A.O. EcoContact, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, au organizat astăzi prima instruire de primăvară din acest an, dedicată judecătorilor și procurorilor, cu tema „Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice din domeniul gestionării resurselor de apă, sol și subsol”.
Evenimentul a avut drept scop consolidarea capacităților funcționarilor justiției privind aspecte de implementare a legislației de mediu, transmite moldpres.md.
În prima parte a atelierului, participanți au fost familiarizați cu investigarea infracțiunilor ecologice din domeniul gestionării resurselor de apă.
În mod special, au fost discutate subiecte ce țin de cadrul normativ, tipurile de construcții hidrotehnice și dreptul de proprietate și gestionare a construcțiilor hidrotehnice, inclusiv rolul, particularitățile și tipul digurilor de protecție.
De asemenea, la atelier a fost prezentat cadrul normativ și instrumentele de calcul ale prejudiciului în caz de încălcare a legislației de mediu din domeniul gestionării solului, inclusiv cadrul normativ de gestionare a resurselor minerale utile.
Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către A.O. EcoContact cu suportul Suediei.
Începând cu anul 2020, EcoContact organizează primăvara și toamna seminare de instruire pentru procurori și judecători, fiind abordate cele mai stringente subiecte privind legislația de mediu.
Comentarii