Eficiența tratamentelor realizate la culturi depind de o serie de factori importanți, printre care se numără și condițiile vremii. Potrivit mai multor date colectate cu ajutorul stațiilor meteo performante, a fost determinată eficiența aplicării diferitor produse în diferite condiții de mediu.
În acest articol vom discuta despre aceste aspecte, dar și despre importanța tratamentelor preventive în formarea recoltei viitoare.
În continuare, este prezentată evoluția infecției în funcție de condițiile vremii.
Fiind atinse condițiile optime pentru germinarea sporilor, aceștia în scurt timp vor pătrunde în plantă producând primele simptome.
În acest sens, este foarte importantă realizarea tratamentelor preventive, care au drept scop stoparea declanșării infecției. Pe lângă aceasta, la realizarea tratamentelor preventive perioada în care planta este protejată împotriva patogenului este mult mai lungă.
Câteva date puteți vizualiza în următorul tabel:
Durata acțiunii fungicidelor aplicate preventiv și curativ
În condiții de temperaturi mai scăzute, care, de regulă, corespund mai puțin cu condițiile optime de dezvoltare a majorității bolilor, protecția asigurată culturilor datorită tratamentelor preventive realizate poate ajunge la 40 de zile.
Per general, tratamentele preventive ar asigura o perioadă de protecție a culturii aproape două ori mai mare decât în cazul tratamentelor curative.
Citiți și despre Cum influențează temperatura și umiditatea solului semănatul și eficiența îngrășămintelor.
Tratamentele preventive au un impact economic și calitativ sporit
Temperatura aerului joacă un rol important în eficiența strategiilor de management aplicate. Spre exemplu, în următorul tabel este prezentată influența temperaturii asupra dezvoltării principalilor patogeni la culturile graminee.
Ținând cont de faptul că viteza de dezvoltare a agentului patogen depinde foarte mult de temperatură, aceasta este o oportunitate suplimentară de a planifica protecția culturii în termeni optimi.
Ciclul de dezvoltare a făinării la grâu
Influența temperaturilor asupra dezvoltării făinării la vița de vie
Impactul Delta T
- Este o măsură care ia în considerare efectele combinate ale temperaturii și umidității și indică dacă condițiile climatice sunt potrivite pentru realizarea tratamentelor pentru a maximiza performanța pesticidelor (A. MacGregor, 2010).
- Intervalul optim Delta T este cuprins între 2°C și 8°C.
Senzori necesari:
- Temperatura aerului
- Umiditatea relativă
Delta T se calculează scăzând temperatura bulbului umed din temperatura bulbului uscat.
Relația dintre Delta T, temperatură și umiditate relativă.
O recomandare generală de pulverizare este ca aceasta să se realizeze atunci când Delta T este cuprinsă între 2 și 8, cu precauție sub 2 sau peste 10.
O valoare Delta T de peste 8°C este asociată cu temperaturi mai ridicate și umiditate mai scăzută, dacă este mai mică de 2°C este legată de valori ridicate a umidității relative.
Ghid pentru estimarea vitezei vântului la realizarea tratamentelor la culturi:
V-ar putea plăcea și Studiu: No-Till vs Tehnologia Convențională de lucrare a solului. Ce arată rezultatele.
Amintim că, pe platforma Agrobiznes Meteo sunt disponibile modele de îmbolnăviri pentru mai multe culturi, care vă vor ajuta să preveniți apariția bolilor.
Comentarii