicultură un business, care să le asigure un trai decent.
Comentarii