Din cauza precipitațiilor căzute în ultima perioadă, la cultura mărului se dezvoltă puternic boli precum rapănul. Potrivit informațiilor prezentate de producători și specialiști de profil, boala a fost depistată în mai multe livezi, iar daunele produse vor ajunge a fi destul de mari, dacă nu vor fi aplicate măsurile necesare.
Boala atacă toate organele pomului și poate compromite foarte rapid cultura. Pe frunze, mai întâi la bază, pe latura dorsală, apar pete mici de culoare cenușie-măslinie.
Petele încep a ocupa suprafețe mai mari, frunzele capătă culoare cafenie și cad înainte de vreme. Mai apoi, simptome identice apar pe flori (mai întâi pe sepale), apoi fructe. Într-un final, fructele atacate se deformează, usucă, crapă, iar pulpa nu mai are gustul bun.
„Pentru combaterea rapănului la măr, din cauza temperaturilor reduse, unele produse ar putea să nu fie eficiente. Astfel, sunt recomandate produse ce acționează la temperaturi mai scăzute, cum ar fi cele ce au drept substanță activă ciprodinil, spre exemplu Qualy 300 EC. Totodată, este recomandată aplicarea produselor de contact ca Merpan 80 WG, Folpan 80 WG, EMBRELIA (eficient și pentru combaterea făinării mărului). Unii fermieri au realizat peste 10 tratamente, însă boala încă este prezentă pe frunze, uneori și pe fructe, ceea ce este mult mai grav”, ne-a explicat Sergiu Pănuță, reprezentant tehnic și înregistrări ADAMA în Republica Moldova.
Lista tuturor produselor ce pot fi utilizate pentru combaterea rapănului la măr poate fi analizată accesând acest link.
Comentarii