‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEconomist FAO: În acest an, comerțul global cu mere poate scădea la cel...

Economist FAO: În acest an, comerțul global cu mere poate scădea la cel mai redus nivel din istorie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Conform estimărilor lui Andrei Yarmak, economist la Departamentul de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite (FAO), piața globală a concentratului de suc de mere și mere proaspete poate suferi pierderi uriașe din cauza coronavirusului și a prețurilor scăzute ale petrolului.

Aceasta înseamnă că pomicultorii vor avea un sezon foarte dificil, mai ales că piața merelor este în stagnare de mai mulți ani, scrie EastFruit.

Volumul comerțului mondial cu mere a fluctuat la un nivel apropiat de 8 miliarde de dolari timp de mai mulți ani, iar în termeni reali are o tendință descendentă. Acest lucru are loc pe fondul creșterii producției de mere în aproape toate țările mari producătoare și în multe țări în curs de dezvoltare, dar și a concurenței crescânde din partea altor fructe. Conform estimărilor noastre, în 2020 comerțul global cu mere poate scădea cu 1,0-1,2 miliarde de dolari. Acesta va fi un record absolut al căderii comerțului cu mere din istorie”, spune Andrei Yarmak.

Motivul acestor schimbări sunt veniturile mai mici ale consumatorilor din întreaga lume (în special în țări dependente de servicii de turism și export de energie), devalorizarea monedelor naționale, precum și probleme legate de logistică.

‹ adv ›

Conform prognozelor expertului FAO, o scădere a cererii globale de mere poate duce la o prăbușire reală a prețurilor mondiale pentru acest produs, deoarece va fi imposibil să se reducă rapid producția.

De asemenea, el consideră că țări precum Polonia, Moldova, Serbia, China, Turcia, Iran și Ucraina vor suferi cel mai mult de posibila cădere a comerțului mondial de mere.

„Foarte multe țări au redus brusc importurile. Astfel, țările din sud-estul Asiei vor rămâne cea mai atractivă piață de desfacere în ceea ce privește prețul, dar va exista o concurență acerbă între China, SUA, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Italia și Franța. Și este mai bine să ne pregătim pentru asta din timp”, spune Andrei Yarmak.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›