‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDorina Sorochin: Producem responsabil ambalaje ecologice, compostabile

Dorina Sorochin: Producem responsabil ambalaje ecologice, compostabile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova, doar 1% din pungile de plastic se reciclează, restul „zboară” pe câmpii, margini de drumuri, parcuri și lacuri.

De la 1 ianuarie 2021 este interzisă comercializarea pungilor din plastic, cu toate acestea nu toți respectă prevederile legislației.

Dorina Sorochin este de 3 ori mămică, activistă ecologică și fondatoarea Asociației Obștești „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, care prezintă o soluție durabilă în acest sens.

‹ adv ›

Ea dezvoltă o afacere socială axată pe producerea ambalajelor ecologice, produselor de igienă casnică, de către mămici care nu au posibilitate să se angajeze în câmpul muncii.

FOTO: Dorina Sorochin, fondatoarea Green Up Mom

Green Up Mom – inițiativă prietenoasă mediului

Acum un an, a fondat Asociația Obștească „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă” cu misiunea de a contribui la dezvoltarea și modernizarea comunitară prin atragerea de investiţii și crearea de parteneriate viabile între administraţia publică locală, societatea civilă şi mediul de afaceri.  

Sub umbrela AO „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă” dezvoltă mai multe inițiative prietenoase mediului și societății. Una dintre ele este Green Up Mom.

Plase reutilizabile. FOTO: Dorina Sorochin, fondatoarea Green Up Mom

„Devenind mamă, a început și mai mult să mă preocupe cantitatea de deșeuri pe care o producem. Am început cu pași mici, prin adoptarea unor reguli simple acasă, la cumpărături, în societate pentru a trăi în armonie cu mediul. Una dintre ele a fost renunțarea la ambalajele de unică folosință și crearea punguțelor și huselor reutilizabile pentru familia mea. Concomitent, am observat că există interes și cerere pentru aceste produse. Dorința mea nu era să produc industrial, ci sustenabil, cu grijă față de mediu și societate.”

‹ adv ›

Denumirea de Green Up Mom vine de la faptul, că în producere sunt antrenate mămici solitare, cu mulți copiii sau cu dizabilități, care nu au posibilitate să fie angajate în câmpul muncii.

FOTO: Dorina Sorochin, fondatoarea Green Up Mom

”Am cercetat grupurile de mămici meșterițe și le-am identificat pe cele care confecționau ceva 100% manual. Mai apoi am făcut o selecție în baza utilității meșteșugului pe care îl dețineau: croitorie, tricotare, broderie sau chiar pictură. Am oferit prioritate persoanelor cu o situație vulnerabilă sau celor cu dizabilități. Fiecare dintre ele lucrează de acasă, iar eu am grijă de aprovizionarea cu materiale, designul de produs, livrare, administrarea campaniilor de conștientizare și a atelierelor comunitare. Primii pași adoptați au fost producerea  ambalajelor fabricate în mod responsabil și la prețuri avantajoase, reușite din punct de vedere estetic și sustenabil”.

La moment, producerea de bază o prezintă ambalajele ecologice.

 ”Fabricăm o gamă largă de ambalaje ecogice sub formă de săculeți, torbe/ traiste-plasă, huse textile pentru transportare, depozitare și stocarea diferitor articole, produse alimentare sau industriale, pentru cumpărături conștiente sau călătorii.  Articolele pot fi confecționate la dimensiunile standard sau după specificațiile clientului, personalizate cu broderii sau pictate. Aceste sisteme de saci, huse și ambalaje sunt biodegradabile, compostabile și 100% reciclabile”.

Anul trecut AO „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă” a beneficiat de un mini-grant de la ONG-ul EcoVisio, bani din care au reușit să procure 2 unități tehnice de cusătorie. Iar materia primă în mare parte este constituită din materiale reciclate.

„Avem o politică responsabilă de producere, deoarece utilizăm pentru confecționarea articolelor noastre resturi de deșeuri textile donate de ateliere, sau haine date spre reciclare de doritori. Deoarece nu producem industrial stocurile sunt limitate, iar produsele diverse și unice”.

‹ adv ›

Dorina ne explică de ce e bine să adoptăm obiceiuri sănătoase de a folosi pungile reutilizabile:

  • ”Pentru că în Republica Moldova doar 1% din pungi se reciclează, restul zboară pe câmpii, margini de drumuri, parcuri, lacuri;
  • Pentru că sunt mămici care vor să contribuie la îmbunatățirea economiei locale, confecționând aceste pungi reutilizabile;
  • Pentru că ne dorim prosperitate în domeniul alimentației, solul și apa fiind princialele surse de creștere a fructelor și legumelor;
  • Pentru că ne dorim o nouă cultură a cumpăraturilor responsabile”.

”Plasele reutilizabile pot fi folosite în diverse scopuri: pentru procurarea fructelor, legumelor, plantelor medicinale, boboaselor, semințelor și nucilor. La păstrarea ierburilor uscate pentru ceai și mirodenii. Mai pot fi folosite la bucătărie, Pentru stoarcerea laptelui vegetal din blender, a brânzei de casă”, Ne explică Dorina.


Green Up Mom inspiră spre o viață simplă, sustenabilă și armonioasă cu mediul, iar noi putem sa-i susținem prin achiziția produselor lor.

”Noi credem că putem fi agenți ai acestei schimbări. Că putem continua să influențăm cultura sustenabilității prin faptul că facem în mod responsabil bunuri care invită cooperarea și inspiră schimbarea pe care vrem să o vedem în lume”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›