‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 15 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEduard Țîgulea: Aproape toată recolta de struguri o exportăm în UE, datorită calității

Eduard Țîgulea: Aproape toată recolta de struguri o exportăm în UE, datorită calității

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Afacerea fraților Țîgulea este un model de reușită, unde sunt îmbinate cu succes cele mai moderne tehnologii, se practică o agricultură performantă și prietenoasă mediului înconjurător. 

Deși sunt de baștină din raionul Ungheni, au decis să-și extindă afacerea în satul Grozești din raionul Nisporeni, acolo unde există posibilitatea de conectare la sistemul centralizat de irigare al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „Pruteni-II”. 

„Apa reprezintă elementul principal pentru obținerea recoltelor de calitate…”, susține Eduard Țîgulea, administratorul întreprinderii Prodfruct Nectar.

‹ adv ›

Este o afacere de familie unde sunt implicați 3 frați și au început să cultive struguri din anul 2004.

„Suntem din raionul Ungheni, dar am decis să ne extindem în raionul Nisporeni, deoarece avem acces la sistemul de irigare, iar după cum se cunoaște, apa este elementul principal pentru obținerea producției calitative și bogate. Am început de la 3 ha de viță-de-vie plantate în anul 2004, prima roadă am obținut-o în anul 2007, iar în 2008 am mai plantat 3 ha de viță-de-vie și 5 ha de prun. Venitul pe care îl obțineam îl reinvesteam, în plus am accesat și câteva credite bancare”, a povestit Eduard Țîgulea.

Întreprinderea este specializată în producerea și exportul strugurilor și prunelor. 

„Deținem o suprafață pe care creștem struguri în aria sistemului de irigare centralizare din satul Grozești. Am procurat în această zonă terenuri, deoarece avem posibilitatea de a iriga. Aceasta a fost una dintre condițiile principale și importante pentru înființarea afacerii. La moment, avem plantate 30 de hectare de viță-de-vie, dintre care 90% este soiul Moldova și 10% este soiul Alb de Suruceni.

Preconizăm, în acest an să recoltăm o roadă de circa 20-25 de tone de struguri la hectar din plantația care se află în anul 4. Aceste rezultate se datorează irigării prin picurare. Toată producția merge la export pe piața din UE, mai puțin în Federația Rusă. Exportăm preponderent în România după care strugurii sunt livrați în Germania, Franța, Belgia și Polonia”.

Anual, întreprindere exportă circa o mie de tone de prune și o mie de tone de struguri.

„Nu toată cantitatea exportată este produsă de noi, iată de ce am decis să plantăm viță-de-vie proprie. Am înființat și 30 de ha de prun, care vor intra pe rod în anul viitor. Ne-am gândit să producem de sine stătător deoarece putem să creștem calitativ”.

‹ adv ›

Întreprinderea fraților Tîgulea implementează standardele de calitate GLOBALG.A.P. și GRASP, astfel putând să comercializeze fructele pe piața din UE. 

„Avem construite camere frigorifice în 2 locații cu o capacitate de 200 și 500 de tone. Atunci când plantațiile vor intra pe rod, planificăm să construim noi frigidere cu capacități mai mari. În anul curent, vom instala o linie de sortare și ambalare. La începutul anului 2022 preconizăm să instalăm și un utilaj de ambalare flow-pack, deoarece această este o condiție înaintată de marketurile din UE. Cred că, pandemia a intervenit cu aceste modificări pe piață și noi trebuie să ne conformăm, dacă ne dorim să putem comercializa fructele”. 

Anul curent a fost unul mai problematic. Pe unele bobițe pot fi observate arsurile solare, ceea ce va îngreuna recoltarea, a mai adăugat administratorul.

„Vom fi nevoiți să sortăm mult mai atent strugurii. Pe 7 ha de viță-de-vie implementăm sistemul de producere Pergola, care presupune o umbrire mai mare și astfel,putem proteja strugurii de arsurile solare. În anul 2022, intenționăm să instalăm sistemul antigrindină. În zona dată, suntem asigurați cu apă și dacă mai instalăm și sistemul antigrindină vom exclude și factorul natural. La fel, vom înierba peste un rând ca să avem posibilitatea să efectuăm lucrările necesare indiferent de condițiile meteo”. 

Producătorul spune că anul curent a fost unul foarte complicat și din cauza bolilor și dăunătorilor cu care s-au confruntat la vița-de-vie. 

„În contextul condițiilor meteo care s-au înregistrat, cantitatea de produse de uz fitosanitar utilizate a fost cu 30-40% mai mare decât în anii precedenți”. 

‹ adv ›

Eduard Țîgulea a menționat că pe lângă recolta pe care și-o dorește să o obțină, atrage o atenție deosebită mediului și resurselor de care dispune cum ar fi solul și apa.

„Pământul pe care este plantată vița-de-vie este proprietatea noastră și bogăția cea mai mare pe care o avem, respectiv suntem cointeresați să avem un sol sănătos, să avem ce lăsa urmașilor. Sunt adeptul utilizării materialelor regenerabile care ne permit să avem o atitudine prietenoasă mediului. Am procurat și instalat senzori pentru măsurarea umidității. Pe teritoriul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare este instalată o stație meteo, care ne furnizează date utile și necesare pentru activitatea pe care o desfășurăm”. 

În context, Aureliu Overcenco, consultant de mediu a efectuat o analiză a solului pe care este plantată vița-de-vie a companiei Prodfruct Nectar și a menționat că istoric pe acest teren nu au fost nici livezi nici viță-de-vie, informație furnizată de profilul solului. Totodată, expertul a explicat de ce monitorizarea de rutină a solului este un procedeu ce trebuie efectuat în toate gospodăriile care practică irigarea.

„În orice întreprindere agricolă este indicat să se studieze profilul solului, astfel ca să se cunoască care este masivul și particularitățile specifice ale solului lucrat. Recomand să fie prelevate probe de sol pentru a dispune de informații nu doar despre fizica solului, dar și particularitățile chimice. Proba solului trebuie să fie preluată din diferite straturi. La masivele irigate este important să cunoaștem textura solului, ceea ce ne ajută să instalăm corect sistemul de irigare și în mod primordial să știm ce distanță trebuie să fie între duzele de picurare.

Dacă solul este nisipos, atunci apa va pătrunde în profilul solului mai adânc, iar sistemul de irigare trebuie instalat cu găuri mai dese, dacă solul este argilos, greu, atunci apa va umezi o zonă mai îngustă. Toate aceste date ne ajută să folosim rațional apa și să avem grijă de sol”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›