‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 10 octombrie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDirector general FAO: Mizăm pe patru îmbunătățiri strategice pentru a face față provocărilor securității...

Director general FAO: Mizăm pe patru îmbunătățiri strategice pentru a face față provocărilor securității alimentare mondiale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Europa și Asia Centrală au un potențial imens în contribuția globală la securitatea alimentară prin producerea mai multor alimente cu mai puține resurse.

Cu toate acestea, provocările legate de viziunea noastră comună asupra unui viitor mai prosper, echitabil și orientat spre oameni sunt la fel de diverse și extinse precum sunt terenurile celor peste 50 de țări care formează această regiune. 

Complexitatea provocărilor ce țin de securitatea alimentară, sănătate, conflicte și mediu necesită o transformare holistică.

‹ adv ›

De exemplu, impactul crizei climatice se manifestă, printre altele, prin creșterea temperaturilor, schimbarea modelelor de precipitații și incertitudinile de mediu în creștere.

În mod deosebit, sunt vulnerabile sistemele agroalimentare și zonele rurale care se confruntă cu o expunere mai mare la inundații, cutremure, alunecări de teren, furtuni, secete și alte dezastre naturale. 

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, dacă nu se ia nicio măsură, daunele economice cauzate de secete și inundații ar putea ajunge la până la 1,3% din produsul intern brut anual doar în Asia Centrală, în timp ce randamentul culturilor ar putea scădea cu până la 30% până în 2050, generând un proces de migrație din cauza climei pentru circa 5,1 milioane de persoane.

‹ adv ›

Alte țări europene sunt, de asemenea, în pericol. Fără adaptare și reziliență, se estimează că mai mult de 400 000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în fiecare an până în 2050, iar daunele totale cauzate de intemperiile climatice ar putea ajunge la 170 de miliarde de euro până la sfârșitul secolului. 

Chiar dacă prevalența foametei și a insecurității alimentare a fost relativ scăzută în Europa și Asia Centrală, se observă o creștere semnificativă a ratelor de supraponderalitate în rândul copiilor și obezitate la adulți.

Accesibilitatea alimentelor nutritive este un factor semnificativ care contribuie la această tendință: se estimează că 25 de milioane de oameni din regiune nu și-au permis o dietă sănătoasă în 2021. 

‹ adv ›

FAO crede că soluția constă în atingerea celor „Patru Îmbunătățiri Strategice”: o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

În primul rând, trebuie să ne străduim să obținem o producție mai bună.

Factorii de decizie și actorii lanțului valoric alimentar trebuie să fie dispuși să renunțe la câștigurile economice pe termen scurt în favoarea unei reziliențe sporite, a durabilității și a unui impact climatic redus.

Trebuie să îmbunătățim structurile ineficiente ale fermelor, fragmentarea excesivă și abandonul terenurilor, precum și să asigurăm continuitatea generațională a fermelor de familie.

Trebuie să creștem investițiile în infrastructura rurală pentru reziliență, să adoptăm agricultura ecologică și digitală, să asigurăm accesibilitatea către aceasta pentru micii fermieri și populația vulnerabilă și să îmbunătățim competitivitatea sistemelor agroalimentare.

De asemenea, este nevoie să impulsionăm și să extindem eforturile de inovare, agricultura regenerativă și alte soluții pozitive pentru natură.

agricultura regenerativa fao

Îmbunătățirea gestionării apei – deosebit de benefică pentru țările în curs de dezvoltare din regiune, care nu au ieșire la mare, dintre care majoritatea sunt în Asia Centrală – poate, de asemenea, să ajute semnificativ zonele rurale.

Recunoscând că știința, tehnologia și inovația sunt forțele motrice din spatele politicilor bazate pe dovezi și a transformării sistemelor agroalimentare, trebuie să continuăm să integrăm datele, tehnologia și inovația ca acțiuni integrate pentru a ne consolida mandatul, punându-le la dispoziția factorilor de decizie și ajutând la transpunerea acestora în ghiduri normative și de politici, dar și în instrumente practice. 

În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că populația din Europa și Asia Centrală are acces la o nutriție mai bună, care continuă să rămână inaccesibilă pentru prea mulți oameni.

FAO este pregătită să ajute la depășirea acestor provocări, oferind, în același timp, protecție pentru mijloacele de trai ale fermierilor și ale altor parteneri din sectorul agroalimentar.

Modele mai bune de distribuție și consum al alimentelor, reducerea pierderilor și a risipei alimentare, creșterea autosuficienței comunității și politici alimentare și agricole îmbunătățite sunt esențiale în acest demers.

În al treilea rând, sunt necesare eforturi comune pentru un mediu mai bun pentru a proteja și restaura ecosistemele terestre și acvatice, deoarece sistemele agroalimentare ale regiunii sunt amenințate de perturbările naturale și antropogene pe termen lung, precum schimbările climatice, defrișările, pierderea biodiversității și degradarea resurselor naturale.

O mai bună gestionare a animalelor domestice poate împuternici comunitățile rurale să-și mențină mijloacele de trai tradiționale, iar practicile agricole inteligente din punct de vedere climatic pot contribui la consolidarea rezilienței fermierilor.

Având în vedere semnificația lor ecologică și biodiversitatea, pădurile regiunii sunt de o importanță globală, iar conservarea lor oferă servicii esențiale comunităților locale și montane.

Pentru a asigura o viață mai bună pentru toată lumea, este deosebit de important să depășim inegalitățile și să promovăm creșterea economică incluzivă.

Aceasta include asigurarea faptului că micii proprietari și fermierii de familie primesc salarii echitabile pentru munca lor de a ne furniza alimente.

De asemenea, include garantarea unui drept de proprietate sigur asupra terenurilor, în special pentru femei și tineri, precum și pentru popoarele indigene.

Reducerea inegalităților de gen în zonele rurale este, de asemenea, crucială. În plus, este necesar să le oferim tinerilor oportunități de a se implica constructiv și cu aspirații noi, pentru că viitorul lor este în joc.

Aliniate la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și la Cadrul Strategic FAO 2022–2031, aceste patru necesități de îmbunătățire oferă o cale către depășirea crizelor suprapuse cu care se confruntă regiunea.

Cea de-a 34-a Sesiune a Conferinței Regionale a FAO pentru Europa (ERC34), care se desfășoară în perioada 14–17 mai 2024, reunește statele membre ale FAO din regiune în efortul comun pentru asigurarea unor sisteme agroalimentare mai eficiente, mai incluzive și mai durabile, în care nimeni nu este lăsat în urmă.

Depășind bariere, proiectând împreună soluții și formând o echipă de vizionari, putem naviga către sisteme agroalimentare eficiente, incluzive, rezistente și durabile.

Realizarea acestor obiective este o responsabilitate comună. În calitate de director general al FAO – agenția specializată a Națiunilor Unite care conduce eforturile globale de combatere a foametei și malnutriției – vă invit pe toți alături de mine pentru a face pași fermi înainte.

Lucrând împreună, putem contribui la asigurarea unei lumi orientată spre oameni și prosperă pentru fiecare.

QU Dongyu, Director General FAO.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›