‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaEconomist italian: Moldova are doar de câștigat dacă va permite străinilor să cumpere terenuri...

Economist italian: Moldova are doar de câștigat dacă va permite străinilor să cumpere terenuri agricole

‹ adv ›
‹ adv ›

Subiectul referitor la proiectul noului Cod Funciar, care prevede, printre altele că străinii sau apatrizii nu vor putea în continuare să dobândească drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier, a provocat mai multe discuții în societate.

Agrobiznes a realizat și un sondaj în care cititorii au fost rugați să se expună dacă sunt de acord cu noile prevederi. Astfel, rezultatele sondajului au arătat că 87% din respondenți apreciază faptul că străinii nu vor putea deţine terenuri agricole în Republica Moldova.

Vă propunem să-l cunoașteți pe Beniamino Contessotto, un economist italian care și-a deschis o afacere la Chișinău și consideră că abordarea autorităților nu este una tocmai transparentă și corectă față de problemele cu care ar putea să se confrunte țara noastră în urma aprobării acestui document.

„Pe de o parte, dacă 87% din participanți la sondaj au spus ”Nu” pentru vânzarea terenurilor agricole către străini, atunci trebuie respectată opinia lor. Mai mult ca atât, nu cred că ar trebui să punem în discuție ceea ce crede majoritatea, pentru că democrația înseamnă să respecți părerea fiecăruia. În același timp, consider că această chestiune nu este abordată într-un mod transparent. Și am să încerc să explic de ce. Pe de o parte, în anul 2014, Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, și nu știu dacă marea majoritate înțelege ce înseamnă acest Acord. Asocierea cu Europa nu înseamnă doar de a călători fără probleme în Europa, sau de a lucra acolo. Europa înseamnă și respectarea unor reguli. Teoretic, dacă o țară dorește să se asocieze cu Europa trebuie să respecte regulile stabilite și valabile pentru toate țările. Una dintre aceste reguli este libera circulație a persoanelor și posibilitatea de a procura imobile. Și aceasta nu este o opinie, ci este o regulă pe care toți trebuie să o respecte”, a explicat Beniamino Contessotto, care este sigur că regulile, oricât de dure sau stranii nu ar fi, odată aprobate trebuie respectate.

Totodată, italianul spune că problema principală este în faptul că „anumite persoane” din Moldova spun doar ceea ce vor ei să spună, dar nu vorbesc despre situația reală din țară.

„Este adevărat că mai multe țări din Estul Europei au introdus unele restricții pentru a limita acest fel de vânzări către străini și cred că este o practică normală. Dar nu cred că este corect de a spune un ”Nu” categoric, atunci se pot crea probleme pentru economia țării. Eu optez pentru reglementare. A spune nu categoric, este cea mai ușoară abordare și cel mai nelogic din punct de vedere a dezvoltării economiei”, a mai adăugat Beniamino Contessotto.

‹ adv ›

Economistul este sigur că în condițiile din Republica Moldova, este mult mai corect de a crea posibilități de deschidere și colaborare cu toți vecinii și aceasta se poate realiza, în primul rând, prin aprobarea unor documente ce ar stabili unele condiții stricte pentru străinii care doresc să investească în Republica Moldova.

„Moldova trebuie să se deschidă pentru relații atât cu cei din Vest, cât și cu cei din Est. Este important de a conlucra și colabora cu toți pentru bunăstarea țării. Propunerea mea este de a stabili anumite condiții pe care ar trebui să le îndeplinească străinii pentru ca să poată să cumpere sau să arendeze teren agricol. Dacă Moldova, cu adevărat își dorește să se asocieze cu Europa, atunci trebuie să găsească o soluție pentru această problemă. De a amâna o decizie este doar o pierdere de timp. Se pot stabili condiții dure, stricte, de exemplu ca străinul să aibă experiență în dezvoltarea afacerii în domeniul agricol, sau pe parcursul a 5-10 ani să nu aibă dreptul de a vinde acest teren, sau oricare alte condiții doriți. Dar dacă un străin vine cu investiții, cu tehnologii noi, cu posibilitatea de a deschide piața, pentru că dacă eu sunt un întreprinzător din Germania, Italia sau oricare altă țară și mă ocup cu cultivarea porumbului, probabil am și posibilitatea de a deschide piața și respectiv de a face export. Încercăm să regulamentăm, nu să spunem un ”Nu” categoric. Mi se pare că, Republica Moldova încearcă să descopere roata, dar de fapt roata, deja a fost descoperită. Trebuie doar să o adaptăm condițiilor de aici și atât”.

Beniamino Contessotto susține că Republica Moldova trebuie să studieze practica și experiența țărilor vecine, după care să preia doar ceea ce e aplicabil și adaptabil condițiilor de aici.

„Susțin ideea că trebuie să vedem practica țărilor vecine și să preluăm din experiența acestora doar ceea ce e aplicabil și adaptabil condițiilor de aici. Mai mult ca atât, eu nu înțeleg care este diferența, în condițiile din Moldova, cine este investitorul, un cetățean străin care este gata să cumpere 10 mii ha sau un cetățean din Moldova, care a lucrat în altă țară și a adunat bani pentru a procura tot aceste 10 mii ha. Care este diferența, în afară de cetățenie? Doar știm că există mai multe posibilități ca un cetățean străin să obțină cetățenia Republicii Moldova. Dacă sunt un investitor, care am câștigat bani ilegal, dar îmi doresc cetățenia Republicii Moldova, eu o să găsesc metode prin care să o obțin. Și aici e destul de banal, în acest caz eu pot deja să-mi cumpăr sau să arendez teren agricol. Și care este logica? Dacă dai bani și obții cetățenia Moldovei, deja nu mai contează de unde și cum ești”, a specificat economistul.

‹ adv ›

În acest caz, italianul recomandă o abordare diferită, care presupune evaluarea operatorului economic, dacă acesta poate să fie util pentru Moldova și dacă corespunde tuturor cerințelor.

„Nu susțin ideea că ar trebui să se permită tuturor, fără anumite condiții, dar trebuie de studiat fiecare investitor în parte. Moldova are o deosebită nevoie nu doar de bani, dar de investiții în tehnologii, în dezvoltarea cunoștințelor, în cultură, și aceasta este mult mai important decât banii. Este important de a accepta o mentalitate economică diferită, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este o țară mică”.

Expertul a mai menționat și faptul că Moldova are mare nevoie de investiții, care ar contribui la dezvoltarea unei economii puternice, dar și la crearea locurilor de muncă noi și bine plătite.

„Am citit și păreri precum că nu este corect să fie înstrăinate pământurile, pentru că acestea reprezintă istoria. Sunt de acord cu această opinie, cu o mică diferență. Cred că este mult mai rău atunci când persoanele pleacă din țară pentru că nu au unde lucra. Respect tradițiile, cultura, dar dacă exodul continuă, aceasta reprezintă problema prioritară. Desigur, este corect să ne pese de pământul lăsat ca moștenire de bunic, dar dacă feciorul meu pleacă în altă țară, pentru că aici nu are unde lucra, este cu mult mai grav. Responsabilitatea guvernanților este de a ajuta țara, dar nu cu tradiții, pentru că cu ele nu ne putem hrăni. Moldova se hrănește din economie, adică un loc de muncă, investiții, bani”, a conchis expertul.

Beniamino Contessotto este economist de profesie care a venit în Republica Moldova în 2007, iar în următorii 10 ani a activat în cadrul unei bănci. Recent, italianul a început o afacere autonomă: are propriul său oficiu unde oferă consultanță celor care vor un startup, în special investitorilor străini.

Amintim că, proiectului noului Cod funciar a fost propus pentru consultări publice de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Dacă va fi aprobat, acesta va înlocui Codul Funciar existent, adoptat în anul 1991.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

    • Sunt deacord cu dumneavoastra si asa suntem sclavii Europei asa ca daca vindem tot o sa fim la mana lor si o sa ne dea cat vor ei si o sa fim nevoiti sa muncim ca sa nu murim de foame

  1. Ni să-mi ni ham ni drugomu ne dam
    Asai Moldovanu nostru ni de lucrat nu-l lucrează nici la altul sa nu-l dee.A mea părere pentru pământurile nelucrate sa fie amendați cu amenda usturătoare ai vrut pământ fii bun sil lucreaza

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii