‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDouă centrale termice cu biomasă au fost instalate în raionul Rezina

Două centrale termice cu biomasă au fost instalate în raionul Rezina

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Două centrale termice moderne de încălzire cu biomasă, alternative celor ce funcţionează cu gaze naturale, au fost instalate la şcoala şi grădiniţa de copii din satul Ţareuca, raionul Rezina.

Ţareuca este una din cele patru comunităţi din raionul Rezina, selectate pentru aplicarea sistemelor de încălzire cu biomasă în instituţiile publice. Satele Echimăuţi, Sîrcova, Ţareuca şi Ţahnăuţi au primit în acest scop suport din partea Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. „Raionul Rezina este unul din cele 26 acoperite pînă în prezent de proiectul nominalizat. Satul Ţareuca este parte a unei reţele de comunităţi ce aleg să valorifice şi să promoveze energia regenerabilă. Aici vedem un exemplu concret de unire a eforturilor pentru a asigura oamenilor accesul la energie produsă local şi la un mediu durabil”, a afirmat Nicola Harrington-Buhay, reprezentant permanent PNUD în Moldova.

Investiţia totală a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în s. Ţareuca a fost de 167 350 de dolari, cea a comunităţii – de 19 000 de dolari. „Noile sisteme de încălzire reduc aproape în jumătate din cheltuielile pentru energia termică. Este o soluţie bună pentru şcolile, grădiniţele şi centrele comunitare rurale în condiţiile creşterii preţului la combustibilii fosili. Datorită fondurilor europene, aceste beneficii vor putea fi simţite de instituţiile publice din fiecare raion”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul festivităţii de deschidere a centralelor la Ţareuca.

‹ adv ›

Biocombustibilul va fi oferit şcolii şi grădiniţei de către antreprenorul agricol local Andrei Gîrlea, care şi-a lansat în acest an o afacere de producere a peletelor şi brichetelor. „Gospodăria mea ţărănească are peste 3700 de hectare pe care cresc rapiţă, grîu, orz şi plante aromatice. Deşeurile recoltate îmi pot permite să produc peste 6000 de tone de brichete şi pelete anual, suficiente pentru a încălzi pe timp de iarnă peste 40 de şcoli sau grădiniţe de la sate”, a menţionat businessmanul.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova are o durată de 4 ani şi este preconizat pentru implementare în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane de euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln de euro) şi PNUD Moldova (560 000 de euro). 119 sate au fost selectate pentru conectarea instituţiilor publice la sisteme termice pe biomasă, alternative celor existente. Pînă în prezent, proiectul a fost realizat în 139 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi primării. Noile sisteme termice de încălzire au condus la crearea a peste 250 de noi locuri de muncă, precum şi la lansarea a zeci de afaceri de producere a peletelor şi brichetelor.

Sursa: moldpres.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›