‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriEco Village Văleni - de la deschiderea unui muzeu la o agropensiune ce merită...

Eco Village Văleni – de la deschiderea unui muzeu la o agropensiune ce merită vizitată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Interesul față de dezvoltarea turismului rural în Republica Moldova începe să capete tot mai mult teren. Pe de o parte, sunt turiștii care caută locuri autentice, unde să poată descoperi coloristica obiceiurilor locale, a bucatelor tradiționale și a zonelor din mediul rural, unde și-ar putea „încărca bateriile”.

Pe de altă parte, sunt o categorie de antreprenori care înțeleg că satele noastre ascund un potențial turistic neexploatat încă.

Cultura, creativitatea, arta populară și peisajele naturale sunt câteva dintre elementele necesare de a dezvolta și de a deveni atractivi pentru vizitatorii locali, dar și pentru cei de peste hotare.

‹ adv ›

Zona de sud a țării, în special regiunea Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, păstrează o mulțime de locuri și lucruri care merită să fie descoperite și valorificate.

Motivați de acest gând, familia Știrbeț din Văleni au deschis, în 2020, complexul „Eco Village Văleni”. Turiștii ajunși în aceste locuri, pot beneficia de cazare pe malul Lacului Beleu, pot gusta din bucatele tradiționale, vinul local și pot savura din liniștea și priveliștile pitorești ale satului Văleni.

Frații Mihaela și Nicu Știrbeț sunt cele două „motoare” ale afacerii. Ei sunt cu ideile, proiectele și administrarea, iar părinții îi susțin în procesul de implementare.

‹ adv ›

În acest an, datorită componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”, Curtea tradițională țărănească „Casa Dorului”, care face parte din obiectivul turistic „Eco Villages Văleni”, a fost inclusă în traseul elaborat în cadrul acestui proiect. 

Despre afacere, planuri de viitor, turiști și produse locale Mihaela Știrbeț a povestit mai multe într-un interviu oferit FARM.   

Cum a început activitatea voastră și de unde a pornit totul?

Am început cu o idee simplă, să zic așa. În 2014 am deschis mai întâi muzeul, dar când am văzut că turiștii care vin să viziteze Rezervația au nevoie de loc unde să fie cazați, am decis să oferim și un spațiu pentru cazare. Astfel, din 2020 avem aceste patru căsuțe rustice, unde putem caza, în același timp, 32 de persoane.

‹ adv ›

Ați pus totul pe roate pe timp de pandemie. Cum a fost perioada respectivă, ați avut clienți?

Da, căsuțele le-am deschis în pandemie, anume din motiv că am simțit că era nevoie de așa un loc. Inițial, ofeream al doilea etaj de la casa noastră, care nu era utilizat de nimeni și am zis să îl dăm în chirie. Când s-au închis granițele, era o avalanșă foarte mare de turiști din țară, care veneau la Lacul Beleu și toți căutau cazare.

Așa ne-am pornit cu ale noastre patru camere de sus, ca mai apoi să deschidem și cele patru căsuțe. Deocamdată, oferim cazare doar pe timp de vară, căci, la moment, nu dispunem de încălzire. Evident că ne dorim să punem încălzire la toate căsuțele, dar anul acesta nu ne-am permis financiar.  

Care este pachetul de servicii de care beneficiază un client când vine la voi?

În primul rând, poate beneficia de cazare, de cele trei mese incluse, deja de plimbările cu barca pe Lacul Beleu, vizionarea „Podului lui Petru Rareș” și traseele turistice din zonă. Lacul Beleu are și două intrări: cea de la Slobozia Mare, care este de pe șoseaua principala și cea de la Văleni, care durează mai mult ca să ajungi la el, dar care este considerabil mai frumos.

Care este conexiunea voastră cu producătorii locali, utilizați produsele din zonă?

Da, desigur! Avem oamenii noștri în sat care știu că noi achiziționăm de la ei mereu. Uneori vin singuri și ne propun oferta pe care o au – lapte, ouă, carne de miel. Dorim să ne susținem reciproc, până la urmă, asta înseamnă să dezvolți o afacere.

Cum vă promovați afacerea, care sunt metodele prin care vă popularizați serviciile?

Noi am apelat la o companie, care ne ajută cu partea de marketing, iar toți cei care sunt interesați să afle mai multe despre noi, pot intra pe pagina noastră de Facebook Eco Village Văleni, iar de administrarea paginii ne ocupăm eu și fratele meu.

Care sunt planurile pentru următorii cinci ani?

Urmează chiar peste un an să deschidem piscină, deja e procurată, instalată, ne dorim să avem și un salon SPA. Avem de făcut amenajări și, desigur, dorim să ne extindem. Pe lângă aceste servicii, vrem să aranjăm un teren de fotbal și volei, ca să oferim posibilitatea oamenilor să se relaxeze în mod activ.  

Cum stați la capitolul brațelor de muncă, sunt oameni care să asigure îndeplinirea activităților pe care vi le propuneți?

E destul de complicat și, de la an la an, sunt tot mai puțini, dar, deocamdată, ne menținem.  

Ce înseamnă pentru complexul „Eco Village Văleni” faptul că faceți parte din traseul turistic, elaborat în cadrul proiectului FAO?

Promovarea înseamnă posibilitatea de a ne face văzuți și auziți într-un cerc cât mai mare de oameni. Dacă o să știe mai mulți despre noi, o să vină și mai mulți turiști. Ne bucură foarte mult faptul că există cineva în țara noastră care depune efortul să ne promoveze, să ne facă vizibili.

Componenta „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova” a fost lansată la sfârșitul lunii septembrie, 2021. În decursul celor patru luni de activitate au fost organizate o serie de evenimente informative, care au avut loc la Cahul și Drochia. 

Scopul componentei este de a promova și susține dezvoltarea turismului rural, dar și a produselor agroalimentare. Componenta este implementată de Federația Agricultorilor din Moldova și este parte a proiectului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›