‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDigitalizarea și robotizarea vor genera până în 2030 peste 1 mln de locuri noi...

Digitalizarea și robotizarea vor genera până în 2030 peste 1 mln de locuri noi de muncă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Digitalizarea și robotizarea vor aduce peste 1 milion de locuri noi de muncă în România până în 2030, pe fondul schimbărilor fundamentale prin care va trece economia, estimează analiștii de la Factory 4.0 & Frames, citați de agro-business.ro.

Potrivit sursei mai sus menționate, peste 10 ani, multe dintre joburile din prezent vor dispărea, în timp ce altele noi, axate în special pe creativitate și servicii de sprijin, vor fi lansate, atât în mediul privat, cât și în sectorul public.

Potrivit estimărilor, la nivel mondial, între 400 și 800 de milioane de locuri de muncă se vor pierde din cauza automatizării multor procese până în 2030. În plus, vor fi create noi locuri de muncă.

„Marea provocare, pentru angajatori, guverne și populație, este că multe din locurile de muncă viitoare nu au fost încă definite, unele nici măcar nu au fost inventate. Singura certitudine este că lucrătorii de mâine vor trebui să aibă abilități tehnice și competențe digitale, completate de o flexibilitate în gândire, pricepere în rezolvarea problemelor“, se arată în analiza celor de la Factory 4.0 & Frames.

Economia, în 2030, va fi conectată la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta va însemna că angajații vor trebui să știe să folosească calculatorul, aplicațiile de lucru, să efectueze diferite operațiuni folosindu-se de inteligența artificială.

„De la vânzătorul de la magazin la managerul de vânzări, de la angajatul din agricultură la cel care lucrează în fabrică, activitatea tuturor va fi susținută cu ajutorul roboților, aplicațiilor software, inteligenței artificială. Să manevrezi un robot care culege cartofii, să lucrezi cu robotul care asamblează mașini, să folosești aplicație online prin intermediul căreia gestionezi relația cu clienții – astfel de activități sunt deja obișnuite în alte țări și, cu siguranță, vor fi implementate și la noi“, au mai notat analiștii.

Economia digitală din România ar putea reprezenta în 2030, cel puțin 20% din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›