‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDumitru Chitoroaga: „Menținem prețul produselor datorită dotării tehnice a afacerii”

Dumitru Chitoroaga: „Menținem prețul produselor datorită dotării tehnice a afacerii”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Istoria lui Dumitru Chitoroaga, producătorul amestecurilor din plante (ceaiuri) naturale din Năpădeni, Ungheni, cunoscute sub brandul „Aroma Pădurilor”, am aflat-o încă acum 2 ani, în cadrul unui interviu.

Atunci, fiind la început de cale, producătorul s-a arătat documentat, informat și pe cât de optimist, pe atât de realist.

Cum a evoluat afacerea de la ultima discuție cu noi, cum face față situației actuale și pe ce mizează, aflați în acest articol.

‹ adv ›

Ca pentru mulți producători agricoli, perioada marcată de pandemia de COVID-19 s-a arătat a fi una cu suficiente fluctuați și în afacerea cu amestecurile naturale din plante:

„În perioada pandemiei au fost destul de solicitate produsele noastre. Noi avem două tipuri de produse: de consum în masă și produse destinate cadourilor sau comasate cu alte tipuri de produse pentru a fi vândute împreună. Am avut chiar și o ușoară și neașteptată creștere a veniturilor la sfârșitul anului 2021. Totodată, acum 2 ani, abia de testam piața, iar la etapa actuală știm ce-și doresc consumatorii noștri. Reieșind de aici, am păstrat suprafețele, dar mizăm pe alte plante, cum ar fi: mentă, melisă, mușețel, calendulă și măceș”.

Cu toate acestea, pandemia s-a adeverit a fi nici pe departe cel mai prost impediment în evoluția afacerii:

 „Cât privește anul curent, din februarie încoace, contextul politic și regional a afectat foarte mult vânzările. Din luna februarie vânzările sunt în scădere”.

În ciuda indicatorilor pe partea de vânzări, Dumitru se poate lăuda cu latura constantă a prețurilor produselor cu marca „Aroma Pădurilor”.

‹ adv ›

Motivele care l-au făcut pe producător să nu majoreze prețul ceaiurilor fiind multiple, dar cu precădere este și faptul că agricultorul a accesat grantul oferit în cadrul Programului IFAD, implementat de UCIP IFAD. 

 Astfel, Dumitru a reușind să devină beneficiarul utilajelor de spălare a plantelor și ambalare a ceaiurilor, cum ar fi: sistem de spălare adaptat plantelor medicinale, aparat de împachetat plante medicinale în pliculețe și mașină universală de împachetare a fructelor deshidratate, a pomușoarelor și a plantelor deshidratate.

„Grație stocurilor pe care le-am avut, am menținut prețurile, pe când concurenții noștri, probabil din cauza problemelor de logistică, le-au dublat, iar unii chiar le-au triplat. Suntem, probabil, printre primii, nu doar producători autohtoni, dar și, în general, furnizori către marile rețele de market care au anunțat, din februarie-martie, că nu avem absolut nicio problemă cu stocurile. 

Un alt motiv care ne-a făcut să menținem prețurile a fost dotarea noastră tehnică grație, inclusiv, granturilor accesate, fapt care ne-au permis să menținem aceleași prețuri, cu care am și început în 2019. Nu cred că există la ora actuală pe piață vreun produs care să fi rezistat cu același preț de acum 3 ani”. 

Caracterul instabil al pieței și strategia complexă de abordare a afacerii, l-au determinat pe Dumitru să aplice în activitatea sa, pas cu pas, utilajul obținut din grantul UCIP IFAD:

„Tehnica procurată prin suportul UCIP IFAD abia urmează să fie utilizată în totalitate. Până acum, capacitatea grantului a fost utilizată în proporție de 10-15% din motiv că utilajele de care am beneficiat au o capacitate de producție foarte mare. Motivul fiind generat de situația de pe piață, care este bulversată în ultimii 2 ani. Am avut pandemie cu vânzări haotice și o destabilizare a situației politice și regionale din februarie până în prezent.

Este incert pentru noi cum să procedăm, căci la mulți producători au scăzut vânzările pe toate segmentele, iar noi rămânem cu aceleași vânzări, fiind cei mai accesibili pe piață. În aceste împrejurări neclare utilizăm tehnica accesată prin grantul UCIP IFAD la limita minimă posibilă, pentru a evita careva riscuri sau pierderi, dar și pentru a asigura cantitatea necesară de produse pe piață”.

‹ adv ›

Având o experiență bogată de aplicare la fonduri externe pentru susținerea afacerii sale, producătorul din Ungheni susține că cerințele de completare a dosarului pentru grantul UCIP IFAD a fost accesibile, iar grantul în sine, accesibil:

„Noi am completat dosarul pentru accesarea grantului de la UCIP IFAD de sine stătător, dar am avut nevoie de consultanță pe dimensiunea contabilității”. 

Întrebat dacă afacerea sa mai solicită sprijin tehnic, Dumitru răspunde afirmativ:

„Ar fi de dorit să mai obținem un mic grant sau o mică susținere în ceea ce privește dotarea tehnică. Din motiv că abordăm afacerea noastră mult mai complex. Nu doar creștem ambalăm, prelucrăm sau procesăm, dar noi și creștem plantele medicinale. Avem un proces complet. Astfel, ne propunem să avem și o hală ultramodernă. De asemenea, Am făcut achiziții în ultimul an, accesând un alt grant pentru a avea panouri solare fotovoltaice și nu regretăm deloc. Am făcut acest pas presupunând că prețurile la energia electrică vor crește, iar energia regenerabilă reprezintă pentru noi o soluție fiabilă. Panourile solare amortizează oarecum anumite costuri de producere, de aceea și ne permitem să menținem același preț”.

Rezumând experiența sa de la lansarea afacerii cu plantele medicinale și până în prezent, omul de afaceri și agricultorul din spatele brandului „Aroma Pădurilor” vine cu o retrospectivă sinceră a lucrurilor, dar și cu un sfat pentru toți producătorii agricoli:

„Fără suportul venit prin intermediul granturilor și diverselor programe este practic ireal de a pune pe roate o mică afacere. Agricultura, în ultimii ani, a devenit foarte scumpă. Toți cer cantități mari, iar acest lucru înseamnă investiții uriașe. Îndemnul meu pentru toți agricultorii e să fie mai activi pe dimensiunea accesării granturilor.

Am întâlnit destui agricultori care nu doresc să depună efort adițional din nu știu care motiv. Încercările noastre de accesare a fondurilor au fost în proporție de 80-90% reușite. Chiar nu am avut careva impedimente sau zvonuri denaturate. Din experiența mea o zic: dacă nu am fi avut aceste granturi, afacerea ar fi fost la o etapă primitivă”. 

Amestecurile din plante „Aroma Pădurilor” pot fi găsite pe rafturile a peste 70 de rețele de supermarketuri și magazine din Republica Moldova, accesate online prin intermediul site-ului web aromapadurilor.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›