‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleE timpul aplicării tratamentelor: Se dezvoltă activ bolile și dăunătorii la culturile de toamnă

E timpul aplicării tratamentelor: Se dezvoltă activ bolile și dăunătorii la culturile de toamnă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile anomal de înalte din acest an contribuie la dezvoltarea în masă a bolilor și dăunătorilor la culturile de toamnă.

Câmpurile de grâu de toamnă sunt afectate de boli, iar la rapiță se dezvoltă activ dăunătorii. Astfel, experții recomandă fermierilor să înceapă tratamentele la sfârșitul acestei săptămâni.

„În urma unei vizite în câmp în sudul țării, am determinat că se dezvoltă în masă boli precum făinarea – Erysiphe graminis, ruginile și septorioza – Septoria tritici la cultura grâului. În această perioadă sunt recomandate tratamente cu fungicide, cum ar fi cele ce au substanța activă tebuconazol. Totodată, se dezvoltă activ Mozaicul dungat al grâului Marmor virgatum. Fermierii nu ar trebui să întârzie cu efectuarea tratamentelor, altfel pot fi pierderi”, a explicat Sergiu Panuță, doctor în biologie.

O altă problemă provocată de temperaturi ține de aplicarea erbicidelor, în contextul în care majoritatea cerealelor de toamnă au depășit faza în care acestea sunt recomandate a fi aplicate.

„În o bună parte din câmpuri de grâu deja a avut loc faza de înfrățire, iar majoritatea erbicidelor înregistrate sunt recomandate a fi aplicate în această fază. În special, vorbim de erbicidele din grupa 2,4 D sau dicamba. Aplicarea mai tardivă a acestor erbicide poate avea urmări asupra culturii, deoarece plantele se află în altă fază de creștere, mai avansată. În acest an, erbicidul trebuie aplicat conform fazei de dezvoltare a grâului, nu și după faza în care se află buruienile. Recomand fermierilor să aplice erbicide cu substanță activă fluroxipir (spre exemplu: Tomigan, Discovery) sau tribenuron -metil, care pot fi aplicate în faza frunză stindard. În acest fel, plantele nu vor fi afectate de fitotoxicitate”.

‹ adv ›

În ceea ce privește dăunătorii la culturile cerealiere de toamnă – încă nu au apărut, în schimb unele câmpuri de rapiță sunt invadate de gărgărița tulpinilor de varză – Ceutorhynchus pallidactylus.

Unele din insecticidele recomandate pentru combatere sunt cele ce conțin substanța activă alfa-cipermetrin.

„În condițiile în care mai cad în unele regiuni precipitații, spre sfârșitul săptămânii, fermierii trebuie să lucreze activ pentru a aplica tratamentele la culturile de toamnă cu fungicide și insecticide”.

Pentru a realiza corect tratamentele la aceste culturi vă recomandăm să utilizați produse de uz fitosanitar, să respectați norma și termenul optim de aplicare.

‹ adv ›

Pentru a afla ce produse sunt disponibile pentru combaterea acestor patogeni puteți consulta Registrul de Stat (accesând acest link).

FOTO: botanistii.ro; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›