S.A. Energocom anunță că, în anul 2022, a încheiat contracte de achiziție a energiei electrice produsă din surse regenerabile cu 31 de agenți economici ce dețin statut de producător eligibil.
Furnizorul central de energie electrică a constatat un interes în creștere pentru energia verde, având în vedere că, în 2021, a încheiat doar patru contracte cu producătorii eligibili privind achiziționarea energiei electrice produse din surse regenerabile, iar în 2020 – șapte contracte.
Potrivit S.A. Energocom, tehnologia de producere a energiei electrice utilizată de majoritatea din cei 31 de producători o reprezintă centralele fotovoltaice, dar și două centrale electrice pe biogaz, iar puterea totală instalată conectată la rețeaua națională constituie 21,5 MW.
Tariful fix de comercializare de către producătorii respectivi a energiei electrice produse este stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și variază între 1,80 și 2,01 lei/kWh (fără TVA).
Având în vedere faptul că, în 2021 între S.A. Energocom și producătorii eligibili au fost încheiate doar patru contracte privind achiziționarea energiei electrice produse din surse regenerabile, iar în 2020 – șapte contracte, puterea totală instalată a acestora fiind de 1,56 MW şi, respectiv, 7,9 MW, prin urmare, se constată un interes în creștere pentru energia verde, menționează reprezentanții companiei, într-un comunicat.
Conform legislației în vigoare, furnizorul central de energie electrică, adică SA Energocom, are obligația de a achiziționa întreaga cantitate de electricitate produsă de agenți economici din surse regenerabile, pentru care ANRE a confirmat statutul de producător eligibil şi care solicită încheierea contractelor respective cu furnizorul central.
Mai există producători de energie electrică din surse regenerabile care nu au statut de producător eligibil confirmat de ANRE, din care cauză pot vinde energia produsă pe piața liberă, dar în acest caz, furnizorii nu sunt obligați să achiziționeze electricitatea produsă.
La fel, consumul propriu este încurajat în baza altei scheme de suport – contorizare netă, cu capacitate de producere până la 200 kW. Și în acest caz gospodăriile casnice sau agenții economici se adresează numai furnizorilor Premier Energy și FEE Nord.
Comentarii