‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEconomist italian: Cumpărând pământul, străinii îl vor îngriji mult mai bine, decât acum când...

Economist italian: Cumpărând pământul, străinii îl vor îngriji mult mai bine, decât acum când îl arendează

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Beniamino Contessotto, un economist italian care și-a deschis o afacere la Chișinău, susţine că pământurile din Republica Moldova trebuie apreciate la justa lor valoare, iar acest lucru va fi posibil inclusiv şi prin vânzarea acestora investitorilor străini ce au experienţă în agricultură şi administrează afaceri profitabile la ei în ţară. Totodată, acesta vede drept o strategie viabilă de dezvoltare pentru Republica Moldova, susţinerea întreprinderilor agricole mici ce produc ecologic.

„Pământul are o suprafaţă fixă, astfel trebuie să fie păstrat, menţinut şi protejat cu mare grijă. Sunt categoric contra ca acesta să fie cumpărat sau vândut pentru a câştiga din tranzacţii. Dar scopul este de a obţine din pământ profit, noi îl protejăm, însă nu şi utilizăm în deplină măsură. Nevalorificându-l pe deplin, proprietarii practic comit un act de terorism. Pământul poate fi vândut străinilor, doar în anumite condiții. În primul rând, investitorii străini trebuie să aibă studii în domeniu, experienţa şi calificarea necesară pentru a-l utiliza raţional. Aceştia trebuie să prezinte un proiect de dezvoltare de lungă durată. Dacă au deja o afacere în agricultură, deschisă la ei în ţară, pe care o gestionează cu succes şi obţin profit, atunci de ce să nu aplice aceste practici şi în Moldova. Pentru a creşte, este indispensabil de a schimba experienţe. Consider că, dacă străinii vor cumpăra pământul îl vor proteja şi îngriji mult mai bine, decât acum când, luat în arendă pe un termen de 5-10 ani, acesta este exploatat în aşa fel încât devine istovit. De obicei, nu sunt administrate îngrăşăminte şi nu este prelucrat cum trebuie. Sigur că dacă acesta va fi vândut, trebuie să se efectueze un control strict şi permanent. La moment, în Moldova avem companii care deţin în arendă mai mult de jumătate din pământul arabil, iar proprietarii unor loturi de pământ mici nu îl utilizează pe măsură, acesta deseori rămâne pârloagă şi nu aduce profit. Trebuie să atragem investitori în agricultură. Ce fel de interes pot avea celelalte ţări faţă de produsele agricole crescute în Moldova, dacă pe piaţă deja sunt lideri mondiali care produc în cantităţi mult mai mari şi mai ieftin produse agricole?”, a explicat expertul.

Beniamino Contessotto este de părere că producătorii din Republica Moldova trebuie să depună mai multă energie și efort în direcția agriculturii ecologice, care la nivel internațional se dezvoltă cu pași rapizi.

„Republica Moldova are o suprafaţă mică şi aceasta trebuie valorificată. Dacă nu vor fi întreprinse măsuri, în curând, nu vor mai rămâne moldoveni în ţară. Se promovează şi se utilizează activ produsele de uz fitosanitar. Totodată, sunt promovate produsele eco şi tindem să devenim un obiectiv agroturistic atractiv. Moldova îşi menţine de-a lungul anilor tradiţiile, până şi agricultura tradiţională este mult mai aplicată şi asta este important. Agroturismul simplu este foarte atractiv pentru turişti. Dacă alegem să folosim agricultura industrial nu cred că vor fi mari succese, mai ales că concomitent optăm pentru agricultura ecologică. Din cantitatea totală produsă în Moldova, doar 1,2% sunt produse ecologice, astfel, se clasează pe ultimele locuri între ţările ce produc ecologic. În Europa, agricultura ecologică are tendinţe de creştere, astfel, aceste produse sunt solicitate şi producătorii trebuie să se orienteze spre ceea ce se cere. Autorităţile trebuie să stimuleze şi susţină micii producători, să le faciliteze accesul pe piaţa internă şi externă. Produsele bio au un preţ mult mai înalt, iar în ţările UE acestea deţin o cotă destul de mare în supermarketuri, acelaşi lucru trebuie să fie şi în Moldova. Iarmaroacele organizate sunt binevenite, însă pe timp de ploaie sau iarnă acestea nu mai sunt valabile. Trebuie să fie atât producătorul sigur că va avea unde să-şi realizeze produsul, cât şi consumatorul că acesta este cu adevărat bio”, ne-a spus economistul italian.

‹ adv ›

În ultimii ani, agricultura ecologică a devenit extrem de populară la nivel internaţional, mai puţin în Republica Moldova. Cu toate că dispunem de potenţial înalt de a creşte produse ecologice, acesta nu este valorificat.

Beniamino Contessotto este economist de profesie care a venit în Republica Moldova în 2007, iar în următorii 10 ani a activat în cadrul unei bănci. De curând, italianul a început o afacere autonomă: are propriul său oficiu unde oferă consultanță celor care vor un startup, în special investitorilor străini.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Ok, de ce atunci italienii care au pus laba pe suprafate mari de pamint in Romania nu produc ecologic. Ei la fel produc la scara industriala. Interesant cind ultima data ati vazut italian, chiar si Italia, sa umble cu sapa pe deal. Sa fim seriosi. Pe ei ii intereseaza sa mai falimenteze careva agricultori si in paralel sa puna laba ei pe pamint.

    • Lasa mai bine sa se invete si sa prinda experienta pe pamintul tarii lor de origine , ca aici proprietarii si specialistii locali se vor descurca cum sa-l prelucreze…Cind pretul unui hectar va fi la noi egal sau mai scump cu cel din Belgia,…,…si alte state dezvoltate din UE,atunci se poate de revizuit si intrebarea…E greu sa dezvolti o tara fara agricultura,adica fara tarani si proprietari autohtoni fara teren …si deci o industrie ca rezultat… Avem nevoie de pamintul nostru!!! Sanatate Chiril !!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›