‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDumitru Dodica: Suprafețele plantate cu căpșun și mur în Moldova s-au redus din cauza...

Dumitru Dodica: Suprafețele plantate cu căpșun și mur în Moldova s-au redus din cauza dificultăților din 2022

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După o perioadă de dezvoltare rapidă, în anul 2022 sectorul de producere a pomușoarelor a fost grav afectat atât de criza pandemică, condițiile climatice, criza regională generată de războiul din Ucraina, cât și de embargoul impus de Federația Rusă, în luna august 2022. 

Toate acestea au dus la creșterea costurilor pentru circulante, costurilor logistice, în consecință au scăzut recoltele și suprafețele plantate, s-au redus drastic exporturile pe piețele tradiționale, dar și consumul local.

În plus, unii producători susțin că, fluctuațiile de temperatură de la începutul anului 2023 ar putea afecta recolta.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Dumitru Dodica, consultant național în producerea pomușoarelor, a specificat că, la moment, este încă prea devreme de estimat influența de facto a temperaturilor asupra dezvoltării mugurilor de rod, dar cert este faptul că, acestea ar putea influența asupra numărului de muguri, inclusiv asupra recoltei.

„Acolo unde plantele, din toamnă, au fost maturizate cel mai probabil că nu vor avea mari probleme. Dar dacă ne referim la plantațiile unde a fost prelungită perioada de fructificare, de exemplu în cazul zmeurului remontant, gradul de afectare ar putea fi mai mare, dar și aici, tăierile au loc de la nivelul solului și respectiv, problema nu persistă în anii următori.

Este destul de complicat de afirmat care este influența temperaturilor asupra plantelor, cel mai sigur vom putea determina în lunile februarie-martie, când vom vedea numărul de muguri viabili. Dacă ar exista un strat de zăpadă ar fi foarte benefic, mai ales în cazul plantelor tinere, care au fost plantate primul an și sistemul radicular este la suprafață. Zăpada ar servi drept strat de protecție”. 

Dumitru Dodica spune că, cea mai periculoasă perioadă totuși, sunt lunile februarie – martie, în cazul în care se înregistrează temperaturi ridicate de lungă durată, iar ulterior înghețuri frecvente, astfel sunt afectați mugurii de rod la majoritatea speciilor de arbuști fructiferi. Dacă persistă înghețurile târzii de primăvară pe parcursul lunii aprilie are loc întârzierea înfrunzirii și a perioadei de înflorire.

„Pentru unele specii de arbuști fructiferi, cum este coacăzul negru, cornul, dezmugurirea are loc devreme, dar din cauza înghețurilor de primăvară, ajung să piardă o mare cantitate de muguri de rod. Datorită perioadei destul de calde din lunile decembrie, început de ianuarie, fermierii au continuat să planteze arbuști fructiferi și pe parcursul acestei perioade”.  

Referindu-se la prognoze pentru sezonul curent, specialistul a remarcat că abia în lunile aprilie-mai se va putea estima volumul de producție pentru sezonul 2023. 

„Pot să evidențiez totuși că, în anul curent, vom avea mai puține plantații și recolte de căpșun, deoarece, în 2022, producătorii au plantat mai puțin, dar și în 2022 am avut mai puțină recoltă decât în 2021. Aceasta reprezintă o problemă pentru sectorul de pomușoare. Totodată, se înregistrează anumite reduceri de suprafețe la plantațiile de mur, din cauza că, pentru soiurile mijlocii și târzii, nu a fost piață de desfacere, respectiv prețurile au fost destul de mici, astfel s-au stopat investițiile în acest domeniu.

Agricultorii, care deja au înființate plantații, vor analiza cum va fi și sezonul curent, inclusiv care vor fi posibilitățile de export din cauza restricțiilor impuse de Federația Rusă. Este foarte clar că, trebuie să se identifice noi piețe de desfacere. Federația Rusă a fost unica piață unde se exportau mure și coacăza neagră. Trebuie să identificăm, la fel, piețe pentru a facilita exportul de mure și căpșuni”. 

‹ adv ›

Amintim că, conform datelor prezentate de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, în anul 2022 au fost exportate circa 1,4 mii tone de căpșune, în timp ce în 2021 s-a exportat de două ori mai multe căpșune. Situația este similară și pentru zmeur, care a înregistrat, în 2022, exporturi de 633 de tone, în timp ce în 2021 – 1,3 mii tone.

Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost exportate circa 660 de tone de pomușoare congelate, în timp ce în 2021 – cca 700 de tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›