Susținerea comunităților rurale prin asigurarea populației cu locuri de muncă este una dintre cele mai importante amprente lăsate de afacerile în agricultură, alături de securitatea alimentară.
Printre afacerile agricole care au creat peste 100 de locuri de muncă în mediul rural se numără întreprinderea „Zgura Agro” din Drochia, fiind și una dintre companiile care a investit mult în dezvoltare și adaptare pentru a reduce impactul riscurilor, cum ar fi schimbările climatice.
Investițiile în modernizare și infrastructură – absolut necesare
Pe parcursul celor 30 de ani de activitate, administratorii companiei au investit în modernizarea parcului tehnic de mașini și utilaje, au replantat livezi în sistemul intensiv și au dezvoltat infrastructura post-recoltare.
În prezent, compania se concentrează pe două direcții principale: producerea de fructe și cultivarea cerealelor.
Cu o suprafață de 60 de hectare de livezi în sistem intensiv și superintensiv și aproximativ 1200 de hectare de terenuri destinate culturilor de câmp, a fost asigurată diversificarea, reducând riscurile asociate cultivării unul număr mic de culturi.
Proiectul de irigare pentru 100 de hectare și sprijinul MAC-P
Atât în cazul livezilor cât și culturilor anuale, nu mai puțin importantă este asigurarea irigării, iar pentru a implementa un proiect eficient întreprinderea a decis să apeleze la suportul proiectului MAC-P.
Producătorul menționează că, în condițiile de secetă extremă și a schimbărilor climatice, care sunt tot mai accentuate în ultimii ani, au realizat că fără irigare practic nu au șanse să obțină rezultate frumoase.
Fermierul recomandă cu încredere și altor agricultori să beneficieze de suportul oferit de proiectul MAC-P.
Apelul MAC-P, în cadrul căruia puteți beneficia de granturi de până la 10 mii de dolari pentru tehnică agricolă în agricultura conservativă – semănători, stropitori combine No-till, tocătoare de resturi vegetale, sisteme de irigare și alte practici ce asigură managementul durabil al terenului, e valabil până pe 4 octombrie. Detalii aici.
Fără proiecte de suport, agricultura are șanse foarte mici să ajungă la nivelul celei din Occident
În mare parte, cerealele cultivate în gospodăria „Zgura Agro” sunt livrate în România, iar ulterior ajung și pe alte piețe.
Dorin Nedelciuc: Fermierii medii au un rol crucial în comunitățile rurale și necesită sprijin
Dorin Nedelciuc subliniază că fermierii medii contribuie semnificativ la crearea de valoare adăugată și locuri de muncă, fiind important ca aceștia să beneficieze de sprijin adecvat.
El atrage atenția asupra nevoii de a încuraja un mediu propice pentru dezvoltarea agriculturii la toate nivelurile, având în vedere provocările globale, inclusiv schimbările climatice și volatilitatea pieței.
În lipsa acestui sprijin, agricultorii ar putea întâmpina dificultăți în a realiza investiții necesare pentru creșterea producției și crearea de noi locuri de muncă.
Despre MAC-P
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.
Comentarii