‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDmitri Mihov, producător de struguri: „Sistemul Gable oferă o serie de avantaje față de...

Dmitri Mihov, producător de struguri: „Sistemul Gable oferă o serie de avantaje față de metodele tradiționale”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dmitri Mihov alături de tatăl său, Petru Mihov, gestionează cu succes întreprinderea Terra Vitis din satul Burlacu, raionul Cahul care deține 40 de hectare de struguri soiuri tehnice şi 35 de hectare soiuri de masă. Sunt deschişi spre a aplica tehnologii şi metode inovative de creştere a viţei de vie în gospodăria lor. Astfel, pe 18 hectare au implementat sistemul Gable de susţinere, fiind printre primii la acest capitol în Republica Moldova. Au experimentat cu ambele forme, iar cheltuielile suportate au fost de 50 de mii de lei/hectar pentru sistemul Gable deschis şi 80 de mii de lei/hectar pentru cel închis.

„Sistemul Gable are mai multe avantaje, printre care aș menționa suprafaţă fotosintetic activă mult mai mare decât în alte sisteme pe care cresc viţa de vie, lumina solară fiind utilizată practic pe tot parcursul zilei ceea ce a asigurat o creştere a recoltei cu până la 30%. Un alt avantaj a constituit posibilitatea aerisirii plantaţiei, astfel, s-a redus atacul bolilor şi dăunătorilor, iar starea fitosanitară este mai bună. Aplicarea sistemului dat oferă posibilitatea de a monitoriza fiecare frunză, strugure și respectiv să efectuăm tratamente chimice doar la necesitate și mult mai calitativ. În plus, numărul acestora s-a redus cu până la 15%. Strugurii sunt mai protejaţi în timpul ploilor cu grindină”, a spus Dmitri Mihov pentru Agrobiznes.

‹ adv ›

Producătorul susține că implementarea noilor tehnologii necesită investiţii suplimentare. Pe lângă cheltuilile suportate pentru procurarea sistemului, este nevoie de tehnică agricolă adaptată, care ar face posibilă trecerea printre rânduri fără a trauma butucii.

Potrivit lui, cu cât unghiul de desfacere a carcasei este mai mare, cu atât planta este mai asigurată cu lumină. Astfel, unghiul optim este de 110 grade. Dmitrii Mihov ne-a spus că a asamblat personal sistemul, doar procurând materialele necesare pentru formarea lui.

„Am plantat mai multe soiuri de struguri pentru a avea o varietate mare, la moment cultivăm 128 de soiuri. Este deja al treilea an de când implementăm sistemul Gable şi pot spune cu certitudine că este eficient practic pentru toate soiurile, cu excepţia celor sensibile la îngheţ. Soiurile crescute pe sistemul Gable închis au un potenţial productiv mai înalt. În ceea ce priveşte lucrările de întreţinere, dispunem de 2 tractoare mici care manevrează ușor printre rânduri. Producţia o realizăm în Polonia, Rusia, România, cu preţul mediu de 6-10 lei/kilogram, în funcție de sezon”, a explicat producătorul.

Producătorii care au curajul să aplice idei şi tehnologii noi în propria gospodărie sunt un exemplu demn de urmat. Aplicarea sistemului Gable ar fi o soluţie optimă pentru mulţi viticultori din țara noastră, uşurându-le considerabil munca acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›