‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDoi tineri din Ungheni plănuiesc să dea lovitura pe piață cu ciuperci ecologice

Doi tineri din Ungheni plănuiesc să dea lovitura pe piață cu ciuperci ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sunt tineri, ambiţioşi şi dornici să-şi dezvolte afacerea. Este vorba despre doi tineri din Ungheni, Vadim Gaidampas şi Veaceslav Moscaliuc, care de câteva luni cultivă ciuperci.

Au decis să deschidă o ciupercărie aproximativ doi ani în urmă, dar afacerea propriu-zisă au iniţiat-o în luna aprilie a anului curent. „Am făcut-o mai mult din obligaţie, decât din plăcere, căci ne-am dorit să ne asigurăm un viitor ca să nu plecăm peste hotare”, râde Vadim, care anul viitor va termina studiile de masterat la Academia de Studii Economice din Moldova.

Este o afacere de familie, căci Veaceslav, pe lângă faptul că este partenerul lui, de câteva luni i-a devenit şi cumnat. Dacă pentru Vadim aceasta este munca de bază, atunci Veceaslav dedică afacerii comune tot timpul liber, deoarece este angajat al unei întreprinderi de producere din Zona Economică Liberă din Ungheni. „De la început nu am avut un plan de afaceri bine determinat, era doar o schiţă cum trebuie să arate şi care ar putea fi profitul”, spune Vadim. Apoi au arendat un subsol, locul cel mai potrivit pentru creşterea ciupercilor, au procurat utilajele necesare, compostul pentru însămânţare. Toate acestea au subânţeles şi unele investiţii, iar pentru acestea au fost nevoiţi să ia şi un împrumut.

‹ adv ›

Tehnologia creşterii ciupercilor depinde foare mult de cunoştinţele pe care le are persoana care iniţiază o afacere. Acest lucru l-au înţeles după ce prima încercare le-a eşuat şi rezultatul nu a fost la nivelul aşteptărilor. Atunci şi-au spus că au nevoie de o persoană care să-i consulte pas cu pas în tot ceea ce vor face. „Am contactat un specialist în domeniu, care a acceptat că ne ajute, adică, să ne vândă informaţia de care avem nevoie. Au fost cazuri când dânsul venea în oraş pentru a ne explica în practică cum trebuie să procedăm. Desigur, sunt cheltuieli suplimentare, dar altfel nu poţi obţine roada care ţi-ai planificat-o”, spune Vadim.

Tinerii concretizează că este o muncă destul de grea, care necesită şi efort, şi răbdare. Cel puţin peste două săptămâni vor culege cea de-a doua roadă şi speră că la Hramul oraşului vor oferi locuitorilor lui ciuperci produse în Ungheni. „Am mai schimbat câte ceva, adică, am procurat utilajele care lipseau şi sperăm să avem şi o roadă bună”, menţionează Vadim. Nu au reuşit să înregistreze o cifră a veniturilor, dar potrivit calculelor lui Veaceslav, în cel puţin doi ani vor putea vorbi despre o afacere profitabilă.

Prima roadă, în jur de 3 tone, au comercializat-o la pieţile din Ungheni şi Chişinău. „Nu am avut probleme cu vânzarea mărfii, cu toate că în acea perioadă apăruse pe piaţă şi alte legume la un preţ mic. Consumatorii preferă ciupercile, iar noi le putem garanta că sunt 100% ecologice”, spune Vadim. Sunt convinşi că nu vor proceda ca alţi tineri care se includ într-o afacere, iar mai apoi renunţă, dacă nu obţin succese, fie pleacă peste hotare, fie încep cu totul altă afacere. „Am investit prea mult pentru ca să ne oprim şi să cedăm în faţa greutăţilor”, menţionează Vadim.

‹ adv ›

„Idei de afaceri sunt foarte multe, iar tinerii se pot afirma şi aici, în ţara lor, dacă au ambiţie şi sunt pregătiţi să înfrunte greutăţile”, adaugă Veaceslav.

Autor: Tatiana Cuibaru

Sursa: Unghiul.info

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›