După o perioadă de dezvoltare rapidă, în anul 2022 sectorul de producere a pomușoarelor a fost grav afectat atât de criza pandemică, condițiile climatice, criza regională generată de războiul din Ucraina, cât și de embargoul impus de Federația Rusă, în luna august 2022.
Toate acestea au dus la creșterea costurilor pentru circulante, costurilor logistice, în consecință au scăzut recoltele și suprafețele plantate, s-au redus drastic exporturile pe piețele tradiționale, dar și consumul local.
În plus, unii producători susțin că, fluctuațiile de temperatură de la începutul anului 2023 ar putea afecta recolta.
‹ adv ›
Solicitat de Agrobiznes, Dumitru Dodica, consultant național în producerea pomușoarelor, a specificat că, la moment, este încă prea devreme de estimat influența de facto a temperaturilor asupra dezvoltării mugurilor de rod, dar cert este faptul că, acestea ar putea influența asupra numărului de muguri, inclusiv asupra recoltei.
Dumitru Dodica spune că, cea mai periculoasă perioadă totuși, sunt lunile februarie – martie, în cazul în care se înregistrează temperaturi ridicate de lungă durată, iar ulterior înghețuri frecvente, astfel sunt afectați mugurii de rod la majoritatea speciilor de arbuști fructiferi. Dacă persistă înghețurile târzii de primăvară pe parcursul lunii aprilie are loc întârzierea înfrunzirii și a perioadei de înflorire.
Referindu-se la prognoze pentru sezonul curent, specialistul a remarcat că abia în lunile aprilie-mai se va putea estima volumul de producție pentru sezonul 2023.
Amintim că, conform datelor prezentate de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, în anul 2022 au fost exportate circa 1,4 mii tone de căpșune, în timp ce în 2021 s-a exportat de două ori mai multe căpșune. Situația este similară și pentru zmeur, care a înregistrat, în 2022, exporturi de 633 de tone, în timp ce în 2021 – 1,3 mii tone.
Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost exportate circa 660 de tone de pomușoare congelate, în timp ce în 2021 – cca 700 de tone.
Comentarii