Supraltoirea (pop. realtoirea) livezilor de nuc pentru a înlocui soiurile mai puțin productive sau nesolicitate pe piață este o practică tot mai des realizată de către producătorii noștri.
Doar în 2020, potrivit datelor asociației „Nucicultorilor” din țară, peste 500 de hectare de livezi de nuc au fost supraltoite.
Supraltoirea pomilor de nuc
Soiurile nu corespund cerințelor pieței
O bună parte din soiurile autohtone, spre regret, nu asigură parametrii de calitate solicitați pe piața externă: dimensiunile și culoarea miezului sunt necorespunzătoare, dar și oferă producții scăzute și au o rezistență scăzută la boli și dăunători cum ar fi viermele mărului (Cydia pomonella).
„La plantarea acestor soiuri a fost susținută ideea că sunt soiuri autohtone, adaptate condițiilor, mai rezistente. Mai avem producători care susțin acest lucru și plantează aceste soiuri. Mulți consideră că soiurile sunt inclusiv mai rezistente la înghețurile târzii de primăvară, însă rezultatele obținute în ultimii ani în livezile cu soiuri importate de peste hotare demonstrează că și acestea sunt rezistente.
Cu doi ani în urmă, supraltoirea a devenit mai populară, iar în acest an s-a activizat și mai mult. Sunt înlocuite o bună parte din soiuri. Dintre soiurile autohtone – soiul de nuci Pescianski este considerat a fi cel mai bun soi creat în Moldova, pentru care există și o cerere mare pe piața externă”, susține Oleg Tîrsînă, președintele asociației Nucicultorilor.
La moment, soiurile de nuc disponibile pe piața internă și solicitate la export include soiuri cum ar fi Pescianski, Fernor, Chandler, Tulare, Serr, Lara.
„În aproximativ 10 ani, pomii de nuc din fâșiile de aliniament – care acum asigură o bună parte din producția globală de nuc din țară nu vor mai da roadă. Această cantitate de recoltă, obținută tradițional din aceste fâșii, va fi necesar de înlocuit prin producția din livezi. Pentru a grăbi procesul, pot și supraltoite livezile existente, moderne, dar care nu au soiuri solicitate. Realizată corect, supraltoirea generează rezultate foarte bune. A doua opțiune – defrișarea este mult mai costisitoare”.
O plantație supraltoită în al 6-lea an după realizarea supraltoirii a asigurat recolte de 18 kg de nuci per pom. Tot în aceeași livadă, pomii la care nu a fost realizată operațiunea au generat recolte de 3 ori mai mici.
La supraltoirea livezilor, potrivit specialiștilor, pomii intră pe rod în al treilea an.
Comentarii