‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDonau Soja a prezentat rezultatele preliminare cu privire la cadrul de biosecuritate și Non-OMG...

Donau Soja a prezentat rezultatele preliminare cu privire la cadrul de biosecuritate și Non-OMG din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La circa doi ani de activitate a proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”, implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu MADRM și MECCM au fost obținute rezultate promițătoare.

Pe lângă faptul că producătorii locali de soia au aflat despre particularitățile diferitor soiuri de soia, cele mai eficiente tehnologii de creștere, tendințe actuale cu privire la cultivare, parametrii de calitate solicitați în spațiul UE, cerințele pentru certificarea producătorilor, colectorilor și exportatorilor agricoli conform Standardului Donau Soja și multe ale informații utile obținute pe urma celor 6 platforme demonstrative din anul 2019, inițiate și desfășurate în cadrul proiectului, unde  au fost testate diferite soiuri și tehnologii de creștere, toate acestea, și inclusiv impactul pozitiv a acestei culturi asupra solului a făcut posbil ca suprafețele din țară cultivate cu soia s-au majorat cu circa 25% (comparativ cu anul 2018), iar pe parcursul anului 2019 a fost realizată o analiză amplă pentru a reflecta situația reală din sector.

În cadrul atelierului de lucru dedicat situației de reglementare a domeniului Biosecurității în Republica Moldova din 27 Februarie 2020 , au fost prezentate rezultatele preliminare a studiului „Consultanță, expertiză și analiză în domeniul biosecurității efectuat în Republica Moldova”, ce are drept scop reflectarea situației de reglementare a aspectelor ce țin de biosecuritate și cadrul legal în ceea ce privește produsele Non-OMG.

‹ adv ›

„Ne bucură faptul că, la aproape doi ani de activitate a proiectului sunt vizibile deja rezultate impresionante. În primul rând, producătorii aleg mai sigur să cultive soia, iar tot mai mulți furnizori de inputuri optează pentru produse dedicate acestei culturi. Toate activitățile realizate s-au materializat în interesul sporit față de această cultură. Totodată, datorită investițiilor făcute de un procesator, vom avea posibilitatea să procesăm circa 50 de mii de tone de soia prin extragere cu hexan, care asigură obținerea produsului finit – șrot de soia de calitate superioară. Schimbările sunt promițătoare, iar rezultatele obținute în cadrul studiului ne vor permite să acționăm și mai eficient pentru a obține efectul scontat”, a explicat Viorel Gherciu, Director al Reprezentanței Asociației Donau Soja Austria în Moldova.

Moderatorul evenimentului, Helmut Gaugitsch, conducător servicii științifice și biodiversitate a Agenției de Mediu din Austria, a prezentat participanților cercetarea preliminară cu privire la cadrul de biosecuritate și Non-OMG din Moldova, de asemenea aspecte importante ce țin de standardul Non-OMG în regiunea Dunării al asociației Donau Soja și etichetarea produselor cu eticheta Non-OMG, ca rezultat al procesului de certificare.

„Considerăm că la capitolul biosecuritate, organismele modificate genetic reprezintă un subiect foarte important de abordat pentru întreaga societate, deoarece aceasta este despre cum se produc alimente și furaje. Modul în care se produce, de la cultivare și tratare a semințelor, apoi a plantelor agricole și, mai ales, cum se asigură parametrii de calitate  solicitați în produsele finite de către consumatorii finali, care au un rol deosebit de important. Aceste aspecte influențează atât consumatorii, cât și producătorii agricoli. Temele abordate în cadrul a astfel de ateliere de lucru, sunt importante și pentru societatea austriacă și cea din Moldova, pentru toată Europa, dar și la nivel global. În particular, atelierul de azi, are ca obiectiv, identificarea stării regulatorii în Moldova, ce acte legislative sunt prezente, care este obiectivul proiectului de lege cu privire la organismele modificate genetic și ce alte amendamente pot fi aplicate, dacă desigur acestea lipsesc. În așa mod se crează o imagine per ansamblu despre sistemul regulator al biosecurității, care urmează a fi în continuare implimentat. Cum toate acestea afectează prima verigă din lanț, și anume producătorii agricoli/fermierii, care i-am menționat din start, ei sunt cei dintâi, care cumpără semințe, apoi le cultivă, de aceea pentru ei este foarte important să se asigure ce tipuri de semințe folosesc, de tip ecologic, Non-OMG sau OMG, la achiziționarea semințelor este important să se indice pe etichetă originea acestora și tipul lor, pentru că ulterior produsul finit trebuie să fie atrăgător pentru sectorul de retail, să aibă posibilități de comercializare, îmbinând cerințele de calitate care au o valoare mai mare de cumpărare”.

‹ adv ›

Potrivit Olgăi Sculea, Coordonator pentru Managementul Calității și Certificare în cadrul Proiectului, rezultatele finale ale studiului realizat vor fi prezentate la finele anului curent.

„Workshop-ul are drept scop prezentarea datelor preliminare ale studiului „Consultanță, expertiză și analiză în domeniul biosecurității efectuat în Republica Moldova”. Tema abordată ține de biosecuritate și cadrul legal național în ceea ce privește organismele modificate genetic. Realizarea cercetării a fost posibilă în conlucrare cu reprezentanța Donau Soja din Moldova, iar rezultatele finale ale studiului urmează a fi prezentate la Chișinău, în cadrul celui de al doilea atelier de lucru, planificat pentru ultimul trimestru al anului 2020, de către aceeași specialiști ai Agenției Austriece de Mediu. Scopul este de a informa toți stakeholderii proiectului și de a facilita îmbunătățirea Planului Național de Dezvoltare a Sectorului de Soia din Republica Moldova, care va rezulta din toate activitățile proiectului, de asemenea, livrarea recomandărilor de rigoare pentru perfecționarea cadrului legal din Republica Moldova cu privire la organismele modificate genetic. Pe agenda  workshop-ului s-a regăsit analiza situației actuale, concluzii preliminare, cât și provocările cu care s-au confruntat experții austrieci în timpul realizării studiului”.

Anita Greiter, specialist utilizarea terenuri și biosecuritate, Agenția de Mediu a Austriei, susține că unul dintre cele mai importante lucruri pentru care ar trebui să opteze producătorii în scopul asigurării biosecurității sunt semințele Non-OMG.

‹ adv ›

„În cadrul evenimentului am vorbit despre cum este realizată verificarea alimentelor Non-OMG și a furajelor în Austria, situația referitoare la biosecuritate în Moldova, dar și despre autoritățile implicate și părțile interesate, prezentând rezultatele preliminare ale studiului. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă producătorii agricoli este să opteze pentru semințe originale nemodificate genetic, deoarece soluții pot fi identificate pentru toate problemele. Fermierii cunosc cel mai bine ce se întâmplă în câmp, fiind zilnic în teren. De aceea, cred că este necesar să participe la discuții și să intervină cu propunerile lor. Un alt aspect important sunt schimbările climaterice care afectează esențial producerea, trebuie să facem față acestor provocări. Doar colaborând, pot fi identificate soluții adaptate problemei”.

Pentru a facilita dezvoltarea sectorului culturii de soia, este supus consultărilor publice noul Proiect de lege cu privire la organismele modificate genetic. Angela Lozan, Oficiul Biosecuritate Moldova, MADRM, a prezentat propunerile ce urmează a fi incluse în noua lege.

„Am prezentat noul proiect de lege cu privire la organismele modificate genetic, care, la moment, este în proces de elaborare și consultare. MADRM este responsabil de promovarea noului cadru, conform prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în special armonizarea conform Directivei 2001/18/CE privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic. Proiectul implementat de ADA în parteneriat cu Donau Soja este binevenit, fiind în acord cu prioritățile Republicii Moldova. Astfel, producătorii vor avea acces garantat pe piețele europene. Un aspect important este asigurarea informării publicului și transparenței decizionale, deoarece consumatorul final decide dacă dorește sau nu să consume produse care conțin OMG”, a conchis Angela Lozan.

Amintim că, potrivit studiilor realizate, producătorii din țară ce optează pentru soia modificată genetic soluționează o singură problemă – combaterea mai rapidă a buruienilor, alte avantaje, în special economice, nu sunt. Însă cultivarea soiei modificată genetic are un impact devastator asupra mediului și sănătății oamenilor. În acest context, proiectul „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” își propune să identifice noi oportunități pentru producătorii din țară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›