‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEconomist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii producători și anume ei sunt cei mai expuși riscului de a falimenta în perioada imediat următoare.

Despre aceasta ne-a comunicat Beniamino Contessotto, un economist italian care și-a deschis o afacere la Chișinău. Acesta a ținut să amintească că, în această situație unica soluție ar fi ca instituțiile statului să vină cu acțiuni concrete, care să ajute micii producători să înțeleagă necesitatea asocierii.

„Este foarte clar că ceea ce se întâmplă acum este ceva foarte complicat și nu există o rețetă care să poată soluționa problema imediat. Totuși, este evident un lucru și anume că în fiecare an ne confruntăm cu diferite dificultăți. La moment, luptăm cu efectele coronavirus, la anul nu este exclus că va fi secetă, iar peste un an înghețuri. Cert este faptul că, trebuie să identificăm soluții și pe termen scurt, dar și pe termen lung. Nu este doar opinia mea personală, dar producătorii mici vor dispărea, pentru că este, din ce în ce, mai greu să producă calitativ și eficient. Totodată, aceștia nu dispun de spații pentru păstrare, posibilități de promovare, dar și mai important, nu pot vinde peste hotare. Experiența țărilor vecine arată că, unica posibilitate de a se menține este să creeze asociații de producere, dar cel mai important de comercializare. Cred că în Republica Moldova principala problemă este faptul că, inclusiv autoritățile promovează producerea, dar problema constă nu în producere ci în comercializare. Dacă este să analizăm, a produce nu este cel mai complicat, greutățile apar atunci când trebuie să vindem produse calitative și sigure”, a spus Beniamino Contessotto.

Expertul a mai constatat că, dacă e să analizăm ce se întâmplă în întreaga lume, atunci observăm că a crescut consumul de produse ambalate.

„Consumatorii aleg tot mai mult să cumpere produse ambalate, pentru că au devenit foarte atenți la siguranța alimentară, care presupune un control al calității inclusiv în spațiile de păstrare. Totodată, construcția unor spații de păstrare este foarte costisitoare, respectiv un producător mic nu are posibilitatea să păstreze legumele, fructele în spații special amenajate”.

‹ adv ›

Beniamino Contessotto a ținut să remarce că, piața trebuie să fie liberă. Chiar dacă se va recurge la plafonarea prețurilor, oricum vor avea de suferit micii producători.

„Sunt sigur că, până se vor întâlni toți producătorii din diferite sectoare cu instituțiile statului și se vor lua anumite decizii va trece prea mult timp. Dar în situația creată cred că, trebuie ca statul să vină cu o bază solidă de acțiuni pentru viitor. Atunci când reprezentanții statului spun că oferă subvenții pentru micii producători, cred că sunt vorbe goale, nu se ajută așa agricultura. Putem spune că ajută oamenii care au nevoie, dar nu agricultura. În viziunea mea, statul ar trebui să se întâlnească cu producătorii din diferite sectoare și să le spună că dacă pe parcursul unei anumite perioade (1 an, spre exemplu) nu vă asociați, atunci probabil trebuie să activați în alte domenii. Agricultura este un business și nu este loc pentru milă, este nevoie de gândire logică și strategică”.

Totodată, o soluție pentru micii producători ar fi să crească culturi de nișă și atunci ar putea să ceară un preț bun, deoarece ar fi unicii care cresc acea cultură.

„Dacă tu produci morcovi, cartofi, ceapă trebuie să te conformezi anumitor cerințe. Un consumator nu va achita mai mult doar pentru că acest produs este din Moldova. Ieri am fost la un magazin unde am văzut pe rafturi inclusiv mere moldovenești, dar care erau mult mai scumpre decât cele de import. Problemă nu constă în preț, dar în calitatea acestor mere, care era foarte rea. Da, este altceva dacă vorbim despre produsele ecologice care sunt mai scumpe, dar au și calitate superioară”.

Expertul a propus mai multe soluții pentru instituțiile responsabile, printre care cel mai important este să se elaboreze un plan de acțiuni pe termen lung.

„Propun autorităților să vină cu planuri de acțiuni concrete, care să conțină și timp concret de realizare. Cred că ar trebui să excludă termenul „vom face” și să existe o dată concretă. Producătorii din Moldova au nevoie de acțiuni concrete. Instituțiile din Moldova nu trebuie să inventeze bicicleta, cel mai corect este să vadă ce se întâmplă în țările vecine și să adapteze, implementeze aici. Tot ceea cu ce se confruntă la moment Moldova a fost cu 30 de ani în urmă în țările europene. Cu siguranță, în Spania, Olanda, Slovenia vom găsi experiențe deosebite care pot fi aplicate și în Moldova. Nu cred că producătorii mari se vor confrunta cu probleme, ei se vor descurca, cei mai sensibili și fără de ajutor sunt micii producători”.

‹ adv ›

Menționăm că, Guvernul a promis că va aproba un proiect de lege ce vizează unele măsuri de susținere a mediului de afaceri în contextul crizei provocate de noul coronavirus.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›