Guvernul pregătește autorizarea a două centrale electrice fotovoltaice.
Centrala de la Strășeni, cu o capacitate de 50 de megawați, va fi gestionată de o firmă locală în comuna Rădeni.
Cea din Telenești, de 40 de megawați, urmează să fie va instalată în comuna Negureni, sub gestiunea „Revenco Logistic” SRL, cu sediul în municipiul Chișinău, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Energiei, Moldova nu are capacitatea de a asigura integral cu resurse energetice nici măcar cererea de energie de pe malul drept al Nistrului.
Cu toate acestea, Republica Moldova este un importator net de energie, însă nu a exploatat pe deplin potențialul surselor de energie regenerabilă.
Autoritățile estimează că centralele electrice de termoficare urbane ale „Termoelectrica” și „CET Nord” să asigure circa 60% din volumul total de energie electrică produsă în țară.
Centrala hidroelectrică de la Costești produce 6,8% din volumul total de energie, centralele eoliene și fotovoltaice – 32%, iar centralele electrice pe bază de biogaz și centralele electrice de termoficare ale fabricilor de zahăr – 1,5%.
Potențialul tehnic de producere a energiei electrice în Republica Moldova este estimat la circa 65 TWh, ceea ce ar putea acoperi integral cererea de energie primară pe teritoriul țării.
Comentarii