Afacerea fraților Țîgulea este un model de reușită, unde sunt îmbinate cu succes cele mai moderne tehnologii, se practică o agricultură performantă și prietenoasă mediului înconjurător.
Deși sunt de baștină din raionul Ungheni, au decis să-și extindă afacerea în satul Grozești din raionul Nisporeni, acolo unde există posibilitatea de conectare la sistemul centralizat de irigare al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „Pruteni-II”.
„Apa reprezintă elementul principal pentru obținerea recoltelor de calitate…”, susține Eduard Țîgulea, administratorul întreprinderii Prodfruct Nectar.
‹ adv ›
Este o afacere de familie unde sunt implicați 3 frați și au început să cultive struguri din anul 2004.
Întreprinderea este specializată în producerea și exportul strugurilor și prunelor.
Anual, întreprindere exportă circa o mie de tone de prune și o mie de tone de struguri.
Întreprinderea fraților Tîgulea implementează standardele de calitate GLOBALG.A.P. și GRASP, astfel putând să comercializeze fructele pe piața din UE.
Anul curent a fost unul mai problematic. Pe unele bobițe pot fi observate arsurile solare, ceea ce va îngreuna recoltarea, a mai adăugat administratorul.
Producătorul spune că anul curent a fost unul foarte complicat și din cauza bolilor și dăunătorilor cu care s-au confruntat la vița-de-vie.
Eduard Țîgulea a menționat că pe lângă recolta pe care și-o dorește să o obțină, atrage o atenție deosebită mediului și resurselor de care dispune cum ar fi solul și apa.
În context, Aureliu Overcenco, consultant de mediu a efectuat o analiză a solului pe care este plantată vița-de-vie a companiei Prodfruct Nectar și a menționat că istoric pe acest teren nu au fost nici livezi nici viță-de-vie, informație furnizată de profilul solului. Totodată, expertul a explicat de ce monitorizarea de rutină a solului este un procedeu ce trebuie efectuat în toate gospodăriile care practică irigarea.
Comentarii