‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEnergia geotermală poate înlocui încălzirea pe bază de gaz

Energia geotermală poate înlocui încălzirea pe bază de gaz

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Omul de afaceri Filip Melnic din Chișinău a început să-și transforme locuința într-un complex de dobândire a energiei alternative. El a găsit soluții pentru încălzirea ecologică a casei, instalând un sistem geotermal, și își propune ca în viitorul apropiat tot necesarul de energie să și-l asigure de sine stătător, din surse regenerabile.

Filip Melnic este economist. De câțiva ani s-a apucat de afaceri și, în plus, este pasionat de tot ce e nou. Este la curent cu tehnologiile de ultimă generație, în special cu cele de utilizare a energiei alternative și nu ratează nici o expoziție de IT din Moldova, iar când are ocazia, merge și peste hotare. De aceea, când a început să proiecteze casa, s-a gândit ca locuința să fie în primul rând caldă și eficientă și să nu necesite mari cheltuieli de întreținere.

Economie de bani și de timp

‹ adv ›

Căutând o metodă eficientă de a face economii, fără, însă, a renunța la confort, Filip Melnic a ales un sistem de termoficare inovativ, bazat pe energie geotermală, astfel că iarna își încălzește casa nu cu gaz sau lemne, ci folosind căldură din pământ. El a instalat o pompă cu o capacitate termică de 19 kW și un coeficient de performanță de 4,3.

„Am ales un sistem pe baza energiei pământului pentru că îl consider mai eficient. În plus, am avut suficient spațiu în curte pentru a fora cinci sonde de peste 52 de metri și pentru a înstala mecanismul. Pompa geotermală este absolut autonomă, o pornesc la 1 noiembrie și uit de ea până în primăvară. Când se încheie sezonul rece nu trebuie decât să apăs un singur buton și atât”, explică antreprenorul.

Costul total al gazului economisit depășește 31.720 de lei pe an, în timp ce pentru funcționarea sistemului se cheltuie energie electrică în valoare de circa 16 000 de lei. Astfel, efectul economic net este de 15.720 de lei anual.

‹ adv ›

Confort asigurat de energia netradițională

Pentru a face economie de căldură, Filip Melnic a instalat un colector deasupra țevii de canalizare, iar cu ajutorul
sistemelor de tip fan-coil, iarna aerul din spațiile casei este filtrat și încălzit, iar vara — răcit. Astfel, se evită pierderile de căldură cu aerul care în sistemele tradiționale este aruncat în mediul ambiant. „De regulă, programez din timp sistemul și când vin acasă temperatura este optimă”, spune Filip Melnic.

Pentru că și-a dorit să excludă din consum gazul natural, Filip Melnic a decis să folosească și energia solară, de aceea a procurat trei colectoare care îl asigură anul împrejur cu apă caldă. „Gazul este periculos, poți să te intoxici, ori poate exploda, dar aici este simplu. Noi, în Moldova, avem cel puțin 260 de zile solare pe an și este păcat să nu utilizăm această energie, mai ales că e gratuită și se obține fără efort”, spune antreprenorul.

‹ adv ›

Cheltuieli de 4-5 ori mai mici

„Instalarea sistemului geotermal nu este un lucru simplu, dar dacă respecți tehnologia, nu există dificultăți. Am investit în acest sistem 10 mii de euro. Pare o sumă mare, dar merită. Tehnologiile pe baza energiei regenerabile
micșorează cheltuielile lunare pentru întreținere a locuinței de 4-5 ori”, mai spune Filip Melnic. În prezent, întreținerea casei cu o suprafață de 400 de metri pătrați costă la fel de mult ca și atunci când era încălzit cu gaz un spațiu de doar 80 de metri pătrați.

Datorită energiei alternative, Filip Melnic a reușit să economisească pe parcursul unui an peste 5.100 metri cubi
de gaz natural, astfel micșorând semnificativ cantitatea de bioxid de carbon emisă în atmosferă. Antreprenorul planifică să monteze și câteva panouri solare fotovoltaice pentru a economici energia electrică. „Folosind toate aceste tehnologii, nu mai am nevoie să consum mult curent electric sau combustibil fosil. Este o economie colosală”, conchide Filip Melnic.

În iarna 2011-2012 nu s-a folosit gaz natural pentru încălzire. Sistemul geotermal a produs circa 37 Gcal, iar subsistemul solar — 2,27 Gcal, ceea ce este echivalentul a 5.100 metri cubi de gaz natural.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›